Tisztelt Hitelnet!

Nagyon elvesztem a banki útvesztőkben, segítségre lenne szükségünk s.o.s.
Röviden:
Vettünk 2014 novemberében egy lakást 5,7 M Ft értékben, fundamenta hitellel (4,6 M). Mivel ez idáig szinte csak kamatokat fizettünk, kb. 4 M Ft hitelünk van. Most szeretnénk eladni, mert kicsi és akarunk még egy gyereket. 7,5M Ft-ot kérünk érte. Amit vennénk ház 15,5-15,8 M Ft értékű lenne. 1 gyerekünk van, így 600E Ft CSOK igényelhető. Jövedelmünk: 500-530E Ft. Ebből jelenleg a lakáson kívül 80E Ft hitel, májusra 35E Ft összhitelünk lenne mellette.

Ön szerint mit bír el a jövedelmünk?
Kapunk hitelt az új házra?
Ha megtartjuk a lakást és kiadjuk, bevonható társ fedezetnek?
Készpénzünk már nincs, de rövid időn belül akarunk még 1 gyermeket. Meddig tudom utólag rá is igényelni a CSOK-ot?

Kérem szépen Önt, hogy segítsen amennyiben tud, mert a folyamatot minél előbb elszeretnénk indítani.

Köszönettel: Balázs

Kedves Balázs!

A jövedelemvizsgálat során a bankok az igénylők igazolt jövedelmét veszik alapul, s a felvenni kívánt hitel havi törlesztő részletén felül számolnak a meglévő kölcsönök után fizetendő törlesztő részlettel is. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) értelmében az összes hiteltörlesztés nem haladhatja meg a háztartás igazolt nettó jövedelmének 50%-át. Vannak azonban olyan hitelintézetek, ahol ennél szigorúbb előírások érvényesülnek. Ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk mondani mekkora összegű hiteltörlesztés vállalható jövedelmük alapján, további részletek - például a jövedelmek forrása, munkaviszony kezdete, stb. - ismerete szükséges.

Továbbá az ingatlanra adható hitel nagyságát befolyásolja az is, hogy melyik településen található az ingatlanfedezet. Törvényi előírás alapján maximum 80%-os finanszírozás lehetséges, de településtípustól függően ez a mérték kisebb is lehet.

Ahhoz, hogy az előzetes hitelbírálatot Szakértőink el tudják végezni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

A CSOK-ra való jogosultságot bizonyos lakástulajdon kizárhatja. Meglévő ingatlanuk akkor nem jelentene kizáró okot, ha annak 50-50%-ban tulajdonosa Ön és párja. Ami viszont problémát jelent a plusz fedezetként történő elfogadásnál az, hogy az ingatlan Fundamenta hitellel terhelt 4,6M Ft bejegyzett összeggel, így további terhelést nem bír el.

A megelőlegező CSOK-ot a vételár kiegyenlítéséhez tudják igénybe venni, így 2 gyermek után 1.430.000 Ft-ra lehetnek jogosultak. Vállalt gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha házasok és egyikük életkora sem haladja meg a 40. évet a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. Ha a vásárláskor nem élnek ezzel a lehetőséggel, akkor a második gyermek megszületése után 400.000 Ft összegű utólagos támogatásra lehetnek jogosultak, mellyel a fennálló lakáshitel csökkenthető.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése