2005 augusztusában felvettem 8.050.000.- Ft-ot CHF-ban 35 évre. Most 180 Ft-os előtörlesztéssel 8.560.000 Ft-ot kellene visszafizetni. Jelenlegi havi törlesztő részletünk 73.000.- Ft. A banktól 7 M Ft-ot szeretnénk felvenni, a többit saját erőből fizetnénk. A forinthitelt a bank csak 28 évre tudja adni 12%-os kamatra, havi törlesztő 74.000.- Ft fix. Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes-e átváltani, vagy a bank meg tudja-e később emelni úgy a kamatot (vagy jegybanki alapkamatot), hogy jóval nagyobbra emelkedjen a törlesztő részlet? Tehát a fix törlesztő részlet mennyire fix? Jobban megéri-e átváltani forint alapúra, ha 4-5év múlva még szeretnénk előtörleszteni vagy az egészet kifizetni? Tehát mondjuk 5 év múlva 7 M-nál kevesebbet kellene kifizetnünk? Vagy előfordulhat hogy többet, mint amit felvettünk (mint most a CHF-nál)?
Válaszukat előre is köszönöm.
Gréta

Kedves Gréta!

A hitelfolyósító banknál tudnának válaszolni arra a kérdésére, hogy az ajánlott törlesztő részlet mennyi ideig fix. A jelzáloghitelek ugyanis változó kamatozású konstrukciók. A kamat, így az adott törlesztő részlet egy-egy kamatperióduson belül állandó. Az árfolyam ingadozásból adódó törlesztő részlet növekedés tehát forinthitel felvételével kizárható. Kamatperiódusonként azonban változhat a törlesztő részlet, ha közben – hiteltípustól függően – emelkedik a jegybanki alapkamat, illetve a BUBOR mértéke, vagy éppen az adott pénzintézetnél történik kamatemelés.
Azt, hogy 5 év múlva 7 millió forintnál kevesebbet vagy többet kellene-e visszafizetni, sajnos senki nem tudja Önnek megmondani előre. Ez függ attól, hogy 5 év múlva milyen CHF árfolyam lesz, illetve hogyan alakulnak a forinthitel kamatok.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése