Meglévő építési hitel mellé igényelhető szocpol?

Tisztelt Cím!

Feleségemmel 2010 őszén kezdtünk el építkezni (építési engedélyünk is 2010 őszi), melyhez 2011 nyarán támogatott lakáshitelt vettünk fel. A házunk jelenleg kb. 80%-os készültségben van, és megfelel a 256/2011. (XII.6.) Kormányrendeletben előírtaknak. Van két gyermekünk, valamint a rendeletben előírt személyi feltételeket is teljesítjük (pl. köztartozásmentesség, TB jogviszony, stb.). Az építéshez hitelt adó bank nem foglalkozik (és valószínűleg nem is fog) szocpol támogatással (nincs szerződése), ezért kérték, hogy forduljunk a szocpolra szerződött más bankhoz.

Felkerestük az összes szocpol tekintetében szerződéses bankot, ahol sorban elutasítottak bennünket arra hivatkozva, hogy “külsős” ügyféllel (tehát csak szocpolt igényelnénk, hitelt nem) belső szabályzatuk szerint nem foglalkoznak, illetve, hogy véleményük szerint a szocpolra nem vagyunk jogosultak, mivel a banki költségvetés szerint biztosított a házunk felépítéséhez szükséges fedezet. Kértük, hogy nevezzék meg a szocpol rendelet azon részét, mely szerintük kizárja a szocpol igénylésünket, de ezt nem tették meg.

Ön szerint ilyen esetben mi lehet a teendő?

Válaszát előre is köszönöm!
Tamás

Kedves Tamás!

Egy építkezés egy hitelintézettel finanszírozható. Építési hitel igényléséhez költségvetést kell benyújtani a hitelnyújtó bankhoz. A költségvetés összegét le kell fednie az építési hitelnek, a rendelkezésre álló saját erőnek és az esetleges támogatásoknak.

Mivel 2011-ben nem volt lehetőség szocpol igénybevételére, ezért a hitelfolyósító bank az Önök költségvetését úgy fogadta el, hogy az önerővel és építési hitellel fedezett volt. A bank által elfogadott költségvetést utólag már nem lehet módosítani, vagyis osztjuk azt a véleményt miszerint a banki költségvetés alapján biztosított a házuk felépítéséhez szükséges fedezet, tehát szocpolra már nem jogosultak.

Hivatalos állásfoglalást ez ügyben a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalától kérhetnek.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdésem a következő lenne. 2007-ben építkeztünk, államilag hitel+2 gyerek szocpol támogatásával. 2010-ben megszületett a 3. gyerekünk. Azt szeretném megtudni, hogy a meglévő hitelkeretünkből levonható-e az egy gyerek szocpolja?

Tisztelt Hitelnet!
10. éve fizetjük az államilag támogatott lakáshitelünket. Közben született egy kislányunk, akire nagy nehezen sikerült elintézni az utólagos fél szocpolt. 450 ezret levontak a hitelkeretből. Született augusztusban fiú gyermekem, rá is igényelhetek szocpolt?? 2013. januárjában kell az utolsó részletet kifizetnünk és letelik. Gondolkodunk bővítésben. Férjem októberben betöltötte a 40-et, én 31 éves vagyok.
Nagyon várom válaszukat.
Köszönettel: Ági

Tisztelt Hitelnet! 2010. májusban kezdtük el a házunk építését, és az Axa banktól vettük fel a hitelünket. 2012 márciusában szerettük volna megkérni 2 gyerek után a szocpolt az Axától, de ők azt nyilatkozták, hogy nem foglalkoznak ezzel. Ezért átmentünk szocpol kérésünkkel az OTP-hez. Beszereztünk minden iratot, és vártuk az elbírálást. Végül az OTP elutasította kérelmünket azzal, hogy minden kritériumnak megfelelünk, de mivel nem tudják a hitelképességünket elbírálni, nem adhatnak pénzt! Amit nem igazán értek, mert nem hitelt, hanem a szocpolt szerettük volna felvenni!!!!!!! Ide minek a hitelképesség elbírálása, mivel tudtommal a Magyar Államkincstár adja a pénzt! Ezek szerint ha más… Továbbiak »

Honnan lehet igényelni szocpolt, lakáskasszát szeretnék felhasználni, ez akadálya-e a szocpolnak?
1. Honnan, mely pénzintézettől tudom igényelni?
2. Van lakáskassza megtakarításom, szeretném felhasználni az építkezéshez, kombinálva hitellel (azt is a lakáskassza adja). Akadálya lehet-e ez a szocpolnak?

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel 2003-ban kezdtünk el építkezni. Kettő gyermekre vettünk fel szocpolt (akik időközben meg is születtek) és mellé kölcsönt, amit a mai napig is fizettünk. Az lenne a kérdésem, hogy mostanában gondolkoztunk a harmadik gyermeken és, hogy jár-e nekünk az utólagos szocpol? Ha igen, akkor hány éves korig lehet azt igényelni? Ha járna, körülbelül mennyi járna?
Válaszát előre is köszönöm.

A Tamás által feltett kérdésre adott válaszhoz szeretnék egy újabb kérdést intézni. Miért ne lehetne már meglévő építési hitellel rendelkező házépítéshez lakásépítési támogatást igényelni, hiszen: – a 256/2011. (XII.6) Korm.rendelet egyik jogosultsági feltételként a 2010. január 1-ét követően kiadott építési engedélyt jelzi. Egy 2010-ben kiadott építési engedéllyel rendelkező ház 2012. január 1-én (rendelet hatályba lépésének időpontjában) már erősen előrehaladott állapotban lehet (tekintve a bankok által általában a befejezésre adott 2 éves határidejét) – a Korm.rendelet 9.§ (4) bekezdése egyértelműen leírja, hogy “A hitelintézet a lakásépítési támogatás nyújtását nem tagadhatja meg, ha az igénylő a személyi és egyéb feltételeknek megfelel és… Továbbiak »


12
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x