Tisztelt Cím!

Jelenleg gyeden lévő, 30 éves anyuka vagyok. Rendszeres havi jövedelmem nettó 85.000 Ft. Használt lakást szeretnék vásárolni 8,9 millió Ft értékben a Fészekrakó program (vagy más hitelkonstrukció) segítségével.

Kérdésem:
1. Ilyen feltételekkel kaphatok-e hitelt? (rendelkezem az önerő 10%-val)
2. Ha igen, mennyi idő múlva jutnék a hitelhez?
3. Mennyi lenne a havi törlesztő részletem?

Köszönettel.
Veronika

Kedves Veronika!

1.
A fészekrakó program keretében elérhető hitelkonstrukciók esetén a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének maximum 70%-a vehető fel. Ez a finanszírozási arány a korábbi 90%-ról csökkent 70%-ra, miután a pénzügyi válság hatására szigorodtak a fészekrakó hitel feltételei is. Az Ön által említett 10% saját erő tehát nem elegendő a hitelfelvételhez.

A fészekrakó hitel keretében igényelhető kölcsön további feltétele, hogy a vásárolandó használt lakás vételára Budapesten és megyei jogú városokban nem haladhatja meg a 12 millió Ft-ot, egyéb településeken a 8 millió Ft-ot. 8,9 millió Ft értékű használt lakás vételárának a fészekrakó program általi finanszírozására abban az esetben nyílna lehetőség, ha az a fővárosban vagy megyei jogú városban található.

Fészekrakó hitelt 35. életévüket be nem töltött házastársak, élettársak és gyermeket egyedül nevelő támogatott személyek igényelhetnek. A leírtak alapján ennek a feltételnek Ön megfelel, ám a gyed önálló jövedelemként nem fogadható el hitelfelvételnél, ezért egyedülállóként a gyedből származó bevétellel sajnos nem hitelképes egyik pénzintézetnél sem.

A fészekrakó programon kívüli hitelkonstrukciók szintén nem igényelhetők gyed esetén. A családtámogatási juttatások hitelfelvétel során csak másodlagos, kiegészítő jövedelemként fogadhatók el. Ugyancsak jogszabály rögzíti, hogy a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének maximum a 80%-a vehető fel piaci kamatozású vagy állami kamattámogatású forint alapú hitelként, ami minimum 20%-os saját erőt feltételez. A tényleges finanszírozási arány azonban a gyakorlatban általában nem éri el a jogszabály által megengedett 80%-ot, hiszen meghatározó a vásárolandó ingatlan területi elhelyezkedése és az igénylő jövedelmi helyzete is.

Lakásvásárlási hitel felvételére akkor lenne lehetősége, ha be tud vonni olyan személyt a hitelügyletbe, akinek a jövedelme munkaviszonyból vagy vállalkozói jogviszonyból származik és vállalja az adós szerepét. A szükséges önerő az igazolt jövedelmek ismeretében határozható meg. Az elvárt készpénz hiányában plusz ingatlanfedezet bevonása jelenthet megoldást. A kiegészítő ingatlanfedezet bárki tulajdonában lehet.

2.
Pozitív hitelbírálat esetén a lakáshitelek átfutási ideje általában 3-4 hét.

3.
A lakáshitelek aktuális törlesztő részletéről lakáshitel kalkulátorunk nyújt tájékoztatást, illetve személyre szóló, díjmentes hitelajánlat formájában Szakértőink is készséggel adnak felvilágosítást a havi törlesztés összegéről.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A fészekrakó hitelnél mennyire emelkedhet meg a havi törlesztőrészlet? Ha nem emelkedik, akkor a futamidő eltolódik?