Tisztelt Hitelnet!

Lakáslízing igénylése előtt állok, és elsősorban az érdekelne, hogy a szükséges önerő mértékére van-e valamilyen hatással a jövedelmem nagysága? 8 millió forintra lenne szükségem, és önerőként 3,5 milliót tudnék felmutatni.

Elegendő ez ahhoz, hogy lakást lízingelhessek?
Havi 146 000 forintos jövedelem pozitívumnak számít valamilyen szempontból a lízingnél, vagy teljesen mindegy mennyit keresek?
Az is érdekelne, hogy lakáslízing felvételnél a közüzemi számlákat kérheti-e a bank, vagy ez csak más hiteltípusoknál játszik szerepet?
Végül még azt kérdezném, ha a lakáslízinget a fent leírtak alapján nem tudom igénybe venni, akkor esetleg lakáshitelt kaphatnék valamelyik pénzintézetnél? Arra gondolok, hogy lakáshitel esetén talán kevesebb önerő vagy kisebb jövedelem is elegendő lehet. Több készpénzzel sajnos nem rendelkezem és plusz ingatlant sem tudok felajánlani fedezetként.

Várom mielőbbi tájékoztatását! Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
Ildikó

Kedves Ildikó!

Az elvárt önerő mértékét nagyban befolyásolja a lízingbevevő jövedelmi helyzete. A lakáslízing finanszírozási aránya a jövedelem mellett egyéb tényezőktől is függ. Általánosságban elmondható, hogy a bankok lízingre vonatkozó finanszírozási aránya egyrészt területileg differenciált, másrészt jövedelemfüggő.

Fentieken kívül adott a jogszabályi előírás, miszerint forint alapú lakáslízing esetén a maximális finanszírozási arány a lízingelt lakás forgalmi értékének 80%-a. Ezt figyelembe véve 20% saját erő alapelvárás. Ezen felül a jövedelemvizsgálat és az értékbecslés eredménye határozza meg, mekkora összeghez juthat a lízingbevevő, vagyis mennyi önerő szükséges a vételár kiegyenlítéséhez.

11,5 millió forint értékű lakás és 3,5 millió forint saját erő esetén elvileg plusz ingatlan nélkül is van esély a banki finanszírozásra. A pontos számítások elvégzéséhez azonban tudnunk kellene helyileg hol található a lízingelni kívánt lakás, valamint ismerni kellene annak legfontosabb jellemzőit (vételár, nagyság, állapot, stb.). Ugyancsak meghatározó az, hogy az Ön havi 146 ezer forintos keresete mellett milyen egyéb kiadásai – esetleg bármilyen hiteltörlesztés – vannak.

Mindezen információkat online adatlapunk kitöltésével adhatja meg. A kalkulációt követően Lízingszakértőink személyre szóló, díjmentes lízingajánlatban fogják Önt tájékoztatni az elérhető lízingkonstrukciókról!

Lakáslízing igénylésénél a pénzintézet kérheti egy díjrendezett közüzemi számla bemutatását. Ez bármely közüzemi szolgáltatótól származhat, lényeg, hogy az utolsó havi legyen és a befizetése határidőre történjen.

Lakáshitel esetén is hasonló finanszírozási arányokkal lehet számolni. Szakértőink készséggel elkészítik Önnek a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Németországban szeretnék ingatlant vásárolni. Lehet-e ezt önöknél lizinggel megtenni.
Köszönettel

Üdvözlöm.
Kérdésem az lenne, hogy használt házat szeretnénk venni, de sajnos én baros vagyok. Férjem tiszta keresete 250.000 felett van. Ha kötünk vagyonközösség megosztást, akkor ő egyedül milyen hitelre jogosult? Az ingatlan ára 8 millió, de önerőnk nincs. Másik ingatlant nem tudunk bevonni, de kezest igen.
Üdvözlettel: K. Zoltánné

Családi ház lízingelésekor falun kell-e önerő vagy másik ingatlan bevonása az ügyletbe?

T. Hitelnet Csoport!
Kérdésem a következő: használt lakást szeretnék vásárolni, de sajnos önerőm nincs. 200 e Ft-os nyugdíjjal rendelkezem, 60 éves vagyok. Adóstársat nem szeretnék bevonni, más ingatlanfedezetem sincs, a megvásárolandó lakás lenne a fedezet. Az önerőt biztosíthatnám-e valamilyen más forrásból? Lízing vagy lakásvásárlás lenne megfelelőbb számomra? Egyedül szeretném megoldani a problémámat és ezzel kapcsolatban minden megoldás érdekel.
Köszönettel: Katinka