Tisztelt Hitelnet!

Használt családi ház vásárlását szeretném. 6 Millió Ft a vételár. Maga ez a megvásárolt ingatlan lehet a fedezet?

Melyik bank kéri a legkevesebb önerőt, tehát ebben a tekintetben is versenyeznek a bankok?

Gyerekem nincs, 22 éves vagyok, 2 év folyamatos munkaviszonnyal nettó 120 ezer Ft a jövedelmem. Levonásom nincs, nem vagyok BAR-listán. A jelenlegi albérletet akarom felváltani, de önerő mértéke érdekelne, hogy lehet minél kevesebb, vagy hol, melyik banknál?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
János

Kedves János!

A lakásvásárlási hitelek fedezeteként általában a hitelcél szerinti ingatlan kerül bevonásra. Ha tehát rendelkezésére áll a banki finanszírozáshoz szükséges önerő, akkor fedezetül elég bevonni a megvásárolni kívánt családi házat.

A lakásvásárlási hitelek maximálisan nyújtható összegét egyrészt kormányrendelet, másrészt az egyes pénzintézetek saját finanszírozási aránya határozza meg. A kormányrendelet előírása független a lakás területi elhelyezkedésétől, a vásárolandó ház állapotától, az igénylők jövedelmi helyzetétől, mindössze annyit mond ki, hogy a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 80%-át nem haladhatja meg a bankok által nyújtott jelzáloghitel. Ebből kiindulva a minimális önerő elvárás 20%, de a bankok gyakorlatát ismerve ennél általában nagyobb mértékű saját erőre van szükség.

A pénzintézetek különbséget tesznek a finanszírozás mértékében attól függően, hogy helyileg hol található egy ingatlan (nagyobb városban vagy kisebb településen), milyen állapotú ingatlanról van szó (használt vagy újépítésű), illetve hogyan alakul az igénylők jövedelmi helyzete (rendszeres bevételek igazolása, kiadások számbavétele). Mindezek figyelembevételével határozzák meg a maximálisan nyújtható hitel összegét, melyből kiindulva állapíthatjuk meg, hogy mennyi a finanszírozáshoz szükséges minimális önerő.

Ahhoz, hogy Szakértőink konkrét tájékoztatást tudjanak adni Önnek az adott esetben elvárt minimális önerő mértékéről, néhány információra lenne még szükség, például a vásárolandó házzal kapcsolatban. A szükséges adatokat online ajánlatkérő nyomtatványunkat kitöltve adhatja meg. Ezek ismeretében Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot tudnak Önnek készíteni, melyből a maximálisan felvehető hitelösszegen túl a várható törlesztő részlet összegét és a hitelfelvétel járulékos költségeit is megismerheti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése