Tisztelt Hitelnet!

Kinéztem egy 7,5 milliós vidéki lakást, és szeretném minél hamarabb megkötni az adásvételi szerződést. A tulajdonos 2 millió forint előleget kér, amiből jelenleg 1,2 millióval rendelkezem. A vételárat hitelből szeretném kifizetni.

Azt szeretném tudni elsősorban, hogy megkaphatom-e a hiányzó összeget úgy, hogy fedezetként csak ez a lakás lenne bevonva, vagy szükséges másik ingatlanfedezet is ekkora összeghez? Ha muszáj, akkor egy családi házat még be tudok vonni, de az nem az enyém, hanem a nagymamám tulajdonában van, akivel előzetesen már beszéltem és hajlandó lenne nekem ezzel segíteni.

Az érdekelne, hogy mennyi ideig tart, míg elbírálja a bank a hitelkérelmemet? A tulajdonos szeretné minél hamarabb megkapni legalább az előleget, semmiképp nem akarom elmulasztani ezt a lehetőséget. Van olyan bank, ahol kifejezetten gyorsan megy ez a folyamat? Van arra mód, hogy legalább a 2 millióig hiányzó részt korábban megkapjam?

Köszönöm a választ.
Attila

Kedves Attila!

A törvényi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a 7,5 milliót érő lakásra 6,3 millió Ft-ot fel tudjon venni, így a vételár hiányzó részének hitelből történő kifizetéséhez kiegészítő ingatlanfedezetet kell bevonni. A nagymama tulajdonában lévő családi ház elfogadható plusz fedezetként, ha értéke legalább 5 millió Ft.

Az ingatlan fedezete mellett nyújtott hitelek elbírálási, illetve ügyintézési ideje általában 1 hónap, vagyis a hiánytalan hitelkérelem benyújtásától számítva kb. ennyi idő telik el, míg a lakásvásárlási hitelt folyósítja a pénzintézet. Tehermentes ingatlan vásárlása esetén ez az idő akár 3 hétre is rövidülhet. A lakásvásárlási hitel átutalása – tehermentes ingatlan esetén – egy összegben történik, melyet az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára utal a bank akkor, ha a saját erő már átadásra került. Arra nincs lehetőség, hogy az előleg kifizetéséhez szükséges összeget egy korábbi időpontban, előre folyósítsa a pénzintézet.

Pozitív hitelbírálat után következik a szerződéskötés és a közjegyzői okiratba foglalás, majd a földhivatalnál történő jelzálogbejegyzést követően – az egyéb folyósítási feltételek teljesülése után – fizeti ki a bank a fennmaradó vételárat.

A lakásvásárlási hitelek legkedvezőbb törlesztését lakásvásárlási hitel kalkulátorunkkal azonnal kiszámolhatja. Személyre szabott hitelajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online űrlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

55 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot,
múlt héten igényeltem egy személyi kölcsönt az OTP-nél. Pozitív elbírálást kaptam. Viszont így közel egy hét elteltével sem utalták az összeget. Nem tudom, hogy van-e erre valami határideje a banknak?

Tisztelt hitelnet!
Falusi csokra szeretnék házat venni. Az ingatlan értéke 17 millió forint. A csok ad 4 millió forint önerőt. Mi még adunk az önerőbe 1 millió forintot. A kettőnk jövedelme összesen kb. 340.000 Ft.
Önök szerint a fenti összegre kaphatunk-e csokos hitelt?
Válaszukat előre is köszönöm.
Krisztián

Üdvözlöm!
Falusi Csokot igényelnék meglevő 3 gyermekre. A vételár 7.000 000 Ft. Ebből 4 milliót kér előre az eladó, akkor már csak a fennmaradó 3.000 000 Ft-ot kapom meg?
Köszönöm szépen a válaszukat!

Szép estét kívánok!
Segítséget szeretnék kérni. Igényelnénk a falusi csokot. Már bent lakunk a házban, amit még szeretnék vásárolni. Dolgozom, a párom is. Sajnos beteg lett a 2 gyerekem, múlt hónapban is voltam táppénzen ez miatt és most is olyan kérdésem van, hogy úgy tudom, hogy a táppénz miatt sajnos nem nézik az én jövedelmemet. Nincs valami kis kapu, akármi, ami segítene? A lakhatásunkról van szó.
Köszönöm a választ előre is.

Menyi idő az, hogy elbírálja a Budapest központ a hitelt, mert oda lett elküldve mai nap 2022. 02. 03-án.
Várom válaszukat.
Köszönöm.

Jó napot.
Érdeklődnék, hogy november 12-én megírtuk a szerződést az OTP Bankkal. (Falusi csok 5+5) Kb. mennyi idő, amíg utal a tulajnak a bank?

Jó napot.
Engem az érdekelne, hogy a hiánytalan falusi csok kérelem beadásától számítva mennyi idő, mire a bank a tulajdonosnak utalja a pénzt.
Köszönöm.

Helló!
Szeretnék érdeklődni, hogy szeretnék megvenni 5 millió forintért egy házat. A hitel az úgy nevezhető meg, hogy 3 millió 500 ezer forintot szeretnék felvenni, meg ugye a csok használt lakás vásárlásra, ami 1 millió 430 ezer és minden papír be van adva. Értékbecslő is volt kint és a hitelbírálatot várjuk. Azt szeretném még tudni, hogy mennyi ideig tart?

Tisztelt Hitelnet !
Mi 2021. március 28.-án igényeltük meg az otthonfelújítási kamattámogatott kölcsönt 3.8 millió forint értékben. Az ügyintéző azt mondta 30-60 nap az elbírálási idő. Megfelelünk minden feltételnek, stb, értékbecslő is megvolt kb. 1 hónapja, azóta nem jelentkeznek a bankból. A vállalkozási szerződések határideje a banki ügyintézés miatt kicsúszhat lassan a határidőből, főleg hogy még a döntés sem született meg!? Hiába jeleztem, falakba ütközöm. A banki ügyintéző nem tud semmit mondani (majd hívnak biztosan…), telefonos érdeklődésemre nem reagálnak, e-mailben sem, visszahívást nem kaptam. Most május 21.-e van.
Hova lehet fordulni ilyen esetben? Van-e olyan jogszabály vagy rendelet, ami az elbírálási időre vonatkozik?
Válaszukat előre is köszönöm.

Csok használt lakásra értékbecslés után hány nap a bírálati idő?

Jó napot kívánok!
Ha takarékszövetkezetben igényeltem hitelt, és kedden írom alá, akkor mennyi idő alatt utalják a pénzt?

Tisztelt Hitelnet!
Körübelül mennyi idő egy egyedi elbírálás a Bankoknál?
Várom válaszukat.
Üdv.

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a K&H-nál vettünk fel szabad felhasználású hitelt, illetve elindíttattuk 07.10-én.
Mennyi az elbírálási idő? Mert azt mondták 4-5 nap, de még semmi hír!
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdv: Kitty

Tisztelt Hitelnet!
Elutasították a csok kérelmemet. 3 gyerekre igényeltük, kevesebb lett a négyzetméter. Panellakás, beépítette a tulajdonos az erkélyt és fellebbeztünk. November 13.-án volt az értékbecslő, körülbelül mikor fogok kapni választ? Vagy én kitől érdeklődhetek?
Válaszát köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Elutasított lakáshitel kérelemért kiszámlázhat valamennyit a bank?
Ingatlan értékbecslés, vagy hasonló.
Válaszát köszönöm.
Rózsa

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Ingatlancélú lakáshitelt és csokot szeretnék felhasználni egy használt ház megvásárlásához. A bírálat megtörtént, és pozitív bírálatról értesített a bank nagyjából 5 munkanapja, jelenleg a szerződésírás van folyamatban. Időközben kaptam egy jó munkaajánlatot egy cégtől, amivel szeretnék is élni.
A kérdésem az volna, hogy megakaszthatja-e még ebben a fázisában a hitelügyletet a munkahelyváltás.
Köszönettel:
Tamás

Üdv.
Érdeklődnék, én 3.-án írom alá a tulajjal a végleges szerződést. OTP Banknál vagyok. Kb. mennyi idő, mire a bank megkapja a pénzt?

Kedves Hitelnet!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy elindítottuk a folyamatot hitelügyintézőn keresztül a UniCredit banknál. Meg is történt az értékbecslés, és a páromat leellenőrizte a bank, így gondolom engem is leellenőriztek. Általában a bírálás végéig hányszor ellenőrzik a munkáltatónál az embert és befolyásol-e valamit, ha az elbírálás előtt munkahely váltás történik?
Köszönöm!
Üdv:
András

Kedves Hitelnet.
A párom és én belekezdtünk egy lakásvásárlásba. Az adásvételit augusztus 10.-én már megkötöttük, és a csok-ot is igénybe vennénk! A vételár hátralékos részét november 10.-éig banki átutalással kell kifizetni! Az értékbecslő augusztus 17.-én megnézte a lakást, és azóta nem történt semmi!
A kérdésem pedig az lenne, hogy aggódnom kéne-e ennyi idő után?

Olyan kérdésem lenne, hogy ingatlaniroda útján történt a lakásunk eladása. A vevők már az első részletet augusztus 27-én a szerződés megkötésekor odaadták, abból ki lett fizetve azonnal az iroda.
Ha jól tudom, akkor a fennmaradó összeg két részletben fog érkezni. Múlt héten 09.16 volt a banktól értékbecslő.
A kérdésem az idővel kapcsolatos, (tehermentes a lakás) vajon az elkövetkező 2 hétben meg fog érkezni pozitív elbírálásnál a 2. részlet?

Még egy kérdésem volna: ha az ingatlan, amit szeretnék megvenni, fedezetként szolgál az eladónál, akkor is megkaphatom-e a támogatást?

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK kiutalása kb. mennyi időn belül történik meg? Nekem a megvásárolni kívánt ingatlan 2.300.000 Ft, a CSOK jogosultság 2.000.000 Ft és a fennmaradó összeg (300.000 Ft) a tulajdonossal megegyezve részletre kerül kifizetésre.
Válaszát előre is köszönöm.
További szép napot!

Azt szeretném megérdeklődni, hogy van-e a hitelek elbírálásának valamilyen határideje, vagy a bank addig húzhatja az időt, ameddig csak akarja?

Üdvözlöm.
Szerződéskötés után hány hétre jön az értékbecslő? A bank csak ezután mond pozitív vagy negatív bírálatot?