Tekintettel a jelenleg kialakult helyzetre az MNB 2020. március 19-től meghirdetett személyi hitelek esetén jegybanki alapkamat + 5%, azaz jelenleg 5,9%-os THM plafont ír elő. Ennek következményeként a hitelintézetek egyik napról a másikra függesztették fel ingatlanfedezet nélküli hiteleiket, hiszen azok nem feleltek meg a THM-re bevezetett új követelménynek. Nem kellett sokat várni az új feltételnek megfelelő termékekre. Már két Bankpartnerünknél is biztosítani tudjuk a személyi hitelek korábbi, megszokott módon történő teljes körű ügyintézést!

5,9%-os THM plafon a személyi hitelekre

A legkedvezőbb személyi kölcsönök Teljes hiteldíj Mutatója (THM) ugyan március 19. előtt történt hiteligénylés is már egyszámjegyű volt, a THM mértéke mégis meghaladta az 5,9%-ot. Emiatt a bankoknak át kell dolgozniuk személyi hitel termékeiket. Ez a legtöbb pénzintézetnél jelenleg is folyamatban van.

Az új jogszabályi feltételekhez gyorsan alkalmazkodva két Bankpartnerünk – a K&H és az OTP Bank– is biztosítja e termékek hitelközvetítői csatornán keresztül történő felvételét. Az alábbiakban ismertetjük az új feltételű személyi kölcsönök legjellemzőbb paramétereit.

kalkulátor

Személyi kölcsön kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki személyi kölcsön lehetőségeket a Hitelnet segítségével

Személyi kölcsnök összehasonlítása

Az új feltételű személyi hitelek jellemzői

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében, március 24-én alkotott kormányrendelet fogalmazza meg azokat a részletszabályokat, aminek meg kell felelni a bankok kínálatában jelenleg megjelenő ingatlanfedezet nélkül nyújtott személyi hiteleknek.

THM

A rendelet rögzíti, hogy a THM mértékére irányadó korlátozást (THM limit) 2020. december 31-ig kell alkalmazni. Ez azt jelenti, amennyiben ez a határidő nem kerül meghosszabbításra, úgy a THM ezen időpontban hatályos kölcsönszerződések esetén is változni fog. Az 5,9% THM tehát egyelőre a következő 9 hónapra szól, 2021. január elsejétől a jelenlegi időszakban felvett személyi hitelek kamata várhatóan emelkedni fog.

E termékekről mégis elmondható, hogy hosszabb távon is kiszámíthatók, hiszen már most, a hitelfelvételkor tisztában lehetünk azzal, hogy milyen szintre fog emelkedni a kamat és mekkora havi törlesztő részlettel kell majd számolnunk.

Hitelösszeg és futamidő

A K&H-nál 300.000 és 10 millió forint közötti összeg igényelhető, a futamidő 2 és 10 év között lehet, hitelösszegtől függően. Az OTP-nél 700.000 Ft a minimálian felvehető hitelösszeg és 7 millió a maxim. A futamidő 2 és 7 év között lehet.

Reprezentatív példa

A következő példában azt mutatjuk meg, mekkora a most igényelt személyi kölcsön aktuális, illetve 2021. január elsejétől várható törlesztő részlete a hatályos Hirdetmény alapján.

A táblázatból látható, hogy egy 5 éves futamidőre felvett, 3 millió forint összegű személyi kölcsön törlesztő részlete a kedvezményes időszak lejárata után – a bankhoz érkeztetett nettó jövedelmünk összegétől függően – hozzávetőlegesen 2 és 9 ezer forint közötti összeggel fog emelkedni havonta.

Akinek tehát személyi kölcsönre van szüksége, érdemes már most igényelni, hiszen a kedvezményes időszak végéig biztosított kamatnak köszönhetően összességében kevesebbet fizet vissza, mintha 2021. január 1. után venné fel a kölcsönt.

Személyre szabott tájékoztatás díjmentesen!

Ha szeretne személyre szabott tájékoztatást kapni az elérhető személyi kölcsönök jelenlegi és 2021-től várható törlesztő részletéről, kérjük, küldje el online ajánlatkérését. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

500 000 forint személyi kölcsönt szeretnék felvenni 2 éves futamidőre. 75 éves vagyok, kaphatok – e?