Tisztelt Ügyintéző!
Feleségemmel közösen 2005-ben építettünk családi házat Orosházán 12,5 millió Ft értékben, amelyhez én 5,5 millió Ft önerővel járultam hozzá (ez az összeg egy saját tulajdonú szegedi lakás eladásából származott), valamint 7,4 millió Ft jelzáloghitelt is felvettünk (a feleségem adós, én az adóstárs). A ház feleségem nevére került, mivel a telek eleve az övé volt (maga a földterület 700000 Ft-ért lett megvéve az ő pénzéből), most viszont a válásunk után nem akarja fizetni az adósság felét. Kérdés: ha én átvállalnám a teljes adóssághátralékot a ház tulajdonjogáért cserébe egy adásvételi szerződéssel, melyben megveszem tőle a házat (ezt egyébként a bank megengedi) és az ingatlan jelenlegi becsült értéke 13,5 millió Ft, akkor ezután mekkora illetéket kell fizessek! Még egyszer hangsúlyozom: nincs bejegyzett tulajdonjogom az ingatlanban, a válási papírokban viszont a feleségem elismerte a házban lévő magánvagyonomat! A cél egyértelmű: kimenteni a vagyonkámat a házból, ha lehet…
Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
K. Zoltán
Kérdést feltette: K.Zoltán

Kedves Zoltán!
Kérdése jogi területeket érint, ezért kérdését véleményünk szerint egy ügyvédnek kellene inkább feltennie. A Hitelnet profilja hiteltanácsadás és hitelközvetítés, így ebben a témában tudunk segítséget nyújtani az érdeklődők részére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Sajnos a deviza hitel miatt el kell adni a lakásunkat, amire most kérjük meg a használatbavételi engedélyt. Mivel kevés pénzünk marad, csak zártkerti ingatlan jöhet szóba. Be számít-e a hitelösszeg ennél az eladásnál, és kell-e illetéket fizetni? Ez úgy alakulna, hogy 15 millió – 8.2 millió hitel, 6 millió Ft a zártkert.
Mit tehetek? Kérem adjanak tanácsot.
Előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő,
Ha jól értesültem, akkor új ingatlan vásárlásánál 15 M Ft feletti összegre kell csak megfizetni az illetéket. Ebből még levonható a fél éve eladott lakásunk értéke?
Pl. 8 M-ért eladtuk a lakást, 30 M-ért veszünk egy új házat, akkor 30-15-8=7M után kell megfizetni az illetéket?
Ha magánszemélytől vesszük az új ingatlant, akkor is jár a 15 M kedvezmény?