Tisztelt Hitelnet,

Lakásvásárláshoz hitelt szeretnék felvenni, de még nem találtam meg a megfelelő ingatlant, hiszen előzetesen kíváncsi lennék, hogy mekkora hitelösszeg lenne az, amit még fel tudnék venni.

4 millió forint önerőm van. Havi törlesztő részletre maximum 100-110 ezer forintot szeretnék szánni. Feleségem jelenleg GYED-en van, az én havi jövedelmem nettó 300 ezer forint körül van. Ingatlanfedezetnek a jövőben vásárolandó ingatlant szeretném bevonni, ez ugye lehetséges? Az ingatlanfedezetnél a lakás vételárát veszik figyelembe, vagy általános forgalmi értéket?

Válaszukat előre is köszönöm, Attila

Kedves Attila!

Az ingatlan- és jövedelemfedezettség vizsgálatán alapuló hitelbírálat összetett. Nincsen általános képlet arra vonatkozóan, hogy adott önerő esetén mekkora hitelösszeg vehető fel lakásvásárláshoz. Jogszabályi előírás szerint a kölcsön összege nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Ezen belül a finanszírozási arányok eltérőek lehetnek pénzintézettől, jövedelemtől és ingatlantól függően.

A bankok egyrészt megállapítják az ügyfél hitelezhetőségi limitjét, vagyis azt az összeget, amit az adós havonta forint alapú hitelének törlesztésére fordíthat. Ennek során az igazolható nettó jövedelmet és a háztartás rendszeres kiadásait veszik figyelembe. Másrészt meghatározzák, hogy az igénylők jövedelmi helyzetétől függően az adott ingatlan milyen mértékig terhelhető. Ezt befolyásolja a vásárolandó ingatlan területi elhelyezkedése (megyeszékhely, város, kisebb település, stb.), értéke, valamint típusa (új vagy használt, tégla vagy panellakás, stb.)

A jövedelemvizsgálat során az Ön fizetése mellett felesége gyedből származó keresete is figyelembe vehető. Fedezetül bevonható a megvásárolni kívánt ingatlan, melynek értékbecslő által megállapított forgalmi értékét veszik alapul a bankok a maximálisan nyújtható kölcsönösszeg megállapításánál.

Általánosságban véve 4 millió Ft összegű saját erő körülbelül 8-10, legjobb esetben 12 millió Ft értékű lakóingatlan megvásárlásához lehet elegendő, kiegészítő ingatlanfedezet bevonása nélkül. A maximálisan felvehető hitelösszegre vonatkozóan pontosabb információt Szakértőink a fenti részletek ismeretében tudnak adni. A szükséges adatokat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével küldheti el. Ez alapján Tanácsadóink személyre, szabott díjmentes hitelajánlatban fogják Önt tájékoztatni az elérhető lakáshitel lehetőségekről. Személyes tanácsadást a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodában kérhet. Irodáink elérhetőségét ITT találja.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Párommal szeretnénk lakáshitelt felvenni. 8 millió forint lenne a lakás. 6 millió forintot szeretnénk felvenni. A kérdésem az lenne, hogy ha van 2 millió forint önerőnk, akkor szükséges még a megvásárolt lakáson kívül más ingatlant bevonni fedezetként?
Válaszát előre is köszönöm!
Zsuzsa