Tisztelt Hitelnet!

30M Ft értékű budapesti ingatlanunkat eladnánk. Szeretnénk venni egy 18 M Ft értékű garzont Budapesten kisfiam nevére. Valamint saját nevünkre egy újépítésű kertes házat 45 M Ft áron. Mindkét ingatlan jelzáloggal lesz terhelve.

Kérdésem, hogy az illetékfizetés hogyan alakul. Melyik ingatlannál veszi figyelembe a hatóság az eladott 30 M Ft-ot? Amelyiket legelőször veszem? Vagy mindkettőt? Illetékmentes lesz a garzon, ha ajándékozzuk a kisfiamnak (jelzáloggal terhelve, gyámhatósági engedélye nélkül mehet, ha jól tudom).

Új építésű kertes ház esetén jól tudom, hogy 28 M Ft feletti rész illetékköteles csak? Ez esetben a 28-40 millió forinti összeg 4%-át kell figyelembe venni? Na de akkor hogyan számítódik be az eladott 30 millió? Hogyan kalkulálódik az illeték ez esetben?

Köszönöm a tájékoztatást,
Katalin

Kedves Katalin!

Az illetékszámítás során az eladott ingatlan árát az egyik lakásvásárlásnál lehet csak beszámítani. Azt, hogy melyiknél, Önök határozhatják meg. Nem feltétlenül annál az ingatlannál kell figyelembe venni, amelyikre előbb kötnek adásvételi szerződést.

Új építésű lakóingatlanok esetében 15 millió forintig lehetséges illetékmentesség akkor, ha az ingatlan teljes vételára nem haladja meg a 30 millió forintot. Mivel jelen esetben drágább ingatlanról van szó, ezért illetékmentesség sajnos nem érvényesíthető.

Mivel csak az egyik lakásvásárlásnál lehet figyelembe venni a lakáseladást, ezért azt érdemes választani, amelyik után magasabb összegű illetéket kellene fizetniük. Ez pedig a 45 millió forint vételárú lakóház. Ebben az esetben a 45 millió forintos vételár csökkenthető a 30 millió forinttal, s a fennmaradó 15 millió forint után kell megfizetniük az illetéket. Ennek mértéke 4%. Így a fizetendő illeték összege: 600.000 Ft.

A 10 milliós használt lakás után szintén 4%-os mértékű illeték fizetendő, ami 400.000 Ft-os fizetési kötelezettséget jelent. Ezt követően a lakást illetékmentesen ajándékozhatják fiúknak. A jelzálogterhelés miatt azonban célszerű előzetesen a hitelnyújtó bankkal is egyeztetni. Arról, hogy adott esetben szükséges-e gyámhivatali hozzájárulás, a területileg illetékes gyámhatóság tud Önöknek pontos felvilágosítást adni.

A témában további bejegyzést IDE kattintva olvashat.

Az illetékfizetéssel kapcsolatban felmerülő további kérdésére pontos választ a területileg illetékes NAV illetékfőosztálya tud adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése