Amennyiben Ön jelzáloghitelt kíván felvenni, a hitelügyintézés megkezdése előtt célszerű tájékozódni az egyes hitelnyújtók által kínált hitelkonstrukciókról. A Hitelnet irodáiban és Partnereinél egyszerre tájékozódhat mintegy 30 pénzintézet hiteltermékeiről, s választhatja ki az Ön igényeinek megfelelőt.

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő hitelezőt, akkor be kell nyújtani a kölcsönigénylést az adott bankhoz. A hitelügyintézés e részét is irodánk bonyolítja. A hitelkérelem leadását követően a finanszírozó a rendelkezésre álló adatok alapján megvizsgálja az Ön hitelképességét, majd megállapítja, hogy mekkora hitelösszegre lesz jogosult.

Ehhez az Ön személyes és jövedelmi adataira, a fedezetként felajánlott ingatlan paramétereire, továbbá fizetési szokásaira vonatkozó adatokra van szükség. Az egyes pénzintézetek hitelbírálata eltér egymástól, ezért megeshet, hogy egy-egy banknál az eltérő minősítés miatt eltérő hitelösszegre lesz jogosult.

Miután megtörtént a hitelképesség vizsgálat, a hitelügyletbe bevont ingatlanfedezet ellenőrzésére is sor kerül, hiszen ez lesz a kölcsön visszafizetésének legfőbb biztosítéka. A bankok általában meghatározzák az úgynevezett hitelbiztosítéki vagy befogadási értéket, mely alacsonyabb az ingatlan tényleges piaci értékénél. Az ingatlan ezen értéke alapján megadják a maximálisan nyújtható hitelösszeg nagyságát.

A bank értékbecslője által megállapított érték, az ügyfél jövedelmi adatai, valamint a 2010. március 1-től hatályos, jogszabályban rögzített hitel/fedezeti arányok egyaránt befolyásolják a nyújtható hitelösszeg nagyságát, és ezek közül mindig az alacsonyabb jelenti a felvehető összeget.

Vannak olyan hitelnyújtó pénzintézetek ahol kockázat alapú árazást hoztak létre. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél fizetési szokásai alapján eltérő ügyfél- vagy termékkategóriákat határoztak meg, melyeket különböző kondíciókkal vagy feltételekkel nyújtanak.

A folyószámla kivonatok alapján tájékozódhatnak arról, hogy Ön pontosan fizeti-e meglévő hiteleit, valamint teljesíti-e időben egyéb fizetési kötelezettségét, melyek a bank számára kockázatot jelentenek. Ezeknek a kockázatoknak ára van, e szerint egy kockázatosabbnak számító ügyfélnek általában magasabb kamatot kell fizetnie, mint a kevésbé kockázatosnak számító hiteligénylőnek.

Amennyiben az Ön jövedelme mégsem bizonyul elegendőnek az elképzelt hitelösszeg felvételéhez, további lehetőséget jelent adóstárs vagy kezes bevonása az ügyletbe. Az ő jövedelmük megnövelheti a maximálisan nyújtható hitelösszeget. Fontos azonban tudni, hogy az adóstárs felelőssége jogilag megegyezik az adós felelősségével, tehát ugyanúgy felel a kölcsön visszafizetéséért, mint az adós.

Ha Ön kíváncsi arra, hogy jelzáloghitel igénylésekor várhatóan mekkora hitelösszeg felvételére lesz jogosult, küldje el irodánknak ajánlatkérését, majd a megfelelő ajánlat kiválasztását követően Hitelszakértőink elvégzik az előzetes hitelbírálatot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése