Tisztelt Uram/Hölgyem!

A kérdésem a következő lenne. Feleségemmel egy megyei jogú városban található házat szeretnénk megvásárolni, családon belül. 6.800.000 Ft-ért. (ez az összeg szerepelne az adásvételi szerződésben is) A megvásárolni kívánt ingatlan fedezeti forgalmi értéke 8.000.000 Ft. Nekünk kb. 5.500.000 Ft hitelre volna szükségünk.

Kérdésem az volna, hogy az alábbi feltételekkel kivitelezhető-e a hitelfelvétel?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Misi

Kedves Misi!

Az ingatlanok értékének megállapításakor az értékbecslők általában az adásvételi szerződésben szereplő vételárból indulnak ki, hiszen jellemzően annyit ér egy ingatlan, amennyiért el lehet adni. Ha azonban a piaci összehasonlító adatok alapján az ingatlan tényleges értéke valóban több, mint amennyiért eladásra kerül, akkor az aktuális forgalmi értéknek megfelelően becsülik fel, s a maximálisan felvehető hitelösszeg megállapításánál is ezt az értéket veszik alapul a hitelbírálók.

Az Önök esetében sem mindegy tehát, hogy 6,8 vagy 8 millió forintban kerül megállapításra a ház értéke, mert az előbbi ingatlanérték esetén nem érhető el az 5,5 millió forint összegű lakáshitel, míg utóbbi értéknél elvileg felvehető a szükséges összeg.

Értékbecsléskor az értékbecslő forgalmi és hitelbiztosítéki értéket is megállapít. A bankok ez utóbbi alapján határozzák meg a maximálisan nyújtható hitel összegét. A hitelbiztosítéki érték a forgalmi értékből kerül levezetésre, annak 70-90%-a között szokott lenni. Ezt befolyásolja a ház területi elhelyezkedése, állapota, szerkezete, stb.

Továbbá az, hogy adott ingatlanra mekkora összegű lakáshitel vehető fel, az igénylők jövedelmi helyzetétől is függ. Az igazolt nettó jövedelmek mellett meghatározó a háztartás rendszeres kiadásainak összege.

Arra a kérdésére tehát, hogy a megyei jogú városban található, 8 millió forint értékű házra biztosan megkaphatják-e az 5,5 millió forintot, az előző információk birtokában tudunk pontos választ adni. A szükséges adatokat online ajánlatkérő nyomtatványunk rövid kérdéseinek megválaszolásával küldheti el. Ezt követően személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot készítünk az elérhető hitelkonstrukciókról, a várható törlesztő részlet mellett ismertetve a kamat- és költségkondíciókat!

A legkedvezőbb lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztését honlapunkon előzetesen Ön is kiszámolhatja! További kérdés esetén Szakértőink online, telefonon és személyesen is készséggel állnak rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése