Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy az elmúlt hetekben újabb hitelintézetek jelentek meg a fogyasztóbarát lakáshitelek piacán. A pénzintézetek saját hatáskörben dönthettek arról, hogy mely lakáscélra kínálják fogyasztóbarát hitelüket, így az egyes bankok termékskálája hitelcél alapján is eltérhet egymástól. Ennek köszönhető, hogy építési célra a jelenleg fogyasztóbarát lakáshitelt kínálok bankok közül csupán 3 hitelintézet nyújt kölcsönt.

Fogyasztóbarát lakáshitel új lakás építésére

Annak ellenére, hogy fogyasztóbarát építési hitel csupán néhány banknál érhető el, a választék széleskörűnek mondható abból a szempontból, hogy a 3 éves kamatperiódusú kölcsöntől kezdve a hosszabb, 5-10 évre rögzített kamatú konstrukción át a futamidő végéig fixált termékig, mind megtalálhatók.

Fogyasztóbarát építési hitel tehát az alábbi kamatperiódusokkal és maximális futamidővel igényelhető:

  • 3 éves kamatperiódus, maximum 30 éves futamidőre
  • 5 éves kamatperiódus, maximum 30 éves futamidőre
  • 10 éves kamatperiódus, maximum 30 éves futamidőre
  • végig fix kamat 15 éves futamidőre
  • végig fix kamat 20 éves futamidőre

Példa

Az aktuális törlesztő részletek alakulását 10 millió forintos hitelösszegre és 20 éves futamidőre vonatkozóan mutatjuk be, legalább nettó 200.000 Ft/hó jóváírás vállalásával.

A példában szereplő kamat és THM értékek:

  • 3 éves kamatperiódus: 3,25%, THM: 3,37%
  • 5 éves kamatperiódus: 3,85%, THM: 3,99%
  • 10 éves kamatperiódus: 5,39%, THM: 5,60%
  • Végig fix konstrukció: 5,63%, THM: 6,21%

Az aktuális törlesztő részletek alapján a 3 és 5 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát építési hitelek között nincsen jelentős különbség (havi 3.000 Ft), ám a 10, illetve a futamidő végéig fix kamatú hitelkonstrukciókkal összehasonlítva már számottevőnek mondható a jelenlegi havi 10-13.000 Ft-os eltérés, ami a futamidő első 3 évében közel félmilliós különbséget eredményez. Ez a szám a 3 vagy 5 éves kamatperiódusú termék felé csábítja a leendő adósokat, de kérdés, hogy a 3 vagy 5 éves kamatperiódus lejárata után hogyan alakul majd-e hitelek kamata és ebből kifolyólag a havi törlesztés összege.

A döntést segítheti a fogyasztóbarát hitelek azon előnye, miszerint van lehetőség a futamidő során kamatperiódus váltásra. A kamatperiódus lejárata előtt 90 nappal írásban tájékoztatja a hitelező az adóst a következő kamatperiódusban várható kamat mértékétől és törlesztő részlet összegéről. A kamatperiódus hosszának megváltoztatására irányuló szándékát az adós szintén írásban jelezheti a bank felé a kamatperiódus lejárata előtt legalább 30 nappal. Ha tehát a kezdeti kedvező törlesztő részlet miatt a 3 éves kamatperiódusú kölcsönt választjuk, a későbbiekben van lehetőség a hosszabb időszakra fixált kamatú termékre áttérni, amennyiben kínál ilyet az érintett hitelintézet.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

Építési hitel kalkulátorunk segítségével Ön is kérheti Szakértőink személyre szabott tájékoztatását az elérhető építési hitelekről, összehasonlítva a fogyasztóbarát építési hiteleket az állami kamattámogatás mellett nyújtott építési kölcsönökkel. Ismerje meg az igényeinek megfelelő hiteltermékeket,majd a döntést követően Szakértőink díjmentesen vállalják a teljes körű hitel – és esetlegesen hozzá kapcsolódó CSOK – ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése