Az elmúlt hónapokban a hitelkamatok folyamatos emelkedését tapasztalhatja, aki lakáshitel felvétele előtt áll. Úgy tűnik, a kamatemelésnek még nincs vége. A banki forrásköltségek emelkedése várhatóan tovább drágítja a lakáshiteleket. Megmutatjuk, hogy ebben a viszonylag gyorsan változó kamatkörnyezetben jelenleg mekkora a legkedvezőbb lakáshitel kamata, illetve hogyan alakult az elmúlt hetekben a 10 éves kamatperiódusú és a végig fix lakáshitelek törlesztő részlete.

Dráguló lakáshitelek

Akinek referenciakamat alapú hitele van és az elmúlt időszakban járt le a 3, 6 vagy 12 havi kamatperiódusa, az jelentősen megnövekedett törlesztő részletet tapasztalhat a következő kamatperiódusban. A 3, 6, valamint a 12 havi BUBOR emelkedése miatt ezeknek a hiteleknek a jelenlegi kamatszintje eléri, egyes konstrukcióknál meghaladja az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamatát.

Az elmúlt két hétben szinte nem volt olyan nap, hogy valamelyik bank ne emelt volna kamatot. A drágulás elsősorban a jelzáloghiteleket érinti. Aki lakáshitel kérelmet szeretne elindítani, annak akár egy napon is múlhat, hogy még a kedvezőbb vagy már a megemelt kamattal juthat a kölcsönhöz.

10 éves kamatperiódusú és végig fix lakáshitelek összehasonlítása

Megnéztük, hogy egy 20 milliós lakáshitelt jelenleg milyen kamat és törlesztő részlet mellett vehetünk igénybe 10 éves periódusra rögzített, valamint a futamidő végéig fix kamat mellett. Azt tapasztalhatjuk, hogy a 10 éves kamatperiódusú és a végig fix lakáshitelek kamata között már nincsen számottevő különbség.

November végi cikkünkben még arról számoltunk be, hogy a 10 éves kamatperiódusú hitelek átlagos kamata 4,3-4,6%, míg a végig fix termékek kamata 5-5,5% körül mozog. Jelenleg a 10 évig fix lakáshitel kamata - havi 300.000 Ft-os jövedelem igazolása mellett - 4,54-5,84% közötti. A teljes futamidőre fix lakáshitelek – ugyanilyen jövedelmi feltételek mellett - 4,85-6,04% közötti árazással érhetők el.

Szembetűnő, hogy csökkent a kétféle konstrukció közötti kamatkülönbség. Ez a hitelfelvevőket egyre inkább a végig fix kamatú lakáshitelek irányába tereli.

Nézzük meg, mit jelent ez konkrét számokban egy 20 éves futamidejű, 20 milliós lakáshitel esetén.

A 10 éves kamatperiódusú, 4,54% kamatú lakáshitel esetében a havi törlesztő részlet 128.000 Ft, míg végig fix lakáshitel legalacsonyabb kamatát – 4,85% - tekintve a havi törlesztés hozzávetőlegesen 131.000 Ft.

Ugyanezen kamatperiódusokban – a legmagasabb kamatszint mellett, ami a 10 éves kamatperiódusnál számításunkban 5,84%, a végig fix konstrukciónál pedig 6,04% - a havi törlesztési kötelezettség 142.682, illetve 143.749 Ft-ot jelent.

A fenti törlesztő részetek tehát megerősítik, hogy valóban nincs lényeges különbség a 10 éves kamatperiódusú és a végig fix hitelek törlesztő részlete között, ugyanakkor ez utóbbival kizárható minden kamatkockázat.

A fenti törlesztő részletek nem kőbe vésett összeget jelentenek. Természetesen az egyéni élethelyzet, az igazolt jövedelem nagysága, a havonta vállalható jóváírás összege, továbbá maga a hitelösszeg mind-mind befolyásolja az igénylő által fizetendő kamat mértékét.

Online lakáshitel kalkulátorunk segítségével Ön is tájékozódhat előzetesen a legkedvezőbb törlesztő részletekről, de feltétlenül javasoljuk, a Szakértőinkkel történő egyeztetést.  Ennek során Szakértőink személyre szabottan tudják Önt tájékoztatni az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukciókról.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott díjmentes hitelügyintézés

Online adatlapunk kitöltésével kérje Szakértőink egyénre szabott, díjmentes tájékoztatását! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű lakáshitel ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése