2019. július elsejétől bővítésre kerül a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatása!

Azoknak a támogatott személyeknek, akiknek 2019. július 1.után születik:

 • 2. gyermekük – 1 millió forintot,
 • 3. gyermekük – 4 millió forintot
 • minden további gyermek – 1-1 millió forintot

jóváírnak a fennálló tartozásukból.

2018 január elsejétől igényelhető az a vissza nem térítendő állami támogatás, melyet a három, vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel tartozásaik csökkentésére használhatnak fel gyermekenként 1 millió forint összegben. Az alábbiakban összefoglaljuk e támogatás jogosultsági feltételeit.

1M Ft támogatás minden 3. vagy további gyermek után

Az év eleje óta hatályos kormányrendelet értelmében a harmadik és minden egyes további gyermek után 1-1 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe a nagycsaládosok fennálló jelzáloghitelük csökkentésére.

Ha a kérelem benyújtásának időpontjában a jelzáloghitel fennálló tőketartozása és annak járulékai összege alacsonyabb a támogatás összegénél, akkor legfeljebb a tőketartozás és járulékai vehetők támogatásként figyelembe. A különbözet későbbi igénybevételére nincs lehetőség.

Mely gyermekek után igényelhető?

Az igénylő 2018. január 1. után

 • született vér szerinti vagy
 • örökbefogadott gyermeke után,
 • a kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzat után.

Meglévő első és második gyermek után a támogatás nem kérhető. Ugyanazon gyermek támogatására kizárólag egy alkalommal és egy lakáscélú jelzáloghitel vonatkozásában van lehetőség.

A gyermekszám meghatározására vonatkozó előírások:

 • Az igénylővel közös háztartásban élő gyermek vehető figyelembe, kivéve, ha a gyermek nagykorú. (Nagykorú gyermek esetén nem feltétel az igénylővel közös háztartás.)
 • A más személy által igényelt támogatásnál már számításba vett gyermek az igénylő támogatásánál nem vehető figyelembe.
 • Házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös, valamint nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni.

Mely hitelek csökkenthetők a támogatással?

2018 január 1. előtt felvett hitelek esetében minden olyan forint alapú jelzáloghitel csökkentésére igényelhető, melynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan.

2018 január 1. után kötött hitelszerződések esetén csak lakáscélú hitel csökkentésére igényelhető a támogatás, vagyis

– melyet akóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére felújítására vettek fel,

– melynek igazolt célja a fentiekben meghatározott célokra nyújtott kölcsön kiváltása és ennek összege kizárólag a hitelnyújtók közötti árfolyamkülönbség miatt, valamint az eredeti hiteltartozás lezárásához és az új hitel folyósításához kapcsolódó igazolt díjakkal és költségekkel haladhatja meg az eredeti hiteltartozás kiváltásakor fennálló összeget. 

Ki lehet a támogatás igénylője?

Igénylő a jelzáloghitel szerződés adósa, továbbá annak házastársa vagy élettársa lehet. Házastársak és élettársak kizárólag együttesen igényelhetik a támogatás akkor is, ha az érintett hitelszerződésnek csak az egyik fél az alanya. Ebben az esetben az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet. Az igénylőnek – együttes igénylés esetén az igénylőknek összesen – legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a fedezetül szolgáló lakásban.

További jogosultsági feltételek

 • Büntetlen előélet – 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 1. melléklete alapján
 • Köztartozás mentesség

A támogatás igénylése

A kérelmet a területileg illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani. Az igénybevételhez szükséges feltételeket a kérelem benyújtásának időpontjában kell teljesíteni.

A járási hivatal a kérelem elbírálásáért díjat és egyéb költséget az igénylő részére nem számíthat fel.

A járási hivatal az elbírálást követően határozatot küld az igénylő részére, valamint a támogatást megállapító határozatot annak véglegessé válását követő napon megküldi a pénzügyi intézmény részére.

A támogatás folyósítása

A pénzügyi intézmény a támogatást megállapító határozat beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként a támogatott személy pénzügyi intézménynél vezetett hitelszámlájára teljesít.

A pénzügyi intézmény az előtörlesztésért a támogatott személy terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel. Az előtörlesztés díját az állam téríti meg a pénzügyi intézmény részére.

A folyósítást követő 10 napon belül a pénzintézet köteles változatlan futamidő mellett a támogatott személy havi törlesztő részleteit újraszámolni és arról a támogatott személyt és a járási hivatalt értesíteni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

123 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék , hogy mi 2016 ban vásároltunk ingatlant 2800 000ft hitelre é 2 meglévő és egy vállalt gyermekre csokot igényeltünk a 3. gyermek 2017 szeptemberében született . mi igénybevehetjük e a legkisseb gyermekre a hitel könnyítést?
köszönöm mielőbbi válaszukat

Jó napot.
Kérdésem lenne. Ha a kislányom 2019 március 28.-án született, de a jelzálog hitelszerződést csak 2019. április 10. én írtunk alá, akkor jár-e az 1 millió kedvezmény a harmadik gyermekem után? Igénylés már születése előtt be lett adva. Vagyis március 20.-án.

Üdvözletem.
2015 agusztusában igényeltünk CSOK támogatást plusz hitelt, ami 3.800.000 Ft. 3 gyerek lesz, már van 2. 2018. márciusban született. A harmadik 2020-ra van tervezve.
Kérdésem az lenne, hogy jogosúltak vagyunk-e bármilyen támogatásra akár házfelújításra?
Előre is köszönöm.

Tisztelt szakértők!
Érdeklődnék, hogy az 1 millió forintos jelzáloghitel elengedésére jogosultak leszünk-e, ha második gyermekük 2019 június végén születik várhatóan? Sok helyen olvasom, hogy július elsejétől lép életbe, de konkrétan a születési dátumra nem látok kikötést.
Köszönöm.

Ez mikortól érvényes a nagycsaládosok részére, ha a harmadik gyermekem 2019 áprilisában fog születni? A másik kettő 2009 illetve 2013-ban született.
Nekünk mennyi jóváírás jár és hogy kell igénybe venni?
Most intézzük a házvásárlási hitelt használt házra.

Jogosultak vagyunk-e a fennálló jelzáloghitel törlesztésre, ha az 1 kislányunk 2016 szeptemberében született és a második kislányunkat idén márciusba várjuk.
Jogosultak leszünk-e a hitel törlesztésébe forgatható támogatásra, ha igen mennyire?
Választ előre is köszönöm!
Tisztelettel.
József

Jó napot kívánok!
A kérdésem az lenne, hogyha a lakáscélú kölcsönt még (éppen) a 3. gyermek születése előtt igényelte a házaspár, de időközben (még az ügyintézés valamelyik fázisában, a kiutalása előtt) a kicsi megszületik, akkor is igénybe vehető-e az állam 1 millió forintos támogatása?

Tisztelt Hölgyem, Uram!
3 gyerek után 2017 októberében vettünk fel hitelt, illetve a használt lakásvásárlásra járó maximális CsOK-ot. 2018 szeptemberében született 4. Gyermekünk.
Ebben az esetben igényelhető az egy milliós elengedés? Illetve a 4. Gyerekre igényelhető-e szintén ezzel párhuzamosan a csok által nyújtott (talan 400.000 Ft-os) összeg utólagosan?
A hitelt egyedül igényeltem. Azóta 2018 júliusában összeházasodtunk, de az egesz hitel az én nevemen van.
Köszönöm szépen.
Edina

A lakás hitelcsökkentést fel tudjuk használni és mennyit? Párommal össze vagyunk házasodva, együtt vettük fel a lakáshitelt, van már 2 gyermek (2014-ben, a másik 2016-ban született) és most várjuk a 3. babát, aki novemberben fog megszületni.
Előre is köszönöm a választ.

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e a feleségemmel a hitelcsökkentésre és ha igen, akkor mennyire, ha a meglévő 3 gyerek mellett (legkisebb 2014-ben született) bevállalunk még egyet.
Köszönöm!

Sajnálatosnak tartom, hogy a jelzáloghitel csökkentéséből kimaradtak azok a szülök, akik a család érdekében 2002-ben 20.000.000 Ft hitelt vettek fel használt lakásra, amit már nyugdíjasként és nagyszülőkként az unokáik érdekében is, a mai napig fizetnek, és még több millió tőketartozásuk van. A kormánynak ezt a kérdést is fel kellene vizsgálnia, ezzel megkönnyítenék a szülök, a gyermekeik és az unokáik életét is.

Üdvözlöm!
2006-ban vettem fel devizahitelt építkezéshez. Ekkor 2 gyermekem után kaptam szocpol támogatást. 2009-ben házasságot kötöttem, melybe férjem hozta lányát. Azóta egy háztartásban élünk, 3 gyerekesként kapunk családi pótlékot, adókedvezményt.
Az lenne a kérdésem, ránk érvényes-e ez a hitelcsökkentő jóváírás?

Üdvözlöm!
CSOK-ot igényeltünk meglévő gyermekre + 1 gyermeket vállaltunk 4 éven belül, 1,43 millió Ft-ot, ezen kívül lakáskölcsönt is vettünk fel.
Ha a 2. gyermek megszületik, azon kívül, hogy teljesítettük a CSOK-ban vállaltakat, igényelhetünk-e 1 millió Ft-os jelzáloghitel támogatást?
Tehát a 2 egymástól függetlenül tud működni?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
2006-ban felvettem 5,5 millió forint szabad felhasználású jelzáloghitelt, a fedezet édesanyám háza. 3 gyerekem van, 2016-os a legkisebb. Ha 4. gyermek születne, igényelhetném a támogatást? Van-e hozzá köze a férjemnek, akivel 2013-ban házasodtunk csak össze. Valamint a KHR kizáró ok-e?
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Jelenleg van 3 gyermekünk, a legkisebb 2018.07.15.-én született. Jelenleg nincs hitelünk, most tervezzük bővítésre felvenni a CSOK-ot. A CSOK-hoz szeretnénk felvenni még hitelt az építkezéssel kapcsolatban.
Mi igénybe tudjuk-e így venni ezt a támogatást?

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben a jelzáloghitelt már felvettem, de az összeg rendelkezésre tartás alatt áll, majd csak kb. szeptemberben kerül kiutalásra a vállalkozónak (a ház akkor készül el), a 3. gyermekem pedig 2019 májusában megszületik, akkor is igényelhetem ezt a tartozáscsökkentő támogatást? Ha igen, akkor hogyan? A kormány által bejelentett változások kapcsán július 01.-től a 3. gyerek után már 4 millió jár! A fenti cikkből idézve (“Az igénybevételhez szükséges feltételeket a kérelem benyújtásának időpontjában kell teljesíteni.”) jól reménykedem (ha ez a mondat benne lesz július 1.-től is), hogy a következő mondat azt jelenti, hogy ha az én esetemben októberben igénylem ezt a támogatást, akkor is jár a 4 millió forint?
Előre is köszönöm a válaszát.

Jó napot.
Mi most vásárolunk ingatlant. 4 millió forintot szeretnénk felvenni. Van két gyerekünk 5, 10 évesek. Áprilisban születik a harmadik gyermekem.
Mi jogosultak vagyunk erre a hitelt csökkentő támogatásra? 50-50 % tulajdonában leszünk a feleségemmel.

Üdvözlöm.
A mai napon bejelentett változások alapján milyen összegű csökkentésre vagyunk jogosultak? 3. gyermekünk 2018 nyarán született. Maradt a 2018.01.01.-es dátum a születés időpontjára vonatkozóan?
Köszönöm.

Azt szeretném kérdezni, hogy 2019-ben születik meg a harmadik gyerekünk. A másik 2 előtte született gyerek után is jár a támogatás, ez az 1 millió vagy csak az, aki most születik gyerek 2019-ben. 3 gyerek után 4 milliót elengednek. Ezt most mondta a miniszterelnök.

A járási hivatalon belül milyen megnevezést kell keresni a gépen, hogy sorszámot lehessen húzni és ezt minden hivatalnál lehet intézni?

Üdvözlöm!
A legutóbbi tervezet alapján, a 3. gyermek után 4 millió Ft-ot írnak jóvá a meglévő hitelből. Nekünk most van 5 (2018.01.01. előtt született) gyermekünk. Ha vállalnák egy 6. gyermeket, akkor 1 vagy 4 milliót írnának jóvá a hitelünkből (ami egyébként a feltételeknek megfelelő)?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy jogosult lehetek-e a feleségemmel az 1 millió forintos támogatás igénylésére.
10 éve vettem fel egy lakáscélú jelzáloghitelt. Jelenleg a tulajdoni részem 30%, ez jövő héten módosúl 50% fölé. A 3. Gyermekem 2018.08.19-én született. Jelenlegi tőketartozás 1.7 millió. Ezek alapján van esély az igénylés utáni sikerességre?
A válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértők!
Építkezünk. Holnap írjuk alá a bankban a szerződést 10 Mft Csok-ra, 5 Mft áfa visszaigényésre, és 5 Mft támogatott hitelre. Jelenleg 8 hónapos várandós vagyok harmadik gyermekemmel.
A kérdésem az lenne, hogy az 1 Mft-os jelzáloghitel csökkentés lehetőségével – babám születése után – mikor tudunk élni leghamarabb? Amikor megtörténik az első kiutalás, mellyel már kihelyeznek legalább 1 Mft hitelt az építkezésünkre, és elkezdjük a hiteltörlesztést, vagy amikor befejeztük az építkezést és megkaptuk a házra a használatba vételi engedélyt?
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Három gyerekes vagyok és a legkisebb fiam 2017. 06. jszületett.
Jogosult lennék erre a támogatásra?
Köszönöm!

Tisztelettel kérdezném, hogy mennyi az átfutási ideje?
2018. 10. hóban született harmadik gyermekünk. Megigényeltük a helyi kormányablakban 2018.12.15.-én, ahol minden benyújtott papírt rendben találtak.
Azt mondták, hogy a bank küld egy értesítőt majd, hogy az állam betörlesztett.
Még nem látok változást a hitelemben.
Üdv:
István

Üdvözlöm.
Kérdésem az lenne, hogy jár-e a jóváírás, ha 2013-ban vettünk fel lakáscélú hitelt és 2015-ben született a 3. gyermekünk. A CSOK-ot sem tudtuk még megigényelni akkor, önerőből építkeztünk.
Köszönöm

Munkáltatói kölcsön esetén, aminek kapcsán jelzálogot jeleztek be a lakásra, felvehető-e a jóváírás?

Jó napot!
Szeretnénk ezt az 1 millió Ft-os támogatást felvenni egy régebbi jelzáloghitel tőketartozásába beleforgatni.
Kérdésem annyi lenne, hogy a későbbiekben viszont csokot is szeretnénk igényelni. Ez a 1 millió Ft befolyásolja a csok igénybevételét vagy nem?

Tisztelt Cím!
2016 novemberében CSOK keretében új ház építésére kötöttünk szerződést a OTP-vel. Ennek keretében 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatás, 5 millió Ft Áfa támogatás mellett 10 millió Ft jelzáloghitelt vettünk fel.Tudomásunk szerint a 337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet a családok jelzáloghiteleinek a mérséklését teszi lehetővé 3 vagy több gyermek esetén, max. 1 millió Ft értékben. (Jelenleg nekünk 3 kiskorú gyermekünk van).
Szeretnénk kérdezni, hogy ez ránk (CSOK igénylők esetében) is vonatkozik-e?
Előre is köszönjük válaszukat.
Üdvözlettel, Tamás

Üdvözlöm!
A kérdésem, milyen célból kell lekérni az erkölcsi bizonyítványt?
Büntetlen előélet, cselekvőképesség vagy a harmadik változat?
Köszönöm szépen!
Üdv: WZoltán