Tisztelt Uram/Hölgyem!

Jelenleg gyeden lévő anyuka vagyok, a férjem főállásban alkalmazottként dolgozik. A havi nettó jövedelmünk együtt (munkabér + gyed) valamivel több, mint 300.000 Ft. Most találtunk egy olyan új építésű lakást, amelynek a megvásárlásához hitelt szeretnénk felvenni, 15 millió Ft-ot. Ha jól értelmezem, akkor a hitelt a férjem nevére tudnánk felvenni és a gyed kiegészítő jövedelemnek számítana.

A kérdésem mindössze annyi, hogy Ön szerint a fent megadott jövedelemre megkaphatjuk-e a felvenni kívánt hitel összegét.

Köszönettel: Tímea

Kedves Tímea!

Adott jövedelemtípusok alapján valóban férje lehetne az adós, hiszen ő az, aki a bankok szempontjából elsődleges, önállóan elfogadható jövedelemforrással rendelkezik. A gyeddel, mint a másodlagos jövedelemként elfogadható családtámogatási juttatással Ön adóstársként vehet részt a hitelügyletben. A kölcsön visszafizetéséért azonban adós-adóstársként is ugyanolyan mértékben felelnek.

A jövedelemfedezettség megállapításánál nemcsak azt vizsgálják a hitelintézetek, hogy a felvenni kívánt kölcsön törlesztő részlete belefér-e az igénylők igazolt nettó jövedelmének bizonyos százalékába. Ez az arány pénzintézetenként, hitelkonstrukciónként különböző mértékű (40-50-60%) lehet. Meghatározó a háztartás rendszeres kiadásainak összege is. A már meglévő hitelek után fizetett havi törlesztés csökkenti az újabb hitel törlesztésére fordítható szabad jövedelmet. Azt feltételezve, hogy nincsen fennálló hiteltartozásuk és legalább 15-20 éves futamidőre kalkulálunk, nettó 300.000 Ft-os keresetbe elvileg belefér 15 millió forint összegű lakáshitel havi törlesztő részlete.

Azt is tudniuk kell, hogy nem elég, hogy a jövedelmük elbírja adott összeg törlesztését. A finanszírozásnak az ingatlanfedezettség is határt szab. Törvényi előírás szerint a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a finanszírozható, de ez a mérték egyrészt a jövedelemvizsgálat eredményétől, másrészt a vásárolandó lakás területi elhelyezkedésétől függően alacsonyabb is lehet.

Előzetes hitelbírálatunk során Szakértőink meg tudják határozni, hogy mind a jövedelem-, mind az ingatlanfedezettség tekintetében mire számíthatnak a finanszírozást illetően. Ehhez első körben online ajánlatkérő adatlapunk kellene kitölteni, s a szükséges információk ismeretében Szakértőink egy díjmentes, személyre szóló hitelkalkulációt fognak készíteni. Ismertetve egyúttal az új lakás vásárlása esetén elérhető legkedvezőbb támogatott és piaci kamatozású lakáshiteleket.

Újépítésű lakás vásárlása esetén igénybe vehető lakásépítési támogatásról (szocpol) honlapunkon szintén tájékozódhatnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése