Meglévő kedvező hitelemet vihetem tovább a megvenni kívánt ingatlanra?

Kedves Hitelnet.

Van egy 49 nm-es lakásunk, amin 8.200.000 forintos jelzálog alapú kölcsön szerepel. (Forrás hitel 2002-es évi, forint alapú, a tartozás kb. most 4.600.000). Nagyobb ingatlan vásárolnánk és a hitelt nem szeretném kifizetni, hanem vinném magammal (mivel nagyon kedvező 6% és államilag támogatott) az új ingatlanra.

Ez csak úgy lehetséges, ha a saját ingatlanom és a megvételre kinézett ingatlan is a nevemen szerepel. A vevő pénzét (előleget + a megtakarításom + áthidaló kölcsönnel) oldanám meg, hogy a 2 ingatlan egyszerre a nevemen szerepeljen. Majd mikor átvittem oda az itt fennálló hitelemet, akkor ez az ingatlan a vevő nevére kerülhetne.

Kérdés, hogy jogilag ez kivitelezhető-e?
Ha nem, van-e más megoldás?

Várom válaszukat!!!
Köszönettel, Attila.

Kedves Attila!

Az áthidaló hitelt a bankok az eladásra szánt ingatlanra jegyzik be. Ám így, hogy ezen ingatlanára már be van jegyezve az állami kamattámogatású lakáshitele, az áthidaló hitel már nem vehető fel.

Esetleg úgy lehetne elkerülni a támogatott hitel visszafizetését, hogy átmeneti időre egy harmadik ingatlanra kerül bejegyzésre a zálogjog – például szülői ingatlan – majd miután lebonyolításra került az adásvétel, s Önök bejegyzett tulajdonosai az új ingatlannak, ismét fedezetcserére kerül sor. Ennek azonban több költségvonzata is van. (2 értékbecslés, közjegyzői okirat módosítása, zálogszerződés módosítás, ingatlannyilvántartási díjak)

Amit még javasolni tudunk, az ingatlanjogi szakértővel történő egyeztetés arra vonatkozóan, hogy van-e lehetőség olyan szerződéskötésre, mely az eladó számára biztosítja a vételárhoz jutást akkor is, ha előre lemond tulajdonjogáról.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet! Szeretnénk eladni lakásunkat, melynek a most reális értéke 14 millió forint. Ugyanebben az értékben szeretnénk venni másik lakást. Sajnos 5 millió forint alapú hitel van a mostani lakásunkon. Nyilván a lehetséges vevő nem veszi meg az ingatlanunkat, csak tehermentesen. Rokon vagy ismerős ingatlanjára viszont nincs lehetőségünk átterhelni az 5 milliós jelzáloghitelt. Létezik-e olyan járható út, vagy ügyvédi szerződés, amelynek a tükrében másik lakást tudnánk venni? A bankok széljegyzetet nem fogadnak el, csak ha már a nevünkön van az a lakás amit szeretnénk megvenni. Viszont a régit csak úgy tudjuk eladni, ha tehermentes. Szóval ördögi kör. Létezik a gyakorlatban… Továbbiak »

Kedves Szimi!
Jelzáloghitellel terhelt ingatlan adásvétele a gyakorlatban az alábbiak szerint történik: az adásvételi szerződésben rögzítésre kerül, hogy az ingatlant terhelő kölcsönt az eladó a vevő által átadott vételárrészből (önerő) tehermentesíti. Amennyiben a vevő által átadott önerő kisebb összegű, mint az ingatlant terhelő tartozás, akkor van lehetőség arra is, hogy az ingatlan a vevő által felvett hitelből kerüljön tehermentesítésre oly módon, hogy a fennálló tartozás összegét a hitelnyújtó bank az eladó bankjának utalja közvetlenül. A törlés igazolása után kapja meg az eladó a fennmaradó vételárrészt.

Van egy hitellel terhelt lakásom és szeretném eladni és a meglévő hitelt a vásárolt lakásra terhelni!
Van e lehetőség rá, milyen nehézségekkel, költségekkel jár?

Kedves Attila!
A meglévő hitelt akkor tudja átjegyeztetni a vásárolt lakásra, ha arra az Ön tulajdonjogát végleges határozattal bejegyezték már. A jelzálog áttételével kapcsolatos költségekről az érintett hitelintézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Kaphatok-e áthidaló hitelt? Eladnám kb. 16-17 millió értékű lakásomat, egy értékesebb, kb. 22 millió forintos lakásra. Áthidaló hitelre kb. 10 millió forintra lenne szükségem azzal, hogy jelenlegi lakásom eladásával a hitelt visszafizetem.
Köszönettel.
Mária

Kedves Mária!
Pénzügyi partnereinknél van lehetőség lakáscsere esetén áthidaló hitel felvételre. Kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványukat, s a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szóló hitelajánlatot készítenek Önnek!

Van egy családi házunk /tehermentes/, kb. 16 milliót ér. Szeretnénk hasonló árban vásárolni egy új építésű lakást Budapesten. Lakás árának kb. 25 %-át előszerződés keretében kifizettük. Ebben az esetben van lehetőségem áthidaló kölcsönre? Mi van, ha a megadott időn belül a családi házat nem tudjuk értékesíteni? Az új lakást ekkor el kell adni, ilyen konstrukció is létezik, és egy összegben a kölcsönt visszafizethetjük? (valamelyik ingatlan értékesíteni kell)
Köszönöm a választ.

Családi házunkat 14 millióra értékelték, 4,6 millió jelzáloghitel van rajta. Ezt el szeretnénk adni. Lehetséges-e áthidaló kölcsönt kapni 2 évre úgy, hogy a megvásárolni kívánt lakás 6 millió, és ezt az új, és régi házra is rájegyeznék a régi eladásáig? Még ha csak 10 millióért kelne el a régi ház, mert most túlkínálat van. A két ház + munkabér elég fedezet talán?

Kedves Tanácsadó!
Van egy nagyobb értékű ingatlanom, amit még nem tudtam értékesíteni. Mivel másik városba költöznék, – ahol már egy új ingatlant is kinéztem magamnak – tudni szeretném, ilyen esetben milyen lehetőségeim vannak? “Él-e” még az úgynevezett áthidaló hitel? Milyen kötelezettségeim lennének? No és megérné-e számomra? Mert sajnos, készpénzzel nem igazán rendelkezem!
Szíves válaszát előre is köszönöm!
Szeretettel üdvözlöm, Ágnes


12
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x