Tisztelt Hitelnet!

A történet röviden a következő: 2003-ban kötött diákhitel szerződésem valamikor 2006-ban vagy 2007-ben felmondásra került nem fizetés végett. Ez által a Diákhitel Zrt. a Navnak átadta a behajtást. Sokáig kb. 2013-ig nem foglalkoztam vele, de utána megegyeztem a Diákhitel Zrt-vel, hogy mégis rendezném feléjük a tartozásom x havi törlesztő összegben. Ezért a NAV megszüntette az eljárást velem szemben és én azóta is rendszeresen fizetem ezt az összeget a diákhitelnek a megbeszéltek szerint, bár a tartozásom egyösszegű követelésű azóta is.

Most 2018.05.10-én mikor lakáshitelt szeretnénk felvenni a saját hiteljelentésemben így szerepel a fennálló szerződés adatoknál: státusz fennálló, törlesztés gyakoriság: egyösszegű törlesztés (721.058 Ft), módja: azonnali követelés törlesztési ütemezés nélkül, megjegyzés: felmondott szerződés. A mulasztási adatoknál semmi nem szerepel, tehát teljesen üres az a rész. A tárolhatósági nyilatkozat nemleges. 2018.06.11-én a teljes tartozásom rendeztem. A Diákhitel Zrt meg is küldte a záró elszámolást és azt is, hogy átadják a Khr-be a szerződésem törlését, de tájékoztattak, hogy még 1 évig tárolják az adataimat. Miközben én úgy tudtam csak akkor tárolják még 1 évig, ha a szerződésemhez mulasztás volt rögzítve, de ismert, hogy nekem nem volt.

Önök szerint törlik a KHR-ből ezt vagy nem?

Előre is köszönöm!
Tünde

Kedves Tünde!

A Központi Hitelinformációs Rendszer megkülönböztet élő és lezárt mulasztásokat. A hitelmulasztást akkor zárják le, ha veszteségleírásra kerül sor, vagy ha a késedelmes tartozás az alábbi módok valamelyikén megnyugtatóan rendeződik:
– A hátralékot az ügyfél kiegyenlíti.
– A hátralék fedezet vagy kezes igénybevételével kerül kiegyenlítésre.
– A szerződést átütemezik, vagy veszteségleírás nélkül közös megállapodással egyéb módon rendeződik.

A mulasztások folyamatosan adminisztrálásra kerülnek (amikor bekövetkezik, az esemény adatait felrögzítik a rendszerbe, amikor megszűnik, az eseményt lezárják a KHR-ben). A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig, a veszteséggel (vagy megegyezéssel) lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig) láthatóak a rendszerben, az ügyfél külön hozzájárulása nélkül is, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek.

Ha tehát teljesítéssel is zárult az Ön hitelügylete, az adatok passzív státuszban további 1 évig láthatók a rendszerben. Passzív KHR esetén a bankok többsége elutasítja az igénylő hitelkérelmét. Bankpartnereink egyikénél van lehetőség legalább 6 havi passzív KHR esetén lakáshitel felvételére. Ahhoz tehát, hogy lakáshitelt tudjon felvenni, meg kell várni a 6 hónap elteltét.

Ebben a témában további bejegyezést ITT olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
34 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Adott egy Provident hitel, amit 2018-ban vettem fel. Nem fizettem, majd átkerült a B2Capitalhoz, akiknek többszöri felszólítás után és kamatokkal együtt, visszafizettem. Erre 2021 októberében került sor, akkor megszűnt státuszba ugrott a khr-ben. A teljes hitel vissza lett fizetve, részletekben, a B2Capital közreműködésével, illetve nekik.
Az a kérdésem, hogy ez most meddig marad bent a rendszerben? Ha én módosítom a tárolhatósági nyilatkozatot, akkor törlődik? A kis hölgy azt mondta a BISZ-nél, hogy igen.
Helytálló ez?

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem a következő lenne: babaváró hitelt szeretnénk felvenni a párommal. 2 héttel ezelőtt voltunk az OTP Bankban, le lett kérve a KHR lista, amin passzívan szerepelek, 2021 júliusában járt le a diákhitel tartozásom. Mai nap ismét voltunk bent a bankban és aktív lettem, ugyanis van egy fennálló Provident tartozásom, amit az MKK Zrt-nek fizettem részletekben, már csak 3 hónap van belőle.
Az első kérdésem az lenne, hogy lehet az, hogy 2 héttel ezelőtt még passzív voltam, most meg felkerültem ez miatt Aktív státuszba?
A másik kérdésem pedig, hogy a holnapi nap folyamán ez a 3 hónap egy összegben kifizetésre kerül. MKK Zrt-nél azt mondták 1 hét, mire könyvelik az összeget. Mennyi idő az a könyvelés után, mire aktív státuszból újra passzívba kerülök.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel.

Jó napot kívánok!
Azzal kérdéssel fordulok Önhöz, hogy páromnak volt egy folyószámlahitel tartozása, ami végrehajtásra került. Részletben elkezdtük fizetni, majd mikor külföldön dolgozott, sikerült egy összegben kifizetni a tartozást. Az OTP faktoringnál volt ez a hitele. Lekérte a KHR-t. Ott a megszűnt szerződés adatoknál látszik az egyösszegű kifizetés, a tárolhatósági nyilatkozatnál igen van, így meddig lesz fent a KHR-en az lenne a kérdésem.
Van még két Provident tartozás is, ami a Követéskezelő felé lett elkezdve fizetni. Mai napon a fennmaradó összeget törleszteni szeretnénk. Ugyanez a kérdésem: a jövőben mire számíthat, mikor törlik akkor 1 vagy 5 év, mert lehet ingatlanvásárlás jön szóba és hitelt szeretne.
Köszönöm szépen a válaszát.

Üdvözlöm,
a kérdésem az lenne, hogy végreahjtó által történt adósságrendezés után mennyi ideig maradok a KHR listán? Többféle tartozás volt, lakást elárverezték, abból lett kifizetve mindenki.
Ez történt 2018-ban.
Köszönöm válaszukat.

Jó estét!
Több mint egy éve rendeztem az OTP factoringnál tartozásomat. A KHR-ben az egy év letelt, már lekérdeztük, nem szerepelek a listán. Ma voltam 2021.09.17, az OTP-nél babaváró támogatást igényelni, de nem kaphatom meg, mert az adott banknál tiltáson vagyok.
Szeretném megtudni mit jelent ez, és ezek ellenére miért nem kaphatok hitelt.
Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlöm!
2003-ban elmentem kezesnek a volt feleségemnek. Ő nem fizette! Tőlem tiltotta a behajtó cég 2 évig, ami 2020 júliusban lejárt! Ezek után meddig vagyok a bar listán? Vagy kölcsönt már nem vehetek fel?

Üdvözlöm,
Olyan kérdésem lenne,hogy korábbi diakhitel mulasztásom volt ami átkerült mkk zrt-hez. Továbbiakban oda utaltam a szokásos havi összeget majd egy összegben kifizettem a maradék tartozásom áprilisban. Meddig vagyok passzív khr-es? Előre is köszönöm válaszát.

Üdv!
A probléma egy folyószámla hitel szerződéssel kezdődött még 2010-ben. Én ebben adóstársként szerepeltem, közös volt a feleségemmel a folyószámla. Sajnos 2011 novemberében KHR listára kerültünk a hitelmulasztás miatt. Most jelenleg a khr-ben úgy szerepelünk, hogy élő szerződés, átruházott szerződés, lejárati dátum 2035. A többi mező üres. Soha nem tudtunk fizetni, megállapodás sem történt ez idő alatt senkivel, az instrum próbálkozott még 2017-ben a feleségemnél, de nem tudtak megegyezni a törlesztőrészlete nagyságával, ott sem történt további eljárás annak ellenére, hogy végrehajtással fenyegették. A KHR-re 2011 novemberében kerültünk fel, de semmilyen behajtási cselekmény nem történt, mert gondolom nem volt mire, semmi nem volt a nevükön.
A kérdésem az lenne, hogy lehet a lejárati idő 2035? Továbbá a banknak nem kellett volna valamilyen módon megszüntetni a KHR-ben szereplő mulasztás akár veszteséggel vagy megtérüléssel, hiszen eladta a követelést. Továbbá a követeléskezelő szerintem azért nem folytatta az eljárást, mert az elévülés miatt már bírósági úton nem tudja érvényesíteni.
Tisztelettel: A.

Jó napot! Szeretnék érdeklődni, hogy 2019.12.05-én a tartozásomat rendeztem kp-ben kamatostól az OTP faktoringnak. Semmi veszteség nem maradt, semmi elengedést nem kertem. Mikor lehetek újra a bankoknál hitelképes? Szertném a babaváró támogtast igényelni. 2020.02.hóban kértem hiteljelentést a Bisz Zrt-től, az volt a válaszba írva, hogy nem szereplek adósként.

Üdv!
Én azt szeretném kérdezni, hogy hogyha módositani akarják a dátumot a KHR-ben arról, hogy mikor lett kifizetve a tartozásom, az mennyi idő vagyis hány nap?
Röviden annyi, hogy volt tartozásom, de én nem a végrehajtónak fizettem a részletet, hanem a banknak, akinek tartoztam, aztán küldtek nekem csekket, hogy a végrehajtó dijat fizessem ki, de azt is kifizettem 2 részletben. Ez volt tavaly áprilisban! Csak hogy a végrehajtó idén április 4.-én jelzett a banknak, hogy kifizettem a tartozást és most májustól tettek át passziv státuszban!
Aztán panasszal éltem a bank felé, hogy vegyenek le bár listáról, mert én nem idén fizettem ki a tartozást, hanem tavaly és azóta rég eltelt 1 év, magyarul nem kéne, hogy fent legyek bár listán!
Aztán most júniusban küldtek levelet, hogy módositani fogják a dátumot a KHR-ben, de júliusban felhivtak, hogy küldjem el a BISZ zrt. felé a tárolhatósági nyilatkozatot, mert addig nem tudnak törölni!
A BISZ most augusztus 6.-án megküldte e-mailban, hogy törlik a tárolhatósági nyilatkozatot nekem, én azt egyből tovább küldtem a banknak az e-mailt amit kaptam!
És azt szeretném kérdezni, hogy az ilyen meddig tart, hány nap, amíg törölnek, mert hiába hivom a bankot, semmit nem mondanak, csak azt, hogy folyamatban van! Se azt, hogy hány nap mig törölnek, kapcsolni se tudnak senkit, aki ezzel az ügyel foglalkozik, csak annyit mondanak legyek türelmes.
Azt elhiszem, nekik nem érdekük.
Remélem maguktól kapok választ!
És előre is Köszönöm Szépen!

Én azt szeretném tudni,hogy a Providentnél hány évig vagyok KHR listán?2003-ban tettek fel.Hány év után törlik?

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni, hogy én Provident kölcsönt vettem fel 2009-ben az egyik akkori ismerősömnek jóhiszeműen, ő viszont lelépett a pénzzel, így adós maradtam, és khr-be kerültem. Azóta sem tudtam rendezni.
Kérdésem, hogy automatikusan törölnek onnan a 10 év letelte után?
Gábor

Üdv.
2003-ban gépkocsit vettünk részletre, de sajnos nem tudtuk fizetni, így a bank visszavette és eladta potom pénzért! A fennmaradt összeget egy behajtó cég most az eddigi 700 ezerből 1.5m forintot követel! Ráadásul az a portugál bank kivonult végleg Magyarországról!
A kérdésem az lenne, hogy van olyan hogy elévülés, mert már a bankot nem lehet elérni.
Köszönöm.

2014-ben megállapodtunk a Budapest Bankkal egy felmondott hitel részletfizetéssel való kiegyenlítésére. A mai napig fizetve van a részlet, semmi elmaradás.
Tegnap kaptunk egy levelet, hogy a KHR listán változás állt be, veszteséggel lezárták a tartozást. A bank azt mondta, továbbra is kell fizetni a részleteket, hiába a veszteséggel lezárás beírása a KHR listán.
Most megszűnt a tartozásom, vagy miért kell tovább fizetni, ha lezárták.
Köszönöm a válaszokat.

Férjemmel lakáshitelt szeretnénk felvenni, viszont párom adóstársként szerepel az édesapja hitelében, melyet az apja fizetni nem tud. Jelenleg még a férjemet nem keresték meg ezügyben szerencsére. A KHR adatai alapján a szerződés lejárt 2010-ben, viszont a mulasztási adatoknál szerepel egy 2013-as dátum. Információink szerint ha 5 évig nem keresik meg őt, akkor elévül a követelés, és nem kérhetik a kifizetést tőle.
A kérdésünk az lenne, hogy mikortól kezdődik az 5 év? 2010-től, mikor a szerződés lejárt, vagy 2013-tól? Jelenleg a végrehajtónál folyik az ügy olyan szempontból, hogy a házat árverezik. Ez olyan esemény lehet, ami miatt pl. nem kezdődött még el esetleg az 5 év? Ha nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy mikor ér véget az 5 év, akkor csak figyelgessük a KHR-t? Mert tudomásunk szerint, ha elévül egy követelés, akkor azt a KHR listában passzív státuszba helyezik. Ez valóban így van? Vagy a KHR rendszer üzemeltetőjétől, ha érdeklődünk, hogy ez mikor járhat le, akkor azzal nem piszkáljuk meg az ügyet? Segítségüket előre is köszönjük!
,

Kedves Krisz!
Végül is törlődtek az adataid 1 év után?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A BISZ Zrt-től lekért saját hiteljelentésemen az alábbi adatok szerepelnek a mulasztás adatok mezőben:
Megszűnés módja: Az ügyfél rendezte
Megszűnés dátuma: 2017.10.05
Egy OTP-nél vezetett hitelkártya-szerződésem volt, amit nem tudtam fizetni, végül az OTP Faktoringnak fizettem vissza a tartozásomat.
Kérdésem az, hogy a mulasztás adatai mikor törlődnek, 1 év vagy 5 év után?
Mikor vehetek fel hitelt, 2018.10.05 után vagy csak 2022.10.05 után?
Köszönöm!
Krisz