Üdvözlöm.

Szeretnék egy kis segítséget kérni 2 kérdésben.

1. A lakás ára 3.700.000 Ft. Ebből adtunk 150.000 Ft foglalót, így 3.550.000 Ft, amit felveszünk hitelt. Hitelt úgy veszünk fel, hogy van egy kislányunk és vállalunk még egyet. CSOK + lakáshitel is egyben az OTP Bankban. A CSOK lenne a teljes önerő, ugye ezt mondtuk, a bankban is tudják. Már el van indítva az ügy. Az értékbecslőt kifizettük és most csütörtökön megy a lakást felbecsülni.
Mennyire kell felbecsülnie a lakást neki, hogy megkapjuk a fent említett hitelt? Azt tudjuk, hogy a bank 80% hitelt ad maximum, tehát akkor lehet csak 70% lesz. Így a 20, de legrosszabb esetben 30%-ot a CSOK fedezné. Erre lennék kíváncsi, hogy ez teljesüljön mennyire is kellene felbecsülnie a házat. Az energetika tanúsítványon 50,8 m2 szerepel.

2. A lakást 3.550.000 Ft-ért vesszük. Adásvételi úgy van megírva, hogy 1.430.000 Ft csok lesz + 2.120.000 Ft a lakáshitel. 110.000 Ft a nettóm + 12.000 Ft a családi pótlék + 25.000 Ft a gyes, durván 150.000 Ft a bevétel. 24.000 Ft-tal kell fizetni a lakáshitelt.
Kezes nélkül is megadja ezt az átlaghoz képest “kevés” összeget a bank ön szerint?

Köszönöm előre is válaszát.
Tisztelettel.
Anabella

Ui: Nagyon izgulunk, mivel teljesen 0 szaktudással csináljuk.

Kedves Anabella!

Az értékbecslő általában az adásvételi szerződésben szereplő vételárat veszi alapul az ingatlan értékének megállapításakor. Ha az adásvételi szerződésben szereplő vételár reális, akkor nagy valószínűséggel azt az értéket fogja meghatározni forgalmi értékként. Ezen túlmenően hitelfelvétel során úgynevezett hitelbiztosítéki érték is megállapításra kerül. Ez azt a minimum értéket jelenti, amennyiért az ingatlant esetleges végrehajtási során a bank értékesítheti. A hitelbiztosítéki értéket úgy kapjuk, hogy a forgalmi értékből – az ingatlan területi elhelyezkedésétől függően – 10-30% kerül levonásra, s az így kapott érték OTP Bank által meghatározott aránya adható hitelként, melyet befolyásol az igénylők jövedelmi helyzete is. Az tehát, hogy adott ingatlanra mekkora összegű hitel vehető fel függ az ingatlan földrajzi elhelyezkedésétől és az igénylők jövedelmi helyzetétől is. Az Ön által említett 80%-os finanszírozási arány nem automatikus, az a törvény által megengedett maximum érték.

A leírtak alapján a 24.000 Ft-os törlesztő részlet belefér a jövedelmébe, ha nincsen egyéb törlesztési kötelezettsége. Az ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értékére vonatkozóan az értékbecslő tud majd pontos tájékoztatást adni a helyszíni szemle elvégzése után. A maximálisan felvehető hitelösszeget pedig a bank határozza meg az értékbecslés és a jövedelemvizsgálat eredménye alapján.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése