Tisztelt Ügyintéző!

Azt szeretném megtudni, hogy vehetek-e fel hitelt adóstárs bevonása nélkül. Használt lakás vásárlásra, vagy lakás felújításra szeretnék 5 000 000 Ft-ot 15 év futamidőre felvenni. Havi rendszeres jövedelmem 110 000 Ft, plusz 20 000 Ft cafetéria. Bárlistán nem szerepelek.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel!
Maya

Kedves Maya!

Havi rendszeres jövedelmébe beleférhet az 5 millió forint összegű kölcsön után fizetendő törlesztő részlet, ám a hitelfelvétel nem csak ezen múlik. A jövedelemvizsgálat során a rendszeres bevételek mellett a pénzintézetek számításba veszik az igénylő rendszeres kiadásait, meglévő hiteltörlesztéseit, ami csökkenti a lakáshitel felvételére fordítható szabad jövedelmet. Amennyiben nincs ilyen nagyobb összegű törlesztési kötelezettsége, akkor a jövedelmi elvárásoknak megfelelhet.

A hitelbírálat során meghatározó a hitelcél. Nem mindegy, hogy lakásvásárlásra vagy lakásfelújításra igényli a kölcsönt. A feltételeket és a hitellehetőségeket illetően is vannak különbségek.

Míg lakásvásárlás esetén a teljes vételár nem vehető fel hitelként, tehát bizonyos mértékű önerővel is kell rendelkezni, addig lakásfelújítás esetén akár a teljes felújítás finanszírozható lakáshitelből. A maximálisan nyújtható hitelösszeg mindkét esetben a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 80%-a. Ám mivel felújításhoz általában kisebb összegű kölcsönre van szükség, mint az ingatlan értéke, ezért önerő nélkül is elérhető.

Kérdés tehát, hogy Ön az 5 millió forint összegű lakáshitelt mekkora értékű ingatlanra szeretné felvenni. Vásárlás esetén ez lenne a vételár vagy nagyobb értékű ingatlant vásárol és az 5 millió forint csak a hitelösszeg lenne? A jogszabály által megengedett 80%-os finanszírozási arány sem automatikus. A bankok által ténylegesen jóváhagyott hitelösszeg kisebb mértékű – az ingatlan területi elhelyezkedésétől, állapotától és a jövedelemvizsgálat eredményétől függően.

Arról, hogy adóstárs bevonása nélkül, adott feltételekkel megvalósulhat-e a kívánt hitelügylet, fenti információk birtokában tudják Önt Szakértőink tájékoztatni. A szükséges adatokat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhatja meg.

Az elérhető hiteleket illetően használt lakás vásárlásához piaci és állami kamattámogatású lakáshitel egyaránt felvehető. A lakásfelújítást az állam kamattámogatás formájában nem segíti. Erre a célra csak piaci kamatozású lakáshitel igényelhető. Egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás (szocpol) egyik esetben sem vehető igénybe. A lakásvásárlási és felújítási kölcsönök aktuális havi törlesztését honlapunkon megtekintheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése