A hitelfelvétel mindig egy meghatározott cél elérése érdekében történik, ezért nem elhanyagolható kérdés a hitel átfutási ideje. Jelzáloghitel lévén a hitelkérelem beadása és a folyósítás között általában 2-3 hét telik el.

Az alábbiakban áttekintheti a jelzáloghitel folyamatát az átfutási idő tekintetében:

  1. A hitelkérelem benyújtása adott pénzintézethez, majd az előminősítés után az értékbecslés megrendelése – 1 munkanap
  2. Az ingatlanszakértő által készített értékbecslés bankba történő visszaérkezése – legfeljebb 5 munkanap
  3. A banki hitelügyintéző előterjesztése az értékbecslés eredménye alapján, végleges hitelbírálat, majd a hitelkérelem jóváhagyása – 3-4 munkanap
  4. A kölcsönszerződés és a közjegyzői okirat aláírása, a Földhivatalnál történő jelzálogbejegyzés, széljegyes tulajdoni lap megszerzése – 2 munkanap
  5. A kölcsön folyósítása – 3-4 munkanap

Hitelkiváltás esetén a visszafizetett hitel Földhivatal által érkeztetett törlési papírja után kerül sor a szabadon felhasználható kölcsönösszeg folyósítására, ezért ez néhány nappal – külföldi hitel kiváltása esetén – akár 2 héttel is meghosszabbíthatja az átfutási időt.

Építési konstrukció esetén szintén növelheti a hitel ügyintézési idejét az, hogy mennyi időt vesz igénybe a saját erő beépítése. A hitel folyósítására ugyanis csak akkor kerülhet sor, ha az önerő beépítésre került. Az így elért készültségi fokot az értékbecslő állapítja meg egy helyszíni szemle során.

Ugyancsak a hitel átfutási idejét növeli, ha az ingatlanon a hitel felvételekor olyan bejegyzés szerepel, amely elidegenítési és terhelési tilalmat tartalmaz, mint például: lakásépítési kedvezmény vagy önkormányzati jelzálogjog bejegyzés. Ilyen esetben hozzájárulást kell kérni a banki jelzálog bejegyeztetéséhez, ami általában további 1 hetet vesz igénybe.

Az elérhető legkedvezőbb jelzáloghitelt szeretné megtalálni? Használja oldalunkon található univerzális jelzáloghitel kalkulátorunkat és számolja ki könnyen és egyszerűen, hogy mekkora havi törlesztő részletekkel számolhat az elérhető legkedvezőbb hitelkondíciók segítségével az aktuális hitelpiacon.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A Bank elfogadta a hitelkérelmet, a bankvezető semmilyen papírt nem ad ki számára, csak hitegeti, hogy meglesz a hitel. Március 12-én lett beadva a hitel, azóta semmi papírt, se választ nem kap, amikor kér hivatalos tájékoztatást. Az eladó odaadta az üzlethelyiséget. Már kellemetlen számára, hogy március óta semmi nem történik.

Hitelt szeretnék, csak sajnos bárlistán vagyok.
Milyen lehetőségem lenne? Van munkahelyem, 4 éve dolgozom.

Jó napot.
Arról szeretnék információt kapni, hogyha megvolt az értékbecslés és már a banknál van az eredmény, mikorra számíthatok visszajelzésre?

Üdvözlöm!
Ingatlanunkat, CSOK, bababáró, piaci kölcsön, stb veszik meg! Szerződés aláírva, 22 május 4-én! Pénzügyi szakértőt kértek fel vevők az ügyintézésre, nem történik semmi! Ködösítenek, nem adnak információt a vevők! Tulajdonképpen senkitől nem tudok információt kérni az ügyről! Most komolyan ez hogyan lehetséges, hogy az eladót teljesen kizárják, csak várakozzon?
Válaszát köszönöm szépen!
Üdvözlettel.
Teréz

A hitel folyósítás az önerő kifizetése után, kérhető 2 részben a hitelfolyósítása?
Például 10% önerő, azt követően a hitelt 2 részben folyósítja az ingatlan eladójának. Első részlet a hitel 70%-a, a majd a fennmaradó 20%-ot 4 héttel később.

Üdvözlet!
Szabad felhasználású jelzáloghitelt igényeltem 2 millió forint értékben a 15 milliós lakásomra. Nem vagyok BAR listás.
Számíthatok rá, hogy megkapom a kért összeget?

Szintén Takarékbank, már 2 és fél hónapja beadtam az építési hitelkérelmemet, 1 hónapra rá jött ki az értékbecslő, másfél hónapja a bank csak ül az ügyön, semmi előrelépés. Felháborító, már az önerő is beépítésre került, a ház már szerkezetkész, mire döntenek már szerintem már kész is lesz, hitel pedig még sehol sincs…

Valaki elmagyarázná, ha 90 napra emeltek az ügyintézés max határidejét a covid miatt, hogyan lehetne 4-8 hát a hitel átfutása?

Tisztelt Szakértő!
2021. február 02-án szabad felhasználású jelzáloghitelt igényeltem a Takarékbanknál, mivel 12 éve ott van a folyószámlám is. Hitelkiváltásra is szükség volt, mert volt egy személyi kölcsönöm a Cetelem Banknál. Február 24-én kaptam meg a fennálló tartozásról az igazolást, a Takarékbank helyi fiókjából állítólag másnap elküldésre került a központ részére az összes dokumentáció. Nem tudom, hogy valójában utána mi történt, mert szerződéskötésre 2021.03.19-én került csak sor, aznap minden el lett intézve a Földhivatalnál, közjegyzőnél egyaránt.
A folyósítás azonban még azóta sem történt meg! Számomra ez már nagyon felháborító és egyúttal kellemetlenséggel is jár, hisz nagy szükségem lett volna a szab.fel. részére is március 15-ig. Pár nap múlva lassan 2 hónapja, hogy beadtam az igényemet és a mai napig nem történt meg a folyósítás.
A kérdésem az, hogy ilyen esetben már joggal élhetek panasszal, ha jól értesültem?

Tisztelt Szakértő!
Eladtuk az ingatlanunkat /3 testvér a tulajdonos/ 2020. március 28-án volt a szerződéskötés. A vevőink erre az időpontra már átestek az elsődleges hitelbírálaton, zöld utat kapva. Széljegyen bejegyzett tulajdoni lapot 2020. április 16-én kapták meg. A rákövetkező napon beadták az összes iratot Nyíregyházán az OTP Bankhoz, amit be is fogadtak.
A kérdésem az lenne, hogy mikorra várhatjuk a vételár utalását?
Köszönettel a tájékoztatást: Beatrix

Benyújtott kérelemnek a meglévő hitellel kapcsolatban, hogy a bank beengedje a Magyar Államkincstárt 1 helyrangi sorban.
A banknak mennyi az elbírálása ideje?

Jó napot kívánok!
Érdekelne, hogy lehet-e nekem jelzáloghitelt felvennem BAR lista esetén?

Használt családi ház vásárlásához szeretnék 6,5 M Ft hitelt felvenni 10 éves futamidővel. Az ingatlan értéke 10 M Ft. Önerőm 3,5 M Ft. Folyószámlámra havi 760.000 Ft jövedelem érkezik. Életkorom 64 év, feleségem 60 éves. Kaphatok-e hitelt a fenti feltételekkel, illetve mennyi az ügyintézési idő a hitel folyósításáig?