Ha Ön jelzálog alapú szabad felhasználású hitelhez szeretne jutni, s a maximálisan felvehető hitelösszegre kíváncsi, akkor tudnia kell, hogy ezt 3 tényező befolyásolja:

  1. A kölcsönigénylő és háztartásának jövedelmi helyzete.
  2. A fedezetül szolgáló ingatlan értéke.
  3. A jelzáloghitelek finanszírozási arányát rögzítő jogszabály.

Feltételezzük, hogy a hitel fedezeteként egy ingatlan kerül bevonásra. A szabad felhasználású hitelek maximális összegének megállapításához tisztában kell lenni azzal, hogy a szabad felhasználású jelzálogkölcsönök mely devizanemben érhetők el:

A vonatkozó jogszabályból kiindulva a felvehető szabad felhasználású jelzáloghitel összege nem haladhatja meg az alábbi finanszírozási arányt.

A másik két tényezővel – az adós jövedelmi helyzetével és az ingatlan értékével – kapcsolatban az adott pénzintézetnél születik döntés.

A bankok meghatározzák, hogy a fedezeti ingatlan forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékének hány százalékát nyújtják. Az ingatlan értékének megállapítását értékbecslő végzi. Vannak olyan pénzintézetek, melyek a forgalmi értékből indulnak ki, s léteznek olyan bankok is, melyek a hitelbiztosítéki értéket veszik alapul.

A kölcsönigénylő jövedelmi helyzetének értékelésére hitelbírálat során kerül sor. Ehhez az igénylőnek 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolást kell benyújtania, s a munkabért a legtöbb esetben folyószámla kivonattal vagy APEH jövedelemigazolással is alá kell támasztani.

A hitelbíráló megvizsgálja, hogy banki szempontból elfogadható-e az ügyfél jövedelme, összege eléri-e a minimálisan előírt munkabér összegét, s munkaviszonyának időtartama eleget tesz-e az előírtaknak. Ezt követően meg kell állapítania az adós hitelezhetőségi limitjét, ami forint alapú konstrukciók esetén azt az összeget jelöli, amekkora törlesztést az igénylő vállalhat. Ennek meghatározása a háztartás rendszeres bevételei és kiadásai alapján történik.

A kétféle módszer alapján megállapított hitelösszeg közül végül az alacsonyabb összeg kerül jóváhagyásra, figyelembe véve a vonatkozó jogszabályi előírást.

Amennyiben nem jelzálog alapú, hanem fedezet nélküli szabad felhasználású hitelt szeretne felvenni, akkor a maximálisan felvehető hitelösszeget kizárólag az Ön igazolt nettó jövedelme határozza meg. Lényeges, hogy a nettó jövedelem 33 százalékába beleférjen a felvenni kívánt kölcsön törlesztése, valamint az esetlegesen meglévő egyéb hiteltörlesztések.

Ha a fedezet nélküli vagy jelzálog alapú szabad felhasználású hitelek törlesztő részletére kíváncsi, kérjük, használja Hitelkalkulátorunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése