Mennyi az ügyintézési idő jelzáloghitel esetén?

A hitelfelvétel mindig egy meghatározott cél elérése érdekében történik, ezért nem elhanyagolható kérdés a hitel átfutási ideje. Jelzáloghitel lévén a hitelkérelem beadása és a folyósítás között általában 2-3 hét telik el.

Az alábbiakban áttekintheti a jelzáloghitel folyamatát az átfutási idő tekintetében:

  1. A hitelkérelem benyújtása adott pénzintézethez, majd az előminősítés után az értékbecslés megrendelése – 1 munkanap
  2. Az ingatlanszakértő által készített értékbecslés bankba történő visszaérkezése – legfeljebb 5 munkanap
  3. A banki hitelügyintéző előterjesztése az értékbecslés eredménye alapján, végleges hitelbírálat, majd a hitelkérelem jóváhagyása – 3-4 munkanap
  4. A kölcsönszerződés és a közjegyzői okirat aláírása, a Földhivatalnál történő jelzálogbejegyzés, széljegyes tulajdoni lap megszerzése – 2 munkanap
  5. A kölcsön folyósítása – 3-4 munkanap

Hitelkiváltás esetén a visszafizetett hitel Földhivatal által érkeztetett törlési papírja után kerül sor a szabadon felhasználható kölcsönösszeg folyósítására, ezért ez néhány nappal – külföldi hitel kiváltása esetén – akár 2 héttel is meghosszabbíthatja az átfutási időt.

Építési konstrukció esetén szintén növelheti a hitel ügyintézési idejét az, hogy mennyi időt vesz igénybe a saját erő beépítése. A hitel folyósítására ugyanis csak akkor kerülhet sor, ha az önerő beépítésre került. Az így elért készültségi fokot az értékbecslő állapítja meg egy helyszíni szemle során.

Ugyancsak a hitel átfutási idejét növeli, ha az ingatlanon a hitel felvételekor olyan bejegyzés szerepel, amely elidegenítési és terhelési tilalmat tartalmaz, mint például: lakásépítési kedvezmény vagy önkormányzati jelzálogjog bejegyzés. Ilyen esetben hozzájárulást kell kérni a banki jelzálog bejegyeztetéséhez, ami általában további 1 hetet vesz igénybe.

Az elérhető legkedvezőbb jelzáloghitelt szeretné megtalálni? Használja oldalunkon található univerzális jelzáloghitel kalkulátorunkat és számolja ki könnyen és egyszerűen, hogy mekkora havi törlesztő részletekkel számolhat az elérhető legkedvezőbb hitelkondíciók segítségével az aktuális hitelpiacon.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Valaki elmagyarázná, ha 90 napra emeltek az ügyintézés max határidejét a covid miatt, hogyan lehetne 4-8 hát a hitel átfutása?

Kedves Kíváncsi!
Több bankpartnerünknél jelenleg is lezajlik 4-8 hét alatt a hitelügyintézés. Konkrét ügylet esetén kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Tisztelt Szakértő! 2021. február 02-án szabad felhasználású jelzáloghitelt igényeltem a Takarékbanknál, mivel 12 éve ott van a folyószámlám is. Hitelkiváltásra is szükség volt, mert volt egy személyi kölcsönöm a Cetelem Banknál. Február 24-én kaptam meg a fennálló tartozásról az igazolást, a Takarékbank helyi fiókjából állítólag másnap elküldésre került a központ részére az összes dokumentáció. Nem tudom, hogy valójában utána mi történt, mert szerződéskötésre 2021.03.19-én került csak sor, aznap minden el lett intézve a Földhivatalnál, közjegyzőnél egyaránt. A folyósítás azonban még azóta sem történt meg! Számomra ez már nagyon felháborító és egyúttal kellemetlenséggel is jár, hisz nagy szükségem lett volna a… Továbbiak »

Kedves Asszonyom!
A szabad felhasználású jelzáloghitelek átfutási ideje 4-8 hét is lehet bankfióktól függően.

Tisztelt Szakértő!
Eladtuk az ingatlanunkat /3 testvér a tulajdonos/ 2020. március 28-án volt a szerződéskötés. A vevőink erre az időpontra már átestek az elsődleges hitelbírálaton, zöld utat kapva. Széljegyen bejegyzett tulajdoni lapot 2020. április 16-én kapták meg. A rákövetkező napon beadták az összes iratot Nyíregyházán az OTP Bankhoz, amit be is fogadtak.
A kérdésem az lenne, hogy mikorra várhatjuk a vételár utalását?
Köszönettel a tájékoztatást: Beatrix

Kedves Beatrix!
Tapasztalataink alapján – hiánytalan hitelkérelmi dokumentáció esetén – a bank hozzávetőlegesen 1 hónap alatt bírálja el a lakáshitel ügyleteket. Ezt követően értesíti a hiteligénylőket a bírálat eredményéről. Tehát a vevők fognak tudni Önöknek közelebbi információt adni a vételárrész utalásáról.

Benyújtott kérelemnek a meglévő hitellel kapcsolatban, hogy a bank beengedje a Magyar Államkincstárt 1 helyrangi sorban.
A banknak mennyi az elbírálása ideje?

Kedves Mária!
Ez ügyben az érintett hitelintézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Jó napot kívánok!
Érdekelne, hogy lehet-e nekem jelzáloghitelt felvennem BAR lista esetén?

Kedves Hajnalka!
Szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése legalább 12 havi, lakáshitel felvétele legalább 6 havi passzív KHR státusz megléte esetén lehet megoldható. Aktív BAR lista esetén jelzáloghitel nem igényelhető.

Használt családi ház vásárlásához szeretnék 6,5 M Ft hitelt felvenni 10 éves futamidővel. Az ingatlan értéke 10 M Ft. Önerőm 3,5 M Ft. Folyószámlámra havi 760.000 Ft jövedelem érkezik. Életkorom 64 év, feleségem 60 éves. Kaphatok-e hitelt a fenti feltételekkel, illetve mennyi az ügyintézési idő a hitel folyósításáig?

Kedves János!
A rendelkezésre állói információk alapján megoldható lehet az említett hitelfelvétel, de pontos választ csak az előzetes hitelbírálat elvégzése után tudnak Szakértőink adni. Ehhez online adatlapunkat kellene kitöltenie. A lakáshitel átfutási ideje a hiánytalan hitelkérelmi dokumentáció benyújtásától számítva körülbelül 1 hónap.


12
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x