Hónapok óta sokakat foglalkoztató kérdés, hogy új építésű lakások esetében az 5%-os ÁFA alkalmazására vonatkozó törvény valóban hatályát veszti 2019. december 31. után vagy esetleg meghosszabbításra kerül a kedvezményes adókulcs. Itt a válasz: a kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig marad az 5%-os áfakulcs!

Meghosszabbításra kerül a kedvezményes lakásáfa!

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése alapján az építőipari szakértők kérésére az új lakások áfájára vonatkozó módosító javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek ez a héten. A javaslat értelmében a kedvezményes, 5%-os áfakulcs 2023. december 31-ig lesz alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítése esetén, melyek 2018. november elsejéig végleges építési engedélyt szereztek.

Új lakások értékesítésére vonatkozó hatályos rendelkezés

Az új lakások értékesítésére vonatkozó 5%-os áfakulcs – a hatályos rendelkezése értelmében – 2019. december 31-ig érvényesíthető a 300 m2-t meg nem haladó egylakásos lakóingatanok, valamint a 150 m2-t meg nem haladó többlakásos lakóingatlanban kialakított lakások esetében.
2020 után kiállított számlák esteében tehát már a 27% Áfa lenne érvényes, ami jelentős terhet róna azokra a lakásvásárlókra, akiknek az új lakása 2019. december 31-ig nem készülne el.

5%-os áfakulcs meghosszabbítása

A Pénzügyminisztérium az 5%-os lakásáfa meghosszabbítására vonatkozó részletes szabályokat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) és más szakmai szervezetnek a javaslata alapján dolgozta ki. Ha az Országgyűlés elfogadja, akkor 2020-tól marad az 5% ÁFA azoknál az új építésű lakóingatlanoknál is, amelyek 2018. november 1-jén már rendelkeztek építési engedéllyel, illetve – a 300 m2 alatti lakóingatlanok esetében – az építést addig már bejelentették. Az 5% áfakulcs ez esetben is csak akkor érvényesíthető, ha az új lakást legkésőbb 2023. december 31-ig eladják. A módosító javaslat elfogadása esetén a kedvezményes adókulcs tehát még további 5 éven át alkalmazható.

Új lakások értékesítéséhez kapcsolódó további változás

Mint ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, a közeljövőben kétgyermekesek számára is elérhető lesz a 3%-os kamatú támogatott lakáshitel, háromgyermekese esetén pedig az eddig 10 milliós maximum összeg 15 millióra emelkedik.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztató

Ha Ön is most áll lakásvásárlás előtt, melyet banki forrás igénybevételével kívánt megvalósítani, kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását online adatlapuk kitöltésével. Az aktuális törlesztő részleteket online lakáshitel kalkulátor segítségével ismerheti meg előzetesen.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!

2018.11.01 előtt készenlétbe helyezett új építésű házra vonatkozik-e az 5% áfa, ha ugyanezen főnapló alatt 2019-ben tervmódosítást is feltöltöttünk?

Köszönöm,
Tibor

Tisztelt Szakértő!
Új családi házat építünk, nem generálkivitelezővel. Az 5%-os ÁFA jogosultságra az is igényt tarthat 2019.12.31-ig, aki 2018. november elsejét KÖVETŐEN szerzi meg az építési engedélyt?
Köszönöm a válaszát!
Üdv: A

Tiszrelt szakértő.
Most sajnos nem értem. Magánszemélyként, ha most építek és márciusban lesz tervrajzom és elkészül 2019-ben a ház, akkor hány % áfát kapok vissza?
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Az új hírek szerint:
„2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál is alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018. november elsején már volt végleges építési engedély, vagy – a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében – az építését addig bejelentették. – jelentette be Varga Mihály”
A kérdésem az lenne, hogy minden tervvel és engedéllyel rendelkezem egy családi ház felépítéséhez, viszont még nem találtunk generálkivitelezőt, és éppen ezért csak feltöltöttük a dokumentumainkat a tervezőkkel együtt (2018.09.28-án) az e-naplóba, viszont nem helyeztük készenlétbe, és így nem tudom, hogy jogosult vagyok-e a fentiekben írtról? Mit jelent pontosan „végleges építési engedély” vagy „bejelentették az építést”? Jelenleg egyszerű bejelentés van érvényben, amit az építési hatóságok és a polgármester jóváhagyott számunkra.
Köszönöm és várom válaszát.