Tisztelt Hitelnet!

Lakást szeretnék vásárolni a párommal. Önerő nincsen, ingatlant és más egyebet nem tudunk bevonni. Én jelenleg állapotos vagyok, havi nettó bérem így 170 ezer Ft, a párom nettó havi bére 370 ezer Ft. Van ugyan összesen 94 ezer Ft személyi hitelünk, amit rendesen fizetünk. Valamint egy lakástakarékunk, amit havi 20 ezer Ft-tal fizetünk 14 hónapja.

Van-e valami megoldás erre a helyzetre, hogy tudnánk esetleg egy 14 milliós lakást vásárolni?
Esetleg személyi hitelt kiváltani nagyobb hitellel és az lenne az önerő, vagy a babát esetleg beszámolni valamilyen formában?

Válaszukat előre is köszönöm.
Alexandra

Kedves Alexandra!

A megvásárolni kívánt ingatlanra – törvényi előírás alapján – legfeljebb forgalmi értékének 80%-a vehető fel. Ezt a finanszírozási arányt befolyásolja az, hogy a vásárolandó lakás helyileg hol található. Ha megyeszékhelyen vagy nagyobb városban, akkor – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – lehetőség nyílhat a maximális, azaz 80%-os finanszírozásra.

Fenti esetben a hiányzó 20%-ot szükséges egyéb forrásból előteremteni. Erre szolgálhat a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK). A magzat a betöltött 12. terhességi hetet követően meglévő gyermeknek számít CSOk szempontjából. A meglévő gyermek után igényelt CSOK-ot a bankok többsége nem számítja bele az ingatlan maximális terhelhetőségébe. Vállalt gyermek után igényelt CSOK esetén a támogatást ugyan a legtöbb bank teherként veszi figyelembe, de van olyan pénzintézet ahol a megelőlegező CSOK sem számít bele a terhelhetőségbe.

Meglévő gyermek után igényelt CSOK esetén nem feltétel a házastársi kapcsolat. Amennyiben vállalt gyermek után is szeretnék igénybe venni a kedvezményt, úgy feltétel a házastársi kapcsolat. Legalább a házaspár egyikének 40 év alattinak kell lenni a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Használt lakás vásárlásához 1 gyermek után 600.000 Ft, két gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe. A jogosultság további feltételeit IDE kattintva ismerhetik meg.

Az önerő pótlására további lehetőséget jelent a személyi kölcsönből történő finanszírozás, akár a meglévő személyi hitel kiváltásával. Személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Lakást szeretnék vásárolni a párommal. Az új építésű lakás 17 millió forintba kerül és fel szeretnénk venni a CSOK 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatását. Ezen felül a 7 millió forintot kedvező hitellel (+10 millió forinttal) szeretnénk fedezni.
Ebben az esetben kell rendelkezni Önerővel?
Köszönettel.
Benjamin

Üdvözlöm.
Egyetemista fiamnak szeretnénk Szegeden lakást vásárolni önerő csokkal együtt három millió Ft. Jövedelmem 130 ezer Ft. A fedezet a vásárolni kívánt ingatlan lenne.
Menyi hitelt kaphatok?
Köszönöm.