Tisztelt Hitelnet!

Azt szeretném kérdezni, hogy a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató szerint kaphatunk-e hitelt, ha:
– az újonnan vásárolandó lakásban 50-50%-os tulajdoni hányaddal fogunk rendelkezni (Én-párom). Házasok nem vagyunk. 1 gyermek van.
– az én nettó jövedelmem: 80 ezer Ft/hó
– Párom Gyed támogatása: kb. 108 ezer Ft/hó
– Családi pótlék: 12.200 Ft/hó
A havi törlesztő részlet kb. 72 ezer Ft lenne (OTP-s kalkulátor).

A mutatót a háztartási szinten kell nézni? Tehát, akinek valamekkora tulajdoni hányada lesz a lakásban, akkor annak jövedelme beleszámít?
Köszönettel.
Árpád

Kedves Árpád!

A háztartás igazolható jövedelme összeadódik, tehát Önnek és párjának az együttes igazolt jövedelmét veszi figyelembe a bank a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) számításánál. Az adóstárs gyedből származó jövedelmét a bankok az adós önállóan elfogadható jövedelme mellett kiegészítő jövedelemként figyelembe tudják venni. A családi pótlékkal azonban nem minden pénzintézet számol jövedelemvizsgálat során.

A JTM értelmében nettó 400.000 Ft vagy az alatti igazolt jövedelem esetén a hitelfelvevők összes törlesztési kötelezettségének - esetlegesen már meglévő és majdani törlesztő részlet - bele kell férni igazolt jövedelmük 50%-ába. Ha Önöknek jelenleg nincsen semmilyen hitelük, akkor a felvenni kívánt lakáshitel havi törlesztő részlete törvényi előírás szerint kettejük jövedelmének 50%-a, vagyis - nem kalkulálva a családi pótlék összegével - maximum 94.000 Ft/hó lehet. Az adásvételi szerződés megkötése előtt azonban célszerű előzetes hitelminősítést végeztetni, amit irodáinkban Szakértőink készséggel megtesznek.

A házastársat egyébként mindenképpen be kell vonni a hitelügyletbe, s jövedelme még akkor is figyelembe vehető, ha a célingatlanban nem szerez tulajdonrészt.

A lakásvásárláshoz meglévő gyermekük után a családok otthonteremtési kedvezményére is jogosultak lehetnek, ha a CSOK igénylés valamennyi feltételének megfelelnek, melyekről honlapunkon részletes tájékoztatást talál. 40 év alatti házastársak vállalt gyermek után is igényelhetik a kedvezményt. Ha ezzel a lehetőséggel most nem kívánnak élni, s csak a meglévő gyermek után kapnak támogatást, de a későbbiek folyamán születik gyermekük, akkor utána jogosultak lehetnek az utólagos CSOK-ra, melynek összege 400.000 Ft és a fennálló hiteltartozásból írható jóvá.

Személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatunkhoz és az előzetes hitelbírálat igényhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt uram, hölgyem!
A kérdésem a következő lenne: megkaphatom a 10+10 millió forintot, ha a jövedelmem 250 ezer forint, a feleségem pedig 80 ezer forintot keres? Jelenleg van egy szabad felhasználású hitelünk, aminek a havi törlesztő részlete 49 ezer forint. Van egy 3 éves kislányom és még kettőt szeretnénk. Én 36 éves vagyok, a feleségem 27 éves.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Péter

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm a gyors választ. Érdeklődnék továbbá, hogy igénybe vehetjük-e az 50%-os illetékkedvezményt is (a CSOK mellett), az alábbi feltételekkel:
– Mindketten 35 év alattiak vagyunk.
– Párom 5 évvel ezelőtt örökölt 1/4 rész lakástulajdont, mely haszonélvezettel terhelt, és a haszonélvező benne lakik.
– Én az idei évben örököltem
– egy nyaraló 1/3 tulajdonát (az ingatlan nem komfortos)
– egy lakás 1/6 tulajdonát (más városban, haszonélvezet nincs, eladása folyamatban van, 2016-ban várható az értékesítés)
– egy garázs 1/6 tulajdonát (más városban, eladása folyamatban van, 2016-ban várható az értékesítés)
– egy lakás 1/6 tulajdonát, mely haszonélvezettel terhelt, és a haszonélvező benne lakik
A CSOK-kal kapcsolatban már felvettem a kapcsolatot Önökkel, arra jogosultak vagyunk.
Köszönettel,
Árpád