Meglévő CHF hitel kiváltása + tetőtér beépítése

Tiszteletem!

Elég összetett kérdéssel fordulok Önökhöz! Megpróbálom érthetően, tisztán leírni, bízva abban, hogy a legmegfelelőbb megoldást tudják nekem ajánlani!
Van egy 2.200.000.- Ft-os személyi kölcsönöm (svájci frank alapú, nem ingatlanfedezetes, csak közjegyzős), amit úgy 3 éve fizetek már és 2 évem van még hátra a hitelből! Amióta elszállt a frank árfolyama, azóta havi szinten 93.000.- Ft-ot fizetek és még így is a fennálló tartozásom 1.700.000.- Ft körül alakul (K&H Bank-nál 2 hete érdeklődtünk, 258 Ft-os árfolyamon számolták ki).
Ezt a hitelemet szeretném úgy kiváltani, hogy kifizethessem a mostani személyi hitelem, viszont szükségem van még kb. 3-4 millió forintra, mivel a tetőteret be szeretnénk építeni a családi háznál, ahol lakni szeretnénk (szülők családi házának tetőterét)!
Most itt vagyok elakadva, hogy hogyan tudnék hozzájutni így hitelhez! 50-60.000.- Ft-nál nem szeretnék többet fizetni havonta, ha sikerülne valahogy ezt a hitelezést megoldani és 25 évre számolva! Természetesen forint alapú hitel érdekelne, mert elég volt a frankkal megjárni egyszer!
Jelenleg nettó 135-140.000.- Ft körül alakul a fizetésem, adóstársként édesanyám tudna beszállni (jelenlegi személyi hitelemnél most adóstársam). Ő is körülbelül ennyit keres nettóban! Van ingatlanfedezetként egy kb. 6.000.000.- Ft értékű (saccolt, saját számításom) téglaépítésű, felújított, jó helyen lévő várpalotai lakásunk!
Tanácstalan vagyok, hol, hogyan, miként lehetséges ezt megoldanom! Fontos és sürgős lenne mihamarabb lépnem!
Előre is köszönöm a választ!
A legjobbakat kívánom!
Tisztelettel, Zoltán

Kedves Zoltán!

A személyi hitelét úgy tudná kiváltani kedvezőbbre, ha ingatlanfedezet bevonásával igényelne adósságrendező hitelt. Ingatlanfedezet nélkül ugyanis nem érhető el kedvezőbb kamatszint és alacsonyabb havi törlesztés a jelenleginél.
A tetőtér beépítésére piaci kamatozású lakáshitel igényelhető. Jogerős építési engedély, valamint költségvetés szükséges a munkálatok finanszírozásához. A hitel összege nem haladhatja meg a költségvetés összegét. A hitel fedezete a bővíteni kívánt ingatlan lehet. A hitelbírálat során a bankok ilyen esetben a ház jövőbeni értékét veszik alapul, s ez alapján állapítják meg a nyújtható hitelösszeget. A hitel folyósítása nem egy összegű, hanem szakaszos, készültségi foknak megfelelő.
A helyzet megoldására többféle lehetőség is kínálkozik. Az egyik az, hogy külön-külön hitelügylet keretében, de ugyanazon ingatlanra, ugyanazon banknál történik a hitelfelvétel. Egyszer a személyi hitel kiváltására adósságrendező vagy szabad felhasználású jelzáloghitel, másodszor pedig lakáshitel (kedvezőbb kamatozású a szabad felhasználású hitelnél) a tetőtér beépítésére.
Megoldást jelenthet az is, ha egyetlen szabad felhasználású hitelt vesz fel, amely mind a személyi hitelt, mind az építési munkálatokat fedezi. Ekkor a bank az ingatlan jelenlegi értékéből indul ki, viszont egy összegben megkapja a teljes hitelt.
Ha a hitelcél szerinti ingatlan értéke elbírja, akkor plusz fedezetként nem kell bevonni a lakást.
Mindkét konstrukció forint alapú. Hogy melyik lehet előnyösebb az Ön számára, az a részletetek megismerése után könnyen eldönthető. Kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Hitelszakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket és a várható törlesztő részleteket!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x