Az Országgyűlés elfogadta a törlesztési moratórium meghosszabbítására vonatkozó törvényjavaslatot. Így a márciusban, a koronavírus helyzetre tekintettel bevezetett törlesztési moratórium 2021. június 30-ig meghosszabbításra került. A moratórium egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások számára biztosít könnyítést.

A törlesztési moratórium célja

A törlesztési moratórium azzal a céllal került meghosszabbításra, hogy a gyermeket nevelő szülőknek, nyugdíjasoknak, közfoglalkoztatottaknak, valamint az álláskeresőknek 2021 első felében se kelljen eleget tenniük a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat, illetve díjfizetési kötelezettségüknek.

A parlament felhatalmazást adott a kormánynak arra vonatkozóan, hogy határozzon meg egy olyan mutatószámot, aminek segítségével a pénzügyi gondokkal küzdő vállalkozásoknál is meghosszabbíthatóvá válik a törlesztési moratórium.

Milyen hitelszerződésekre vonatkozik a moratórium?

A moratórium lehetőségével továbbra is a 2020. március 18. előtt kötött kölcsönszerződések esetében lehet élni.  Azokra, akik a moratórium meghosszabbításból kimaradnak, hitelfelmondási tilalom érvényes 2021. június 30-ig.

A törlesztési moratórium meghosszabbítása a magyarországi székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire, valamint a diákhitelre is kiterjed, továbbá a hitel- és pénzkölcsönök mellett a pénzügyi lízingre is.

Babaváró hitel esetén az állami garancia kezességvállalási díját elengedik a moratórium ideje alatt. Így az adósoknak a halasztás miatt nem keletkeznek költségei.

Már a magáncsőd eljárásban résztvevők is igénybe vehetik a moratóriumot

A meghosszabbítással egyidejűleg a fizetési moratórium hatálya kiterjesztésre került a magáncsődeljárásban résztvevő, kiemelt társadalmi csoportba tartozó adósokra is.

Mi lesz a moratórium alatt felhalmozódott kamatokkal?

A moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot – a korábbi rendelkezéseknek megfelelően – a hátralévő futamidőre esedékes törlesztő részletekkel együtt a moratórium lejáratát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni.

A lejáratot követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztő részletek és a moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat együttes összege ne legyen több az eredeti kölcsönszerződés szerinti törlesztő részlet összegénél.

Lesz-e lehetőség kilépni a törlesztési moratóriumból?

A törvény továbbra is lehetőséget biztosít az adós számára az eredeti szerződési feltételek szerinti törlesztésre is.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További kérdése lenne?

A témában korábbi bejegyzéseinket IDE és IDE kattintva olvashatja. Ha további kérdése lenne, Tegye fel online Hitelszakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdezném, hogy a végrehajtók miért nem állnak le? Szeptemberben kezdtek velem szórakozni. A moratórium alatt.