Kedves Szakértő!

Párom minimálbért keres, én pedig GYES-t kapok 115.000 Ft-ot. Lakáskasszát elkezdtük rakni 3 hónapja mindketten 20-20 ezer forinttal 4 évig. Párom már rendelkezik egy lejárt lakáskassza szerződéssel, ami 4 évig tartott, de csak 5.000 Ft havi összeggel volt fizetve. Szeretnénk lakást venni minél előbb, mert a 4 év túl távoli. Kb. 8 millió forintos lakásra gondoltunk.

Mire lenne szükségünk, hogy kaphassunk hitelt? Gondolok itt önerőre, ingatlanfedezetre, ha valamelyik, akkor mekkora összegben illetve értékben?
Egyáltalán van lehetőségünk lakáshitelt felvenni ilyen jövedelmekkel (minimálbér és GYES)?

Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel.
Friderika

Kedves Friderika!

Hitelkérelem jelenleg még benyújtható minimálbéres keresettel, jóllehet az igazolt jövedelem összege nagyban befolyásolja a maximálisan felvehető hitelösszeget. Az adós elsődleges jövedelme mellett kiegészítő keresetként elfogadható a gyes, gyed illetve az egyéb családtámogatási juttatások. Az, hogy minimálbéres fizetésre és gyesre, gyedre mekkora összegű lakáshitel kapható, függ egyrészt a háztartás rendszeres kiadásaitól, másrészt a vásárolni kívánt ingatlan értékétől, területi elhelyezkedésétől. A maximális 80%-os finanszírozási arány azonban biztosan nem érhető el a fent említett összegű fizetéssel, de kisebb összeg igen.

Fedezetként elfogadható a vásárolandó lakás, de mivel a teljes vételár nem vehető fel hitelként, ezért önerő is szükséges. A még le nem járt lakáskassza szerződés egy most esedékes lakásvásárlás során sajnos nem vehető figyelembe saját erőként. Ezzel valóban csak a 4 megtakarítási év után lehet számolni. Arról, hogy pontosan mekkora összeg vehető fel, Szakértőink a lakásvásárlás további részleteinek ismeretében tudnak pontos felvilágosítást adni.

Ha nem áll rendelkezésre a szükséges önerő, akkor a vásárolandó lakás mellett kiegészítő ingatlanfedezet is bevonható, de nem elég, hogy a két ingatlan megfelelő fedezetet nyújtson a teljes vételárra. Emellett a magasabb összegű hitel törlesztéséhez is elegendő jövedelmet kell igazolni. Ehhez fizetőképességet javító adóstárs is bevonható. A plusz fedezet bárki tulajdonában lehet.

2015-től várhatóan bevezetésre kerül a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató. Ha tehát Önök jövőre vásárolnának lakást, akkor az új szabály alapján az igényelt kölcsön havi törlesztése nem haladhatja meg kettejük együttes, hivatalos keresetének 50%-át.

Kérem tekintse meg partner pénzintézeteinknél elérhető legalacsonyabb havi törlesztő részleteket lakáshitel kalkulátorunk segítségével.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése