Tisztelt Szakértők!

Nincs megtakarított pénzem, nincs saját tulajdonú ingatlanom, a szüleim ingatlanát pedig nem szeretném megterheltetni egy jelzáloghitellel! Ami szerintem érthető a mai gazdasági helyzetet nézve! A párommal közel 300.000 Ft a havi jövedelmünk, biztos munkahelyünk van, mégis egy albérletbe vagyunk kényszerülve, mert sehol nem kapunk hitelt lakásvásárláshoz. Pedig szívesebben fizetném a saját lakásom törlesztő részletét, mint egy vadidegennek az albérleti díjat! Rengeteg fiatalnak ugyanez a problémája.

Nincs és a közeljövőben nem is várható megoldás erre a helyzetre?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Dóra

Kedves Dóra!

Mivel a jelzáloghitelek finanszírozási arányát rögzítő jogszabály kimondja, hogy a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 80%-át nem haladhatja meg a forint alapon bejegyzett jelzáloghitel összege, ezért megtakarított pénz vagy plusz ingatlanfedezet nélkül sajnos nem lehet lakáshitelt felvenni. Ilyen eset csak akkor lehetséges, ha valamilyen oknál fogva az eladó sürgősen szabadulni akar lakásától és a tényleges forgalmi értéknél jóval alacsonyabb áron kínálja ingatlanát. De általában nem ez a jellemző. (Deviza alapú lakáshitelek esetén a kormányrendelet által megengedett finanszírozási arány a 80%-nál még kisebb, de jelenleg forinton kívül más devizában nem érhető el lakáshitel a pénzintézeteknél.)

Sajnos nincs információnk arról, hogy a közeljövőben változás lenne a jelzáloghitelek – jogszabály által megengedett – finanszírozási arányában. Sőt, azt is tudni kell, hogy a 80%-os mérték a jogszabály általi maximális finanszírozási arány, amit a bankok nem léphetnek túl. De a pénzintézeteknek saját finanszírozási arányaik is vannak, melyek a kormányrendelet által megengedettnél alacsonyabbak. Jellemzően a forgalmi érték 50-75%-a között alakul a felvehető hitelösszeg, melyet befolyásol a megvásárolni kívánt lakás területi elhelyezkedése, típusa, állapota, értékbecslő által megállapított, úgynevezett hitelbiztosítéki értéke, valamint a lakásvásárlók jövedelmi helyzete (az igazolt nettó jövedelem mellett meghatározó a háztartás rendszeres kiadásainak – például meglévő hitelek havi törlesztő részletének – összege).

Lakáslízinggel történő finanszírozás esetén ugyanez a helyzet. A hatályos rendelkezések forint alapú lakáslízing esetén is ugyanezt a 80%-os maximális finanszírozási arányt teszik lehetővé.

Fentiek alapján sajnos nem tudunk Önöknek olyan hitellehetőséget ajánlani, mellyel megtakarítás vagy plusz ingatlanfedezet nélkül lakásvásárlási hitelhez juthatnának.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

17 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Pótfedezet bevonása esetén önerőbe mekkora összegként lehet beszámítani egy kb. 7,5 millió Ft értékű lakást? (a lakás budapesti). Van erre valami szabály?
Köszönöm a választ!
Dóra

2 kiskorú gyermekemet az apukájukkal neveljük. Az apuka nagymamájával lakunk, aki folyton zavar, de nincs hova mennünk! Sajnos pénzünk sincs! Az apuka közmunkán, én még 29-ig gyesen vagyok. Nagyon szeretnék már régóta külön menni, de senkim sincs, aki segíteni tudna! A szüleim még kiskoromban meghaltak! Kérem, ha egy mód van rá, valahogy segítsenek rajtunk!

Tisztelt Szakértő!
Melyik lenne számomra a legkedvezőbb hitel, amit lakásvásárlásra tudnék felhasználni önerő nélkül? 24 éves vagyok, 4 éves munkaviszonyom van, ami határozatlan idejű. Nettó keresetem kb. 120-125 ezer Ft. Valami kis lakásra gondoltam, olyan 5-6-7 millió körül. Jelenleg albérletben élek.
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: A.

Üdvözlöm!
Használt lakást szeretnek vásárolni és ehhez 4M Ft-ra lenne szükségem. Sajnos saját ház nincs a nevemen, de a keresetem némivel meghaladja a 85.000 Ft nettót. Esetleg erre megkaphatom a hitelt? Nincs semmilyen tartozásom.
Válaszukat előre is köszönöm!

Szeretnénk lakást vásárolni, de nincs még önerőnk. Van valamilyen mód lakást venni, ha nincs az embernek önereje?

Jó napot!
Mivel szeretnék saját lakást maximum 6-7 millió Ft-ért, viszont nincs önerőm hozzá, vehetek-e fel hitelt, ha szocpolt is igényelnék mellé?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdv.: Veronika

Az lenne a kérdésem, hogy fiatal házaspár vagyunk, egy gyermekünk van. Házat akarunk vásárolni, albérletben élünk, de nincs sajnos pénzünk. Nem tudjuk, hogy most milyen törvények jöttek létre 2014-ben, hogy milyen lehetőségeink vannak?

Üdvözlöm!
Párommal lakást szeretnénk vásárolni, aminek 5 millió Ft körüli ára van, de önerővel nem rendelkezünk. Páromnak 1,5 éves munkaviszonya van én jelenleg tanulok. Arra lennék kíváncsi, hogy kaphatnánk-e támogatást, hitelt ingatlanfedezet és kezes nélkül vagy hogyan lehetne ezt legkönnyebben elintézni.
Tisztelettel, Kriszti (20)