A lakáslízing egyik legfontosabb tétele, hogy vajon mekkora finanszírozási hányaddal lehet számolni az egyes lízingkonstrukciók esetén. A maximálisan nyújtható összeg elsősorban a lízingelt ingatlan típusától és értékétől függ.

Lízingügyletek esetén bankpartnereink egyike az úgynevezett likvidációs érték alapján határozza meg a maximálisan nyújtható összeget.

A líkvidációs érték az alábbiak szerint kerül megállapításra:

  • Ha az adott bank projektjének keretén belül épülő új ingatlanról van szó, akkor a líkvidációs érték megegyezik az ingatlan vételárával.
  • Más pénzintézeti projekten belül megvalósuló építkezés estén az új ingatlan likvidációs értéket az értékbecslésben szereplő forgalmi érték jelenti.
  • Minden egyéb, ettől eltérő esetben a likvidációs érték megegyezik az ingatlan értékbecslés szerinti hitelbiztosítéki értékével.

A finanszírozási hányad szempontjából megkülönböztetjük az új és használt ingatlan lízingjét, valamint a visszlízinget. A finanszírozási arányt továbbá befolyásolja, hogy jövedelem vagy fedezet alapú finanszírozásról van-e szó. Ennek megfelelően az alábbi arányokkal lehet számolni:

  • Mind új építésű, mind használt ingatlan esetén jövedelem alapon a likvidációs érték 100%-a, fedezet alapon pedig a 90%-a finanszírozható.
  • Visszlízing esetén jövedelem alapon a likvidációs érték 100%-a, fedezet alapon pedig a 70%-a nyújtható.

Csakis új illetve használt lakás vásárlása esetén a vásárláshoz kapcsolódó garázshely, garázs illetve tároló vásárlása az alábbi módon finanszírozható:

Ha a lakással megegyező helyrajzi számon van, akkor a lakás finanszírozási hányadával megegyező arányban.
Amennyiben önálló helyrajzi számmal rendelkezik, akkor a likvidációs érték 60%-a.
Osztatlan közös tulajdon esetén pedig a likvidációs érték 50%-a.

Lakáslízing esetén szintén van lehetőség kiegészítő ingatlanfedezet bevonására, mely az alábbiaknak megfelelően finanszírozható:

  • Jövedelem alapon a hitelbiztosítéki érték 80%-a.
  • Fedezet alapon a hitelbiztosítéki érték 70%-a.

Lízingfinanszírozás esetén figyelembe kell venni a 2010. március 1-től hatályos, finanszírozási hányadokra vonatkozó jogszabályi változásokat is.

Amennyiben Ön lakáslízing konstrukciót szeretne igényelni, akkor a maximális finanszírozási arányokról érdeklődjön a Hitelnet irodáiban és Partnereinél, s Tanácsadóink a konkrét adatok ismeretében tájékoztatják Önt a lehetőségekről.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdések.
Egy gyermekes egyedülálló anyuka vagyok.
Milyen lehetőség lenne használt lakás vásárlásra?
Fészekrakó vagy ingatlanlízing?
Ingatlan értéke kb 8500000 ft
Vételár: 6500000 ft
önerő: kevesebb mint a vételár 10%-a
jövedelem:80-130E ft között