Megkaphatjuk-e jövedelmünkre a telekvásárlási és építési hitelt?

Tisztelt Szakértő!

Lakástakarék pénztári szerződésünk lejárt, szeptember elején kapjuk meg a pénzt, közel 2,5 millió forintot. Én szívem szerint építkeznék, és ebben kérném segítségét, van-e erre esélyünk a jövedelmi helyzetünk alapján.

Szabad felhasználású jelzálogkölcsönből tervezzük megvenni a telket, ami 5 millió forintba kerül (ennyi lenne a hitelösszeg is).
A ház felépítésére vannak ajánlataink, körülbelül 10 millió forintból megépülne a ház. A 2,5 millió forint önerőnkhöz még tervezzük a szocpolt is (csok) felvenni, így faragni a hitelünkön. Mindkét hitelt 20 évre tervezzük felvenni.

A kedvező hitelajánlatokat egyébként a Férjem bankjánál találtuk, de gondolom ezek csak tájékoztató jellegűek. Az én nettó fizetésem 91.000 forint, a Férjemé 125.000 forint, de mindketten béremelés előtt állunk.

Ön szerint van esély erre az építkezésre? Ha nincs, akkor kérem írja meg, hogy milyen összegű házban gondolkodhatunk, mennyi hitelt kaphatunk?

Megtisztelő válaszát és segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel:
Anita

Kedves Anita!

A leírtakból következően a telek vételárát egy másik ingatlanra felvenni kívánt szabad felhasználású jelzáloghitelből finanszíroznák, tehát a a telek ugyan tehermentes lenne, de az építési hitel felvételénél számításba kellene venni a telekvásárlási hitel után fizetendő havi törlesztő részlet nagyságát is. A 2015 januárjától érvényben lévő, úgynevezett Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató alapján az adósok összes hiteltörlesztése nem haladhatja meg – nettó 400.000 Ft alatti kereset esetén – igazolt jövedelmük 50%-át. Ennek a feltételnek tehát mindenképpen meg kell felelni. Meghatározó kérdés az is, hogy van-e esetleg jelenleg is meglévő hiteltartozásuk – folyószámla hitelkeret, hitelkártya, áruhitel, autóhitel – stb.

Az építkezésnél azzal is számolni kell, hogy az építési hitel az építési munkálatokra vehető fel, de az építkezés költségvetése nem tartalmazhatja az ingatlan bebútorozását, tehát az ezzel járó kiadásokra is szükséges fedezet.

Ahhoz, hogy Szakértőink tájékoztatást tudjanak adni arról, hogy jövedelmük és az építkezés valamint a telekvásárlási hitel fedezeteként bevonni kívánt ingatlan területi elhelyezkedése alapján mekkora összegű hitel felvételére lehetnek jogosultak, el kell végezni az előzetes hitelbírálatot, melyhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat. A további részletek ismeretében Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot az elérhető építési vagy lakásvásárlási hitelkonstrukciókról!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
A 2016. januárjától érvényes szabályozás alapján nem teljesen értem, önerőből történő családi ház építése esetén is marad-e, hogy a bekerülési költség telekár és ÁFA nélkül csak 30 millió forint lehet? Ellentmondást érzek a tájékoztatások között, hiszen van olyan, ahol az szerepel, 2016. januárjától nincs értékhatár.
További kérdésem, csak élettársak, vagy házastársak esetén is kötelező, hogy mindketten ingatlannyilvántartási tulajdonosok legyenek?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Tanácsot kérnék, mi a megoldás a következő helyzetre.
Érdekelne minket az új Csok 10 + 10 millió, minden feltételnek megfelelünk, 3 gyermekünk van, viszont nincs önerőnk.
Építkezni szeretnénk, de nincs pénzünk telekre, hanem a támogatásból vennénk azt is. Hogy oldható ez meg?
Mit jelent, hogy nem kell építési engedély 300 nm alatt, akkor mit kell vinni a bankba a támogatás igényléséhez?
Köszönettel előre is.


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x