Tisztelt Szakértő!

Férjemmel szeretnénk használt lakást/házat vásárolni. CSOK-ot igénybe vennénk egy gyermekre, az utána járó önerő 600.000 Ft, ezen felül sajnos nincs önerőnk, viszont a családban van egy tehermentes kis ingatlan, amit be tudnánk vonni.

Kérdésem az lenne, hogy van-e összeghatár, amit a bevonandó ingatlannak el kell érnie vagy nincs fix ár meghatározva? Ugyanis az ingatlan egy kis összkomfortos parasztház, ami kb. 2M forintot érhet véleményem szerint (de lehet, hogy tévedek és többet vagy kevesebbet). Jelenleg maximum 6-7 millió forintig gondolkozunk a lakásvásárlásról.

Lenne esélyünk arra, hogy sikerüljön vagy fölösleges belevágni és pénzt áldozni az értékbecslésre?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Anita

Kedves Anita!

6-7 millió forint értékű lakóingatlan vásárlása esetén az 1 gyermek után járó 600.000 Ft összegű családi otthonteremtési kedvezmény nem jelent elegendő önerőt, ha csak a vásárolandó ingatlan kerülne bevonásra. (A fedezetként felajánlott ingatlannak - a háztartás igazolt jövedelmének összegétől és az ingatlan területi elhelyezkedésétől függően - legfeljebb a 80%-a vehető fel hiteként.) Amennyiben kisebb településen vásárolnának lakóházat, akkor 80%-nál kisebb mértékű finanszírozási aránnyal lehetne számolni. Arról, hogy pontosan mennyi kölcsönt kaphatnának csak a célingatlan bevonásával, Szakértőink az előzetes hitelbírálat elvégzése után tudnak pontos tájékoztatást adni.

Amennyiben a szükséges önerővel készpénzben nem rendelkeznek, akkor megoldás csak a kiegészítő ingatlanfedezet bevonása lehet, az adott ingatlan tulajdonosainak hitelügyletbe történő bevonásával. A fedezetként elfogadható ingatlanok minimális értékére vonatkozóan bankonként eltérő előírás vonatkozik. A legkisebb forgalmi érték, ami néhány bankpartnerünknél már elfogadható, a 3-3,5 millió Ft. Ennél kisebb értékű - jelen esetben 2 millió forint - ingatlan nem szolgálhat hitelfedezetként. Azt, hogy a szóban forgó parasztház aktuális értéke mennyi lehet, sajnos nem tudjuk megsaccolni. Szakértőink összehasonlító ingatlanértékek alapján tudnak erről tájékoztatást adni, de a valós érték csak értékbecslés során határozható meg.

Javasoljuk, hogy személyre szabott, konkrét tájékoztatáshoz vegyék fel a kapcsolatot a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodával. Irodáink elérhetőségéről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése