Tisztelt hozzáértők!

Ahogy olvastam az oldalukon láttam, hogy ezt a kamattámogatást meglévő hitelre is lehet igényelni és az állam támogatja. A kérdésem: Egy fiatal élettársi kapcsolatban élő pár vagyunk és jelenleg van az OTP-nél elbírálás alatt egy 6.240.000 Ft-os hitelelbírálási kérelmünk. Az ügyvédnél járunk, ami után újra az OTP, majd az OTP győri központja és utána, ha minden jól megy megkaphatjuk a hitelt, de semmiféle állami segítséget nem vettünk igénybe a hitel igénylés folyamán.

Tudnának nekünk abban segíteni, hogy milyen lehetőségeink vannak ez ügyben és mi az mi megkönnyíthetné az elkövetkezendő 20 évünket? Mert a hitelt 20 évre igényeltük a megvásárolandó ingatlanra.

További szép napot!
Köszönettel.
Tamás

Kedves Tamás!

Használt lakás vásárlásra is igényelhető államilag támogatott hitel. A kamattámogatást az állam a futamidő első 5 évében biztosítja. Az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsönt lakásvásárlás esetén a lakóingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül kell igényelni a hitelintézetnél. Amennyiben a kamattámogatás nyújtotta lehetőséget szeretnék kihasználni, akkor ennek megfelelően kell benyújtaniuk a hitelkérelmet a választott pénzintézethez. Használt lakás vásárlásához egyéb állami segítség igénybevételére nincs lehetőség.

Amit még feltétlenül tudni kell a lakásvásárlási hitelkérelem benyújtása, illetve az adásvételi szerződés megkötése előtt az, hogy az államilag támogatott lakáshiteleknél jelenleg kedvezőbb hitelkonstrukciót jelentenek a piaci kamatozású lakáskölcsönök. Alacsonyabb kamatláb mellett érhetők el és ebből adódóan alacsonyabb a havi törlesztő részletük is. Ezt Önök is tapasztalhatják, ha online hitelkalkulátorunk segítségével összehasonlítják a piaci kamatozású és kamattámogatott termékek törlesztő részletét. Nem biztos tehát, hogy jobban járnak, ha most a kamattámogatott hitel mellett döntenek.

Mindez azzal magyarázható, hogy államilag támogatott hitelek esetén van egy minimális kamatszint, ami alá a lakásvásárló által fizetendő kamat mértéke nem csökkenhet. Piaci kamatozású kölcsönnél ilyen megkötés nincsen. S mivel jelenleg a lakáshitelek alapkamatát képező BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) mértéke a jegybanki alapkamat folyamatos csökkentésének köszönhetően rendkívül kedvező, ezért kamatfelárral együtt alkotott mértéke is kedvezőbb a támogatott kamatlábnál.

Még az adásvételi szerződés megkötése előtt célszerű lenne megismerniük a jelenleg elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hitelkonstrukciókat. Ehhez nem kell mást tenni, mint kitölteni online ajánlatkérő nyomtatványukat, s ezt követően Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot készítenek Önöknek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Három gyermeket nevelünk az élettársammal. Használt lakást szeretnénk vásárolni és felújítani. Mindketten betöltöttük a 35. évünket. Tulajdonunkban pedig még nincs lakás. Milyen kedvező feltételekkel tudunk hitelt felvenni?
Köszönettel: Linda