Mekkora önerő szükséges euró lakáshitelhez?

Míg korábban nem volt az ingatlanok finanszírozási arányára vonatkozó jogszabály, addig 2010. március 1-től bevezetésre került az a kormányrendelet, mely korlátozza az egyes devizanemekben felvehető hitelek maximális összegét.

Ez, euró alapú jelzáloghitelek esetén 60 százalékos finanszírozást jelent, vagyis egy használt vagy új lakásmegszerzéséhez, illetve egy lakóingatlan felépítéséhez legalább 40 százalékos saját erővel kell rendelkezni.
Mindezt befolyásolja még a pénzintézetek finanszírozási hányadra vonatkozó előírása, mely bankonként eltérő lehet. Vezető pénzügyi partnereink egyike a maximálisan adható hitelösszeg meghatározásához nem a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi, hanem hitelbiztosítéki értékéből indul ki, ami a fogalmi értéknek 70-90 százaléka lehet, az ingatlan földrajzi elhelyezkedésétől függően.

A banknál háromféle finanszírozási kategória lehetséges:

  1. Jövedelem alapú, ahol az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 85 százalékáig nyújtható kölcsön.
  2. Fedezet alapú, ahol az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 80 százalékáig nyújtható kölcsön.
  3. Magas finanszírozás, ahol az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 100 százalékáig nyújtható kölcsön.

Minden kategóriára nézve egy-egy példát, megfigyelhető a jelenleg hatályos szabályok érvényesülése:

Egy vidéki családi ház hitelbiztosítéki értékére általában az értékbecslő 20 százalékot von le, ami egy 8 milliós családi ház esetén 6,4 millió forint hitelbiztosítéki értéket jelent.

Jövedelem alapú finanszírozás esetén ennek a 85 százalékáig nyújtható hitel, ami 5.440.000.- Ft-ot jelent.
Fedezet alapú hitelnyújtás esetén e hitelbiztosítéki érték 80 százaléka finanszírozható, ami 5.120.000.- Ft-ot tesz ki.
Magas finanszírozású hitelkonstrukcióban a HB érték 100 százaléka, vagyis 6,4 millió Ft igényelhető.

Ezt követően meg kell vizsgálni a jogszabály figyelembe vételével adható maximális hitelösszeget is, aminek alapjául a forgalmi értéket kell venni. Tehát ebben az esetben a 8 milliós érték 60 százaléka hitelezhető, ami 4,8 millió Ft-ot tesz ki.

Mivel a bank és a jogszabály által meghatározott összeg közül mindig a kisebbet kell figyelembe venni, ezért jelen esetben függetlenül attól, jövedelem vagy fedezet alapon történő hitelnyújtásról, illetve magas finanszírozásról van-e szó, mindhárom esetben maximum 4,8 millió Ft összegű hitelt kaphat az ügyfél. Ennél magasabb finanszírozási arányra forint alapú hitelkonstrukció esetén van lehetőség.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x