Kedves Hitelnet!

Az alábbiakban kérném a segítségüket. Adott egy hitelintézet (Erste Bank), ahol a korábbi forint alapú hitelemet kívánom végtörleszteni. Előző héten kedden a hitelhez tartozó technikai számlára rá is utaltam 2.200.000 Ft-ot. A tőketartozásom 2.089.000 Ft, végtörlesztési díj a tőketartozás 1 %-a így még közel 100.000 Ft-tal többet is utaltam rá. Kedden be is mentem a bankba, fel is vették az előtőrlesztési igényem, és azt mondták, hogy pár nap az átfutási idő, de a héten biztosan le fog ez zárulni és telefonon értesítenek majd.

Azóta 8 nap telt el, ebből 6 munkanap volt. Semmilyen jelzést nem kaptam. És a mai napon egy másik banknál vezetett folyószámlámról törlesztés gyanánt levontak 57.000 Ft törlesztő részletet. Ez amúgy az eddigi havi törlesztő részletem mértéke volt. Problémám, hogy ebből a törlesztő részletből kb. a fele az a kamat, így nem a teljes levont összeggel csökken a tőketartozásom, vagyis kb. 25.000 Ft-tal kevesebb pénzem marad így. Márpedig úgy érzem, hogy én már november 7-én a bank részére bocsátottam a fennálló tartozásomat, sőt végtörleszteni is kívántam, nem tartom jogosnak az e havi törlesztő részlet levonását.

Kérdésem ezzel kapcsolatban a következő: Van maximális átfutási ideje a végtörlesztés elbírálásának, jogszerűen vontak-e le még 57.000 Ft-ot, tudok-e valamit csinálni, illetve érdemes-e?

Köszönöm a válaszukat.
Levente

Kedves Levente!

Információink szerint amennyiben a hitelét végtörleszteni kívánó ügyfél a végtörlesztési megbízást megadta a pénzintézetnek és a szükséges pénzösszeg is rendelkezésre áll, úgy az Erste Bank központja 5 munkanap alatt végzi el a lekönyvelést. Elképzelhető, hogy az ügyletek sokasága miatt ez jelenleg hosszabb időt vesz igénybe. Úgy tudjuk, a könyvelés értéknapja a megbízás adásának napja. Ha tehát le is vonták a normál havi törlesztő részletet az esedékességkor - ez automatikusan megtörténik - az elszámolás az értéknapra történik, így Ön nem fog többet fizetni, mint ami a megbízás napján fennálló tartozása.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Ingatlanomra amit el szeretnék adni jelzálogjog van bejegyezve. Előtörlesztéssel szeretném töröltetni a jelzálogot. A vevők a bank által megállapított összeget 2022.08.17-én átutalták. Az adásvételi szerződésben meghatározott időpont 2022.11.30-án lejár és a vevők elállnak a vételtől és kérik vissza a befizetett összeget, ha addig nem történik meg a jelzálog törlése. Szeretném tudni mit tehetnék, sajnos a banktól csak az a válasz, hogy folyamatban van. Szerződésmódosításra is szükség lesz a banknál és szeretném tudni, hogy sorrendben melyik van előbb a módosítás vagy a jelzálog törlése.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Péter

Tisztelt Erste Bank!
Szeretném megkérdezni meddig húzzák még az időt, hogy a devizahitelt kifizessük? Önöket idézem az engedélyt megkaptuk, időpont volt július 15-én, bent voltunk? Semmit nem csináltak, másnapra behívtak, újra semmit nem intéztek! Életbiztosítással egybekötött kombinált hitel végtörlesztés már majdnem 2 hónapja hitegetnek?

Tisztelt Hitelnet!
Mennyi idő alatt köteles kiadni a bank a jelzálog törlésére vonatkozó határozatot, a végtörlesztés összegének befizetése után?
2022. február 11-e óta zajlik az adásvétel a DH ügyvédjének hibája miatt, mert nem előtörlesztési kérelmet, hanem végtörlesztést írt a szerződésbe. Ezért eleve 1 hónap csúszás volt az ügyletben, amely nekem nagyon sok pénzembe került. Felelősségre vonható-e az ügyvéd?
Szintén ebből eredő gond, hogy addig nem jutok a pénzemhez, használja a bank a pénzemet, ameddig nem szerepel a Földhivatali bejegyzésben a vevő bankja. Ez jogos akkor, amikor a bankom felé a tartozás 6 millió forint, a vevő bankja utalt 19 millió forintot, vagyis nem kapom meg a jogos 13 millió forintomat addig, amíg a vevő bankja nincs széljegyzeten? Jogosan tartja vissza a bank a pénzemet? Mit tehetek ebben az ügyben?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Szabad felhasználású jelzáloghitelt szeretnek végtörleszteni, amit 2004-ben vettem föl. Euró alapú, de ma már forintra lett átszámolva.
Erre is érvényes, hogy 50% a tőke mértéke a végtörlesztes miatt?

Erste Bank felé végtörlesztenénk…. már 1 hete minden papír és a pénzösszeg is megvan hozzá. De a havi törlesztőnket megint levonták. A bankfiókban nem tudnak érdemben segíteni, mivel ott ők nem illetékesek ebben az ügyben… egyik ügyintézőnek sincs hozzá jogosultsága. Telefonon hiába tettünk panaszt egyetlen egy hitellel kapcsolatos kollégát sem értünk el.
Ilyen esetben mit lehet tenni? És vissza igényelhetem-e a jogtalanul levett törlesztőrészletét.
Köszönöm válaszukat.

December 10 – én kértem a Raiffeisen Banknál fennálló tartozásom végtörlesztését. A fennálló tartozás összege rajta volt a számlámon. 17-én a részletfizetés fordulónapján a banknál semmiféle intézkedés nem történt a végtörlesztés ügyében (10 nap alatt), viszont levonták a havi törlesztő összeget + kamatot + hitelbiztosítást. Ezt nem érzem jogosnak! Mit tehetek?

Kedves Hitelnet!
Jelzáloghitelem az Erste Banknál van. Ez a 7. munkanapja, hogy a technikai számlára át lett utalva a hiteltartozás, végtörlesztési díj, plusz még kb. a hiteltartozáson túl 100e Ft kamatra. Az összeget nem könyvelték le, így „lóg” a levegőben, közben levonták az aktuális havi hiteltörlesztést is.
Mennyi idejük van lekönyvelni a végtörlesztésre utalt összeget, így hogy letelt az 5 munkanap?
És miért vontak hitelt tőlem, ha megérkezett a számlára az összeg?

Kedves hitelnet!
Azt szeretném kérdezni, hogy a végtörlesztési igazolás kiállításának van-e határideje? 15 munkanapja kérvényeztem telefonon, azóta többször telefonáltam, a válasz mindig az volt hogy folyamatban. Meddig húzhatják a kiadását?

Tisztelettel kérdezném, hogy szeretném a lakáshitelem végtörlesztését. Ha jól tudom, először egy kérelmet kell benyújtanom a bankomhoz. Ennek mennyi az elbírálási ideje? Mivel a lakást eladtam, a vevő is banki hitelből fizet ki engem, azaz először az én bankomnak utal. Ehhez az én bankomtól szükséges a végtörlesztésről szóló engedélyem bemutatása? Ha a bank ki lett fizetve, azután kapom a vételár fennmaradó részét a számlámra? A két utalás közötti időt mi határozza meg? Ha nem ez a menete a dolgoknak, kérnék szépen egy tájékoztatást a teendőkről.
Köszönettel.
Edit