Tisztelt Hölgyem/Uram!

Olyan kérdésem lenne, hogy mennyi az a VALÓS! önerő, amit a bankok kérnek? Tisztában vagyok vele, hogy törvény értelmében 20% a minimum önerő, de a bankok ennél magasabb önerőt szoktak megállapítani minimumnak. Az lenne a kérdésem, hogy átlagosan hány százalék az önerő mértéke, amit a bankok valóban kérnek?

Valamint egy másik kérdésem is lenne. 1,5 millió Ft önerővel 3,5 millió Ft hitel felvételére jogosult lennék igazolható nettó 180.000 Ft-os fizetéssel?

Köszönöm válaszát előre is.
Tamás

Kedves Tamás!

A vonatkozó kormányrendelet az ingatlanok maximális terhelését a forgalmi érték 80%-áig engedélyezi. Ebből következően a minimálisan elvárt önerő mértéke valóban 20%. Igaz, azonban, hogy a pénzintézetek ennél sokkal óvatosabbak és valójában ennél nagyobb mértékű saját erőt várnak el lakásvásárlás esetén. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a vásárolni kívánt lakás értékének kb. az 50-70%-át nyújtják, tehát az önerő elvárás jellemzően 30-50% közötti.

Tudni kell, hogy a bankok – a kormányrendeletben foglalt szabálynak megfelelően – saját finanszírozási arányaikat is kialakították. Több pénzintézet is van, amely nem a forgalmi, hanem az úgynevezett hitelbiztosítéki értékből indul ki a maximálisan nyújtható hitelösszeg megállapításakor.

Lakásvásárlás esetén az értékbecslő általában az adásvételi szerződésben szereplő vételárat veszi alapul, hiszen a lakás aktuális forgalmi értéke annyi, amennyiért el lehet adni. Majd ebből kiindulva állapítja meg a hitelbiztosítéki értéket, ami azt a minimális értéket jelenti, amennyiért egy esetleges árverés során a bank értékesítheti az ingatlant. A hitelbiztosítéki érték a forgalmi értéknek általában a 70-90%-a, az ingatlan területi elhelyezkedésétől, állapotától függően.

Továbbá a maximális hitelösszeg meghatározásakor a pénzintézetek figyelembe veszik az igénylő jövedelmi helyzetét is. Milyen rendszeres kiadásai vannak az adósnak, mennyit fordít havonta hiteltörlesztésre, stb. Egyéb tényezőket is figyelembe véve megkapják az ügyfélminősítés eredményét, majd ezt követően kialakul a hitelbírálat eredménye, vagyis az, hogy az adós jövedelmi helyzete alapján az ingatlan forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékének hány százalékát veheti fel.

Az, hogy Ön 180 ezer forintos igazolt jövedelemmel fel tudna-e venni 3,5 millió forintot – a leírtakból következtetve 5 millió forintos lakás vásárlásához – attól függ, hogy milyen egyéb rendszeres kiadásai vannak, esetleges hiteltörlesztés, vagy kezességvállalásból adódó kötelezettség, illetve, hogy hol található és milyen állapotú a megvásárolni kívánt ingatlan. Elvileg van lehetőség a hitelfelvételre, de pontos információt a fentiek ismeretében tudnak Szakértőink adni. Ha kíváncsi személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatunkra, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat! Az aktuális törlesztő részletek megismeréséhez használja lakáshitel kalkulátorunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Vásároltunk egy lakást 8,5 M Ft-ért egy megyeszékhelyen. Ennek az árnak a 20%-át, tehát 1,7 M Ft-ot ki tudtunk fizetni Önerőként. Kérdésem az lenne, hogy a hiányzó 6,8 M Ft-ot fel tudjuk venni hitelként? Kettőnk nettó keresete 250-350 ezer Ft, között mozog és velünk él a 4 hónapos gyermekünk.
Várom válaszukat, köszönettel:
Péter

A kérdésem az lenne, hogy szeretnék vásárolni egy házat 4 millió forintért! 20 százalék tehát 800.000 Ft kézben van, de mindezt én egyedül szeretném megtenni, tehát nem szeretnék adóstársat meg másik házat belevonni. A nettó fizetésem kb. 125.000 és közalkalmazott vagyok. Milyen lehetőségeim vannak?
Válaszát előre is köszönöm!