Tisztelt Hitelnet!

Van egy ingatlan a nevemen, ami hitellel terhelt, rendesen fizetve van, nincs elmaradás. Párommal vennénk közösen egy másik házat és egy minimális hitelt szeretnénk rá felvenni.

Ez megoldható valamilyen formában? OTP-s a másik ház, a hitelösszeget bőven fedezi az ingatlan értéke.

Várom válaszukat!
Előre is köszönettel!
Márk

Kedves Márk!

Elvileg nincsen akadálya annak, hogy egy lakásvásárló újabb lakáshitelt vegyen fel meglévő lakásvásárlási hitele mellé. Figyelembe kell venni azonban a vonatkozó előírásokat és meg kell felelni a jövedelem- és ingatlanfedezettség feltételeinek.

Az egyik legfontosabb dolog amit vizsgálnak a bankok akkor, ha az igénylőnek van már kölcsöne az, hogy a meglévő hitelét szerződésszerűen törleszti-e. Ezt a törlesztési bankszámla kivonatokkal lehet igazolni. A meglévő hitel nem lehet hátralékos. Ha ez a része rendeben van, akkor a jövedelemfedezettséget a háztartás igazolt nettó jövedelme és rendszeres kiadásai, az ingatlanfedezettséget pedig a vásárolandó ház értéke, területi elhelyezkedése alapján vizsgálják.

A jövedelemfedezettség azt jelenti, hogy minden bank meghatározza, hogy a törlesztő részlet az igénylők nettó keresetének hány százalékáig terjedhet. Ez bankonként némileg eltérő lehet. Ami fontos, hogy ebben az esetben nemcsak a felvenni kívánt hitel, hanem a már meglévő lakáskölcsön után fizetendő havi részletet is figyelembe veszik.

Az ingatlanfedezettség kérdése csak a célingatlant érinti. A jelenlegi szabályozás szerint a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig adható hitel. A finanszírozási arány tekintetében is vannak eltérések pénzintézetenként, illetőleg meghatározó az is, hogy helyileg hol található a vásárolandó ház.

Azt, hogy ezek az feltételek adott esetben teljesülnek-e, Szakértőink az ügylet részleteinek ismeretében tudják meghatározni. Például: meglévő hitel havi törlesztő részlete, a vásárolandó ház értéke, hitelösszeg, jövedelmi helyzet, stb. Ezeket az információkat online ajánlatkérő adatlapunkon tudják megadni. Ennek elküldése után Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban tudják Önöket tájékoztatni az elérhető hitelkonstrukciókról.

Amennyiben a meglévő lakáshitelük nem kamattámogatott kölcsön, akkor az otthonteremtési kamattámogatás keretében használt lakásra nyújtott hitelek is elérhetők lehetnek jogosultság esetén. A jelenleg elérhető legkedvezőbb törlesztő részleteket előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerhetik meg!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése