Meddig terhelhető egy ingatlan jelzáloghitel igénylése esetén?

Jelzáloghitelek felvétele esetén a pénzintézetek százalékos formában határozzák meg a különböző típusú ingatlanokra felvehető maximális hitelösszeg nagyságát.

Az ingatlanok terhelhetősége függ a fedezetül felajánlott ingatlan típusától, valamint az ügyfélminősítés eredményétől. Pénzügyi partnereink egyike az ügyfelek kategóriájában – mind jövedelemalapú, mind fedezet alapú finanszírozáson belül – négyféle finanszírozási osztályt alakított ki, s ez alapján határozta meg a finanszírozási hányadokat.

Így az alábbi fedezeti szorzókkal lehet számolni jelzáloghitel igénylése esetén:

Lakóingatlan, építési telek, üdülő és hétvégi ház esetén
Jövedelem alapú finanszírozás esetén az 1-2-3osztályú adósok az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 70-90%-ig, 4. osztályú adósok 60%-áig kaphatnak hitelt. Fedezet alapon ez az arány 1-2-3 osztályú igénylők esetén 60%-ot, 4. osztályú igénylők esetén pedig 50%-ot jelent.

Kiemelt településen lévő lakóingatlan esetében
Jövedelem alapon 1-2 osztályú adósok a hitelbiztosítéki érték 80-90%-áig, 3. osztályú adósok a 70%-ág, 4. osztályú hiteligénylők pedig a 60%-áig kaphatnak kölcsönt. Fedezet alapon ez a hányad 1-2 osztályú hitelfelvevők esetén 70%-ot, 3-4 osztályú adósok esetén pedig 60%-ot jelent.

Osztatlan közös tulajdonú lakóingatlan, építési telek, üdülő és hétvégi ház esetén
Jövedelem alapon történő finanszírozás esetén az 1-2-3 osztályú hiteligénylők számára a fedezeti ingatlan hitelbiztosítéki értékének 70-90%-áig, 4. osztályú adósoknak 60%-ig adható hitel. Fedezet alapon nyújtott kölcsön esetén a jóváhagyható hitelösszeg a hitelbiztosítéki érték 60%-a 1-2-3 osztályú adósok esetében, és 50%-a 4. osztályú igénylők esetén.

Kockázatos településen lévő lakóingatlan, építési telek, üdülő és hétvégi ház esetén
Jövedelem alapú hitelnyújtás esetén ügyfél kategóriától független a fedezetül bevont ingatlan hitelbiztosítéki értékének 40%-a hitelezhető, fedezet alapon viszont csak az 1. osztályú adósok juthatnak hitelhez az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 30%-áig.

Termőföld esetén
Függetlenül az egyes osztályoktól, jövedelem és fedezet alapú finanszírozás esetén egyaránt a fedezetként szolgáló ingatlan hitelbiztosíték értékének 50%-áig hagyható jóvá kölcsön.

Egyéb ingatlan esetén
Ugyancsak a hitelbiztosítéki érték 50%-a finanszírozható, de csak jövedelem alap 1-2-3-4 és fedezet alap 1-2 osztályú adósok esetén.



Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet.hu!
Több, mint 8 éve jelzáloghitelt vettem fel magánszemélytől. 3 millió forintot, melyet 5 év után kellett visszafizetnem 900.000 Ft kamattal. Maga a hitel már visszafizetésre került, a kamatot megbeszélés alapján havi rendszerességgel fogom törleszteni. Ennyi év után ma kaptam meg a földhivatali bejegyzést, miszerint a ház jelzálog alatt áll.
Hivatalos ez így?
Előre is köszönöm a segítségüket, tisztelettel: Katalin

Kedves Kati!
A hitelt biztosító jelzálog abban az esetben töröltethető egy ingatlanról, ha a teljes tartozás (tőke + kamat) maradéktalanul visszafizetésre kerül.

Kedves Jozefin!
2 éve anyukánk halála után a nővéremmel közösen örököltünk egy 49 nm-es kis garzon lakást. Most jött egy vevő, aki megvenné. Kiderült, hogy a nővérem adósságaival /3 cég/ megterhelték az ingatlant. 10 millióért lenne rá vevő, a tulajdon jog 50-50 %. 7,5 milliót terheltek a kis lakásra úgy, hogy engem mint tulajdonost nem értesítettek és így eladhatatlan a lakás. A kérdésem az, hogy a behajtó hibát követett el, amikor több összeget terhelt a kicsi lakásra, mint amennyi a nővérem tulajdona? Mit tehetek?
Gyors választ várok. Köszönöm.

Kedves Csilla!
Irodánk végrehajtási ügyekben nem illetékes, ezért sajnos nem tudunk Önnek segíteni. Ebben a kérdésben jogi szakértő megkeresését javasoljuk!

Kérdésem az lenne, hogyha jelzáloghitelt szeretnék felvenni, de a lakásomon már van hitel is és szocpol is, akkor lakás hitelezhetőségét hogyan számolják? A lakás értékének maximum 75 %-a lehet hitel, de ezt úgy kell számítani, mintha a szocpol értékével kevesebb lenne a lakás értéke?
Másik kérdésem, ha a lakáshitelemből mát 1,5 Millió forintot már visszafizettem, akkor ez a rész újra terhelhető?
Előre is köszönöm a segítséget.

szocpolra épült a ház elveheti e a bank személyi hitel esetén.Ha nem adtuk fedezetnek ,Még három év van hátra a szocpolból. Válaszát köszönöm,

elvehető e az ingatlan személyi hitel esetén ha az ingatlan nincs fedezetnek adva.Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Szakértő!

Új építésű családi házat vásárolnánk. Kapunk kölcsön 2millió forintot amit vissza kell adnunk természetesen. A kérdésem az, ha a házra a maximálisan felvehető hitelt vesszük fel, akkor egy másik banknál vehetünk e fel, szabad felhasználású hitelt úgy, hogy ezt a házat kínáljuk fedezet ként? Ebből adnánk vissza a kölcsönt.

tisztelt szakértő! Olyan kérdésem lenne hogy a testvérem most vett házat és a szüleim házára lett terhelve. a szüleim háza kb:15.000.000ft-ot ér a testvérem amit vett 4.000.000ft ez mind a szüleim házára lett terhelve,az a kérdésem hogyha most én is szeretnék házat venni akkor tudok a szüleimére terhelni,vagy meg kell várnom míg a tesóméknak lejár a 20 év?
előre is köszönöm a választ

Tisztelt Cím!

Van egy családi házam fele-fele arányban testvéremmel, ami a szüleink halála után maradt. Sajnos hitelre lenne szükségem. Szeretnék a házra jelzáloghitelt felvenni.
A kérdésem, hogy mennyit lehet, mivel említettem, hogy fele csak az enyém. A ház kb. 6 mill. ft-ot ér. 28 éve aktív dolgozó vagyok, soha nem voltam BAR-listás. Igyekeztem mindig mindent rendesen fizetni, de sajnos szüleim halála után egy kicsit anyagi csődbe kerültem. Szeretném több hitelemet kifizetni, s csak 1 max. 2 hitelt fizetni.
Ebben kérem segítségüket.

Tisztelt Szakértő!

Lakásvásárlásba kezdtünk.
A lakás vételára :8.300.000
A banktól már megkaptuk a 4.5 millió forint hitelt.
Az Önkormányzati első lakáshozjutó hitelre várunk.
3 millió adható.
Nem tudom,hogy meddig terhelhető egy lakás jelzáloghitellel. A kettő kölcsön már megfogja haladni a 75 %-ot.
Csak a bank részére szükséges,hogy 75 %-ig lehet jelzáloggal terhelni?

Köszönöm válaszát.


16
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x