Már élénkül a hitelkereslet az MNB szerint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett legfrissebb hitelezési adatokból az derül ki, hogy hazánkban a hitelkínálat jelenleg is visszafogott, ám a hitelek iránti kereslet már élénkülni kezdett. A felmérést a jegybank a pénzintézetek megkérdezésével készítette. Megállapítható tovább, hogy a hitelszigorítások a forint alapú kölcsönöket helyezik előtérbe.

A pénzintézetek jelenleg is jelentős mértékű hitelezési kockázatokat vélnek a vállalati hitelnyújtásban, ezért ebben a szektorban még nem jellemző a fellendülés – számolt be sajtótájékoztatóján Tabák Péter, a Nemzeti Bank stabilitási szakterületének vezetője. A 2007-es év második felétől tartó szigorítási időszak valószínűsíthetően véget ért a vállalati szegmensben, ám a hitelnyújtás szigorú feltételei továbbra is megmaradnak a várakozásai szerint.

A forint alapú kölcsönök iránti keresletben, az utóbbi időszakban kétféle csúcsot lehetett tapasztalni: előszöri is 2009 nyarán az állami kamattámogatású forint alapú lakáshitelek felfüggesztése előtt, majd ennél nagyobbat az elmúlt negyedévben, aminek oka nagyrészt a deviza alapú hitelek feltételeinek szigorítása. A pénzintézetek szigorítása azonban nem volt érezhető a teljes hitelkibocsátás volumenében. Főként a lakáscélú jelzáloghitelek esetében történt jelentős szigorítás a körültekintő lakossági hitelezésről szóló rendeletnek köszönhetően. A 2010. június 11-től hatályos további változások – kötelező jövedelemvizsgálat, hitelezhetőségi limit bevezetése – ismét szigorítják az eddig feltételeket.

A meglévő hitelállományt illetően emelkedett az átstrukturált kölcsönök aránya, közülük az ismételten nem törlesztő ügyfelek száma ugyan növekedett, ám a növekedés mértéke jelenleg kezelhető. Az idei év első három hónapjának végén az átütemezések az állománynak hozzávetőlegesen a 3,5 százalékát alkották a vállalati hitelek tekintetében, míg a lakossági jelzáloghiteleket illetően meghaladták az 5 százalékot.

Az átütemezés után az újbóli nem törlesztő ügyfelek, vagyis 30 napot meghaladóan fizetési késedelemmel rendelkezők aránya a kis-, és középvállalatok esetében 9 százalékot, a nagyvállalatoknál pedig 3,5 százalékot tett ki. A lakossági jelzáloghiteleket illetően nagyobb a visszaesés aránya: 20 százalék, ezen belül is a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetén a legnagyobb a visszaesés.

A szűk egy hónap múlva életbe lépő hitelezhetőségi limit és jövedelemvizsgálat tovább szigorítja a hitelezési feltételeket, ám a pénzintézeteken is múlik majd, hogy milyen szigorú jövedelmi határokat állapítanak meg. Tabák Péter úgy véli, hogy az új szabályok lehetővé teszik majd a hitelkiváltást, azaz, olyan pénzintézethez fordulhat az adós, ahol kedvezőbbek a feltételek. Az MNB-nél úgy vélekednek, hogy egy pozitív adóslista megkönnyítené az igénylők hitelképességének felmérését.

A deviza alapú kölcsönök esetleges forinthitelre történő átváltásának az MNB szerint jelentős forintgyengítő hatása lehet.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x