Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem a következő lenne. Néhány éve felvettünk ingatlanfedezetű szabad felhasználású kölcsönt svájci frankban. Az akkori árfolyamon 3,5 millió Forint volt. Pár év törlesztés után napi árfolyamon kifizettük kb. 5,5 millió forintot, ezzel lezártuk a hitelt. Érdekelne mennyi is jár vissza.

Továbbá rendesen kifizettem egy személyi kölcsönt, mely Euró alapú volt, fix törlesztő részletekkel. Félmillió forintot vettem fel, törlesztettem rendesen. Tájékoztattak, hogy a futamidő letelt, már csak 200 ezer forintot utaljak át a banknak. Természetesen átutaltam. Kérdezném, hogy ezután is jár-e vissza valami, ha igen mennyi megközelítőleg.

Köszönettel:
Henrik

Kedves Henrik!

Azt sajnos nem tudjuk megmondani Önnek, hogy mekkora összegű visszatérítésre számíthat. A hitelek újraszámolása a pénzintézetek hatásköre. Ennek megtörténte után írásban fogják Önt tájékoztatni a visszajáró összegről. Svájci frank alapú szabad felhasználású jelzáloghitele kapcsán jogosult lehet visszatérítésre egyrészt az árfolyamrés mértékétől, illetve ha történt a bank részéről egyoldalú tisztességtelen szerződésmódosítás – például kamatemelés – akkor annak arányától függően. A pontos összeg kiszámításához fenti adatokra lenne szükség.

Az ingatlanfedezet nélkül nyújtott, euró alapú személyi hitel után szintén jogosult lehet visszatérítésre, ha a kölcsönt 2004. május 1. után vette fel és a visszafizetésre 2009. július 26. után került sor. A visszajáró összegről ez esetben is a hitel újraszámolását követően tud Önnek pontos tájékoztatást adni a hitelnyújtó bank.

Mivel a bankok az elszámolást az adósok, illetve egykori adósok lakcímére küldik, ezért fontos, hogy az ügyfelek tájékoztassák az érintett hitelintézetet, ha a hitel lezárása óta megváltozott a lakcímük. Az új lakcímet a hitelfolyósító bankfiókban célszerű megadni. Amennyiben az adott banknál korábban meglévő bankszámla esetleg megszűnt, akkor az új bankszámla számot is meg kell adni, amire a bank a visszatérítést utalja. Elvileg van lehetőség a visszajáró összeg készpénzben történő felvételére is. Ennek részleteiről szintén az illetékes pénzintézet tud konkrét felvilágosítást adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődnék, ha nekem 2015-ben felvett személyi kölcsönöm rendeztem és amikor igényeltem biztositást kötöttem, most jár-e nekem a biztositásbol vissza?

Jó napot!
Már írtam önöknek. Szeretném megtudni, hogy van-e valami fejlemény a hitel visszatérítésről? 2007-ben 7,2 millió Ft-ot vettünk fel, 2012-ben 14 millió Ft-ot fizettünk ki napi árfolyamon! Kapunk vissza? Az OTP nem tud semmit mondani, voltam benn! Havonta menjek be, ennyi volt a válasz!
Előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
2005. év nyarán 5.100.000 Ft euró alapú lakáshitelt vettem fel az Erste Banktól. Fizettem, 2010 nyarán eladtam, elszámoltam. Sajnos rendkívül méltánytalan volt az eredmény.
Kaphatok vissza a pénzemből?
Nagyon köszönöm.
Márta

Tisztelt Szakértő!
2006 évben szabad felhasználású svájci frank alapú hitelt vettem fel 1.500.000 Ft összegben az OTP-nél. Fizettem 2013. júliusig, mikor még mindig 1.200.000 Ft és költségei volt a tartozásom. Elszámolás, lezárás.
Kapok vissza? Vonatkozik rám is a törvény?
Köszönöm.
Márti