Tisztelt Cím!

Használt lakást szeretnék vásárolni 2-3 hónapon belül kb. 4.5M Ft értékben, és ezzel kapcsolatosan lennének kérdéseim.

– Mennyi az az igazolható minimum nettó jövedelem, amivel lakáshitelhez juthatok, esetlegesen egy adóstárs bevonásával?

– Ha jól tudom az adós életkora nem haladhatja meg a 70 évet, a hitel tervezett lejáratakor. Ez vonatkozik az adóstársra is? Édesapám lenne az adóstárs, aki a 60. életévét tölti be idén, ellenben a hitelt 20 évre szeretném felvenni.

– 4,5 – 4,8M Ft vételárú használt lakás vásárlása esetén, 1M Ft önrész elégséges-e, hogy ne kelljen fedezetnek bevonni másik ingatlant?

Köszönettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

Lakáshitel a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelemmel már igényelhető. Az adott hitel felvételéhez szükséges jövedelem összege azonban függ a felvenni kívánt hitelösszegtől, az igénylő rendszeres kiadásaitól és a vásárolandó ingatlan jellemzőitől is. Piaci kamatozású lakáshitel esetén elég a 3 hónapos, nem próbaidős munkaviszony megléte, államilag támogatott lakáshitel igényléséhez legalább 6 hónapos folyamatos munkaviszony szükséges.

Ha az adóstárs bevonása a fizetőképesség javítása céljából történik, akkor az adóstársnak is meg kell felelnie az egyéb előírt követelményeknek, így az életkorral kapcsolatos feltételnek is.

4,5-4,8 M Ft értékű használt lakás megvásárlásához 1M Ft önerő önerő sajnos nem elég. Jogszabályi előírás szerint ugyanis a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének legfeljebb a 80%-a vehető fel hitelként. Ezt a maximális mértéket csökkentheti az igénylő igazolt jövedelme, a vásárolandó lakás területi elhelyezkedése, állapota, értéke. Mindezektől függően egy használt lakás vételárának kifizetéséhez akár 30-40% önerőre is szükség lehet. Azt, hogy adott esetben a lakásvásárláshoz mennyi önerőre van szükség, ezen adatok ismeretében tudják kiszámolni Önnek Szakértőink. Ezeket az információnkat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhatja meg. A kellő saját erő hiányában csak kiegészítő ingatlanfedezet bevonása jelenthet megoldást.

A lakáshitelhez kapcsolódóan azzal is számolnia kell, hogy a hitelfelvételnek is vannak járulékos költségei úgy, mint értékbecslési díj, a hitelszerződés közjegyzői okiratba foglalásának díja, folyósítási jutalék, földhivatali költségek. Ezen kívül felmerül az adásvételi szerződés elkészítésének díja, valamint a lakásszerzés után fizetendő illeték. Ezekből a költségekből a hitelfelvételhez kapcsolódó díjak jelentős része mérsékelhető bankpartnereink díjelengedési akcióinak köszönhetően. Az aktuális kedvezményekről díjmentes hitelajánlatunkból tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése