Mennyi ideig tart a hitelek elbírálása?

Tisztelt Hitelnet!

Kinéztem egy 7,5 milliós vidéki lakást, és szeretném minél hamarabb megkötni az adásvételi szerződést. A tulajdonos 2 millió forint előleget kér, amiből jelenleg 1,2 millióval rendelkezem. A vételárat hitelből szeretném kifizetni.

Azt szeretném tudni elsősorban, hogy megkaphatom-e a hiányzó összeget úgy, hogy fedezetként csak ez a lakás lenne bevonva, vagy szükséges másik ingatlanfedezet is ekkora összeghez? Ha muszáj, akkor egy családi házat még be tudok vonni, de az nem az enyém, hanem a nagymamám tulajdonában van, akivel előzetesen már beszéltem és hajlandó lenne nekem ezzel segíteni.

Az érdekelne, hogy mennyi ideig tart, míg elbírálja a bank a hitelkérelmemet? A tulajdonos szeretné minél hamarabb megkapni legalább az előleget, semmiképp nem akarom elmulasztani ezt a lehetőséget. Van olyan bank, ahol kifejezetten gyorsan megy ez a folyamat? Van arra mód, hogy legalább a 2 millióig hiányzó részt korábban megkapjam?

Köszönöm a választ.
Attila

Kedves Attila!

A törvényi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a 7,5 milliót érő lakásra 6,3 millió Ft-ot fel tudjon venni, így a vételár hiányzó részének hitelből történő kifizetéséhez kiegészítő ingatlanfedezetet kell bevonni. A nagymama tulajdonában lévő családi ház elfogadható plusz fedezetként, ha értéke legalább 5 millió Ft.

Az ingatlan fedezete mellett nyújtott hitelek elbírálási, illetve ügyintézési ideje általában 1 hónap, vagyis a hiánytalan hitelkérelem benyújtásától számítva kb. ennyi idő telik el, míg a lakásvásárlási hitelt folyósítja a pénzintézet. Tehermentes ingatlan vásárlása esetén ez az idő akár 3 hétre is rövidülhet. A lakásvásárlási hitel átutalása – tehermentes ingatlan esetén – egy összegben történik, melyet az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára utal a bank akkor, ha a saját erő már átadásra került. Arra nincs lehetőség, hogy az előleg kifizetéséhez szükséges összeget egy korábbi időpontban, előre folyósítsa a pénzintézet.

Pozitív hitelbírálat után következik a szerződéskötés és a közjegyzői okiratba foglalás, majd a földhivatalnál történő jelzálogbejegyzést követően – az egyéb folyósítási feltételek teljesülése után – fizeti ki a bank a fennmaradó vételárat.

A lakásvásárlási hitelek legkedvezőbb törlesztését lakásvásárlási hitel kalkulátorunkkal azonnal kiszámolhatja. Személyre szabott hitelajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online űrlapunkat!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
33 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Ha takarékszövetkezetben igényeltem hitelt, és kedden írom alá, akkor mennyi idő alatt utalják a pénzt?

Kedves Ágnes!
A folyósítási feltételek teljesítését követő nap már sor kerülhet a folyósításra. Pontos tájékoztatást az ügylet részleteinek ismeretében az érintett hitelintézet tud Önnek adni.

Tisztelt Hitelnet!
Körübelül mennyi idő egy egyedi elbírálás a Bankoknál?
Várom válaszukat.
Üdv.

Kedves László!
Az egyedi elbírálás időtartama az adott ügylettől, hitelintézettől függ.

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a K&H-nál vettünk fel szabad felhasználású hitelt, illetve elindíttattuk 07.10-én.
Mennyi az elbírálási idő? Mert azt mondták 4-5 nap, de még semmi hír!
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdv: Kitty

Kedves Kitti!
Az ügylet részleteinek ismeretében az érintett bankfiók tud Önnek pontos tájékoztatást adni az elbírálás időtartamáról. Javasoljuk, hogy közvetlenül a bankban érdeklődjön.

Tisztelt Hitelnet!
Elutasították a csok kérelmemet. 3 gyerekre igényeltük, kevesebb lett a négyzetméter. Panellakás, beépítette a tulajdonos az erkélyt és fellebbeztünk. November 13.-án volt az értékbecslő, körülbelül mikor fogok kapni választ? Vagy én kitől érdeklődhetek?
Válaszát köszönöm.

Kedves Enikő!
CSOK kérelem elutasítása esetén a területileg illetékes járási hivatalnál lehet fellebbezni és itt is tudnak Önnek tájékoztatást adni. Az ügyintézés várható időtartamáról sajnos nincs információnk.

Tisztelt Hitelnet!
Elutasított lakáshitel kérelemért kiszámlázhat valamennyit a bank?
Ingatlan értékbecslés, vagy hasonló.
Válaszát köszönöm.
Rózsa

Kedves Rózsa!
Az értékbecslés, valamint az ahhoz szükséges tulajdoni lap, térképmásolat díja – több bank hatályos díjhirdetménye alapján – az igénylőt terheli, amennyiben a hitelügylet nem valósul meg.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Ingatlancélú lakáshitelt és csokot szeretnék felhasználni egy használt ház megvásárlásához. A bírálat megtörtént, és pozitív bírálatról értesített a bank nagyjából 5 munkanapja, jelenleg a szerződésírás van folyamatban. Időközben kaptam egy jó munkaajánlatot egy cégtől, amivel szeretnék is élni.
A kérdésem az volna, hogy megakaszthatja-e még ebben a fázisában a hitelügyletet a munkahelyváltás.
Köszönettel:
Tamás

Kedves Tamás!
Véleményünk szerint célszerű lenne megvárni a szerződéskötést a munkahely-váltással.

Üdv.
Érdeklődnék, én 3.-án írom alá a tulajjal a végleges szerződést. OTP Banknál vagyok. Kb. mennyi idő, mire a bank megkapja a pénzt?

Kedves András!
Az adásvételi szerződésben jellemzően 60 napot célszerű fizetési határidőként megadni, ám az átfutási idő bankfiókonként eltérő lehet. Célszerű lenne az érintett bankfiókot megkérdeznie.

Kedves Hitelnet!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy elindítottuk a folyamatot hitelügyintézőn keresztül a UniCredit banknál. Meg is történt az értékbecslés, és a páromat leellenőrizte a bank, így gondolom engem is leellenőriztek. Általában a bírálás végéig hányszor ellenőrzik a munkáltatónál az embert és befolyásol-e valamit, ha az elbírálás előtt munkahely váltás történik?
Köszönöm!
Üdv:
András

Kedves András!
Egy alkalommal történik a munkáltatói ellenőrzés hitelbírálat során. Ha ez alatt munkahely váltás történik, az azért lehet probléma, mert ahhoz, hogy jövedelmét a hitelbírálat során figyelembe tudják venni, az aktuális munkahelyen legalább 3 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezni.

Köszönöm a választ! A munkáltatói ellenőrzés megtörtént már esettünkben, de a félelmem az, hogy ezek után, ha én most a következő hetekben munkát váltok, azt jelzi-e valaki a banknak és ez keresztbe tehet-e a hitelkérelemnek. Én úgy tudom, ha már egyszer leellenőriztek, akkor már mindegy, hogy honnan kapom a fizetésemet, csak fizessem a hitelt.

Kedves András!
A munkahely váltást nem jelzik a banknak, s ez a hitelfelvételt követően sem fog problémát jelenteni.

Ismét köszönöm a választ! Most olyan hír jutott a fülembe, hogy október 1.-től felgyorsítják a hitelügyintézést. Ez miben áll? Mi az, ami gyorsabb lesz a régi rendszerhez képest?

Kedves András!
Erről egyelőre sajnos nincs információnk.

Kedves Hitelnet.
A párom és én belekezdtünk egy lakásvásárlásba. Az adásvételit augusztus 10.-én már megkötöttük, és a csok-ot is igénybe vennénk! A vételár hátralékos részét november 10.-éig banki átutalással kell kifizetni! Az értékbecslő augusztus 17.-én megnézte a lakást, és azóta nem történt semmi!
A kérdésem pedig az lenne, hogy aggódnom kéne-e ennyi idő után?

Kedves Gabriella!
Javasoljuk, hogy az ügyben az érintett bankfióknál érdeklődjön, ahol választ kaphat kérdésére.

Olyan kérdésem lenne, hogy ingatlaniroda útján történt a lakásunk eladása. A vevők már az első részletet augusztus 27-én a szerződés megkötésekor odaadták, abból ki lett fizetve azonnal az iroda.
Ha jól tudom, akkor a fennmaradó összeg két részletben fog érkezni. Múlt héten 09.16 volt a banktól értékbecslő.
A kérdésem az idővel kapcsolatos, (tehermentes a lakás) vajon az elkövetkező 2 hétben meg fog érkezni pozitív elbírálásnál a 2. részlet?

Kedves Máté!
Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell a fizetési határidőket. A 2. részlet utalása tehát attól függ, hogy az adásvételi szerződésben miben egyeztek meg. A hitelügyintézés kb. 1 hónap, tehát ha az utolsó vételárrész (3. részlet) banki hitelből kerül utalásra, akkor az az értékbecsléstől számítva még minimum 2-3 hét.

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Reménykedünk, hogy jövő hétre meglesz, mert benne van egy autóba foglaló. Nagyon borotvaél 🙂

Még egy kérdésem volna: ha az ingatlan, amit szeretnék megvenni, fedezetként szolgál az eladónál, akkor is megkaphatom-e a támogatást?

Kedves Anita!
Igen, de az ingatlant tehermentesíteni kell. Ebben az esetben a CSOK egy részét a fennálló tartozás kiegyenlítésére utalja a hitelintézet és nem közvetlenül az eladó kapja meg.

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK kiutalása kb. mennyi időn belül történik meg? Nekem a megvásárolni kívánt ingatlan 2.300.000 Ft, a CSOK jogosultság 2.000.000 Ft és a fennmaradó összeg (300.000 Ft) a tulajdonossal megegyezve részletre kerül kifizetésre.
Válaszát előre is köszönöm.
További szép napot!

Kedves Anita!
A CSOK ügyintézés – hitelintézettől függően – hozzávetőlegesen 30-60 napot vesz igénybe. Arra azonban nincs lehetőség, hogy a vételár fennmaradó részét Ön a CSOK utalása után fizesse meg részletekben az eladónak. A támogatást ugyanis a vételár utolsó részeként folyósítják a bankok, akkor ha a CSOK-on kívül már a vételár fennmaradó része kiegyenlítésre került.

Azt szeretném megérdeklődni, hogy van-e a hitelek elbírálásának valamilyen határideje, vagy a bank addig húzhatja az időt, ameddig csak akarja?

Kedves Klára!
Törvényben előírt elbírálási határidőről nincsen információink.

Üdvözlöm.
Szerződéskötés után hány hétre jön az értékbecslő? A bank csak ezután mond pozitív vagy negatív bírálatot?

Kedves Éva!
Jelzáloghitel igénylése esetén az ingatlan felértékelésére még szerződéskötés előtt sor kerül, általában a hitelkérelmi dokumentáció benyújtását követő egy héten belül. A bank csak a fedezetül felajánlott ingatlan értékének ismeretében tudja elvégezni a hitelbírálatot.


33
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x