A törlesztési moratórium nagy segítség azok számára, akik a jelenlegi helyzetben elvesztették munkahelyüket vagy csökkent háztartásuk havi bevétele. De megéri-e annak is a fizetési moratóriumban maradni, aki ugyan továbbra is tudna törleszteni, de a moratórium időszakában félretett törlesztő részletet inkább a kölcsön előtörlesztésére használná fel? Ennek az egyik leggyakoribb olvasói kérdésnek próbáltunk utánajárni.

Minden, március 18-ig folyósított hitel esetében élhetünk a fizetési moratórium lehetőségével, vagyis törlesztési kötelezettségünket 9 hónapig elhalaszthatjuk. Törlesztő részletünk a moratórium után sem emelkedik, hiszen az elhalasztott kamattartozást a futamidő kitolásával, havi törlesztő részletünk emelkedése nélkül fizethetjük meg.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Fizetési moratórium – előtörlesztés?

Kérdés, érdemes-e a haladékot választani csak azért, hogy a meg nem fizetett törlesztő részleteket befektetve a moratórium lejáratakor előtörlesszünk vagy akár a moratórium alatt havonta előtörlesztve csökkentsük tőketartozásunkat?

Bankjogi szakértők véleménye szerint jogosulatlan előnyre tenne szert az adós, amennyiben a moratórium alatt a havi törlesztő részletnek megfelelő összeget a tőketartozás előtörlesztésére fordítaná. Ez ellentmond a jogalkotói szándéknak is, ami azt szolgálja, hogy fizetési haladékot kaphassanak azok az ügyfelek, akiknek gondot okozna a jelenlegi helyzetben a szerződésszerű törlesztés.

Jogszabályi rendelkezés

A pénztartozás teljesítésére előírt jogszabály (Ptk. 6:45.) értelmében:

Ha a pénztartozás teljesítéseként fizetett összeg az egész tartozás kiegyenlítésére nem elegendő, azt – ha a jogosult eltérően nem rendelkezett, és egyértelmű szándéka sem ismerhető fel – elsősorban a költségekre, majd a kamatokra és végül a főtartozásra kell elszámolni.”

Jelenlegi banki információ szerint – fenti rendelkezés értelmében – a fizetési moratórium időszakában, vagy annak lejáratát követően teljesített előtörlesztések esetén – ha attól az adós és a hitelintézet közös megegyezéssel nem tér el – az előtörlesztett összeget elsőként a moratórium alatt meg nem fizetett kamatra, illetve a moratórium lejáratát követően esedékes egyenlegre kell elszámolni. A főtartozás, azaz a tőketartozás csak ezt követi a sorban.

Egy esetleges előtörlesztéssel tehát nem a tőketartozás csökkentését érhetnénk el elsőként, mert az előtörlesztett összeg először a moratórium ideje alatt esedékes befizetéseket csökkentené. Ezáltal pedig ugyanazt érhetjük el, mintha kimaradnánk a fizetési moratóriumból, vagyis hitelünket az eredeti ütem szerint törlesztenénk.

Emellett azzal is számolni kell, hogy az előtörlesztésnek van díja. Ennek mértéke minősített fogyasztóbarát lakás hitel esetén 1%, egyéb jelzáloghitel esetén 1,5-2% körül alakul, amit az előtörlesztett összegre vonatkozóan kellene pluszban megfizetnünk.

Összegzés

Véleményünk szerint fentiek alapján nem érdemes arra spekulálni, hogy a fizetési moratóriumban maradva a meg nem fizetett törlesztő részleteket akár a moratórium ideje alatt havonta, akár a moratórium lejáratát követően előtörlesztésre fordítsuk.

Kilépés a fizetési moratóriumból

Aki nem kíván élni a törlesztési moratórium lehetőségével és tovább törlesztené meglévő kölcsönét, annak e szándékát jeleznie kell az érintett pénzintézet felé. Ennek módjáról korábbi cikkünkben írtunk.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves HItelnet!
A moratórium időtartama altt szeretném kiváltani a hitelemet, magyarul egy olcsóbb bankhoz viszem át a teljes hitelt, azonban a jelenlegi bank (OTP) úgy értelmezi, hogy a moratórium alatt meg nem fizetett kamattartozást is ki kell fizetni, holott az még nem esedékes, hiszen a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet szerint az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap. Az OTP tehát egy nem esedékes kamattartozást szeretne kifizettetni a hitelkiváltáskor, ami még fel sem merült, hiszen az csak a hosszabbított időszakban lenne esedékes.
Kérem szíves segítségüket, hogy van-e erre valami MNB rendelet, utasítás, állásfoglalás, illetve valami más iránymutatás, ami alapján megérthetem, hogy ez nem önkényes az OTP részéről, mert egyelőre a jogszabály szövegének értelmezése alapján nekem teljesen úgy tűnik.
Köszönettel: Tímea

A jogalkotó nem tett kivételt a kormányrendeletben, vagyis a moratóriumi szabályok és a rendelet, miszerint a bankok nem tőkésíthetik föl a moratórium ideje alatt meg nem fizetett kamatot, mindenkire vonatkozik!
Tehát csak azért, mert valaki összespórolt valamennyi pluszt /vagy akár ajándékba kapott/ és azt előtörleszti a hitelébe, szó szerint negatív diszkrimináció éri. A jogalkotó szándéka az, hogy mindenkinek segítsen – és itt a segítségen van a hangsúly – és ne legyen senki, akinek ebből hátránya származik.
Vagyis ha én pl. 15 millió tőkéből előtörlesztek 5 milliót, akkor 10 millió tőketartozással kell kezdenem a 2021. évet, nem pedig a meg nem fizetett kamatot is hozzáadva a tőketartozásomhoz, kalkulálják az ez évi törlesztőmet.
Mert ha hozzáadják és kamatoztatják, az számomra kifejezetten pénzügyi hátrány, a bank pedig jogellenesen járt el velem.
Jól gondolom?
Erzsébet

Tisztelt Hitelnet!
Lakástakarékpénztári megtakarításunk vált kifizethetővé az igénybe vett moratórium ideje alatt.
Megdöbbenésünkre a moratórium alatt felgyűlt kamatot levonták, és csak a maradékkal csökkentették a hitel tőkeösszegét.
Cikkük szerint vannak ügyeskedők, nyilvánvalóan nem őket kell támogatni.
De mi a helyzet azokkal, akik kitartóan takarékoskodtak, nem csalnak?! Most ügyeskedők miatt nem jár a lakástakarékpénztári befizetésre a teljes tőkecsökkentés!? Nagyon igazságtalan a helyzet!
Arra számítottunk, hogy a tőke és a törlesztőrészlet fog csökkenni, és a Kormány ígérete szerint a futamidő kitolódik a felgyűlt kamat megfizetéséig. Ez így méltányos és igazságos lenne!
Kérem szíves állásfoglalásukat!