Mekkora összegű lakáshitel igényelhető?

Mint ahogy erről már Ön is olvashatott, március 1-től életbe lépett az a kormányrendelet, amely meghatározza a fedezetül szolgáló ingatlanokra a különböző devizanemekben felvehető hitelösszeg maximális nagyságát. Éppen ezért van jelentősége annak, hogy egy lakóingatlan megszerzéséhez jelenleg mekkora összegű önerő szükséges.

Ezek alapján 1,5 millió forint összegű saját erő elegendő lehet abban az esetben, ha Ön legalább 6 millió forint értékű ingatlant szeretne megvásárolni, s melynek megszerzéséhez forint alapú hitelkonstrukciót választ.

Hogy a hatmillió forint értékű lakóingatlan megvásárlásához biztosan elegendő-e a másfél millió forint összegű saját erő, az attól is függ, hogy területileg hol helyezkedik el az ingatlan. Ugyanis a pénzintézetek által meghatározott hitelbiztosítéki értéknek – lakásvásárlási hitel esetén – általában maximum a 85 százaléka vehető fel. Amennyiben az Ön által kiválasztott ingatlan olyan településen található, amelyen a hitelbiztosítéki érték megállapításához elegendő 10 százalék levonása a forgalmi értékből, akkor biztosan elég a másfél milliós önerő.

Azonban ha kisebb településen vásárol lakóházat, akkor az értékbecslő akár 25 százalékot is levonhat a forgalmi értékből, ami azt jelenti 6 milliós forgalmi értékű ház esetén, hogy a hitelbiztosítéki érték 4,5 millió forint, melynek 85 százalékáig nyújtható hitel, vagyis 3.825 ezer forint összeg erejéig. Ebben az esetben viszont nem bizonyul elegendőnek a másfél millió forintos saját erő.

Amennyiben a forint vagy deviza alapú lakáshitelek törlesztő részlete iránt érdeklődik, kérjük, használja a honlapunkon található lakáshitel kalkulátort, de konkrét lakásvásárlási hitelügylet esetén személyre szóló ajánlatot, valamint előzetes hitelbírálatot is kérhet a Hitelnet irodáiban, melyek az ország egyre több pontján megtalálhatók.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Szakértő!
Bp-i öröklakásomon 27500.- CHF LTP-vel kombinált jelzáloghitel van. Elcserélném 1×1-be Tiszavárkony-i családi házra (Szolnok megye), amit 8,5 MFt-ra értékel a tulajdonos.
Kérdésem, hogy egyszerű jelzálogfedezet-csere (plusz hitelbefizetés nélkül) lehetséges-e? Köszönettel, Kolozsvári Ilona


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x