Tisztelt Hitelnet!

Ausztriában dolgozom, otthon Magyarországon lakást szeretnék vásárolni. Az általam kinézett egyik lakás irányára: 12.500.000 Ft, a másik lakás 8.900.000 Ft.

A kérdéseim:
1, Mennyi önrésszel kell rendelkeznem?
2, Mennyi összeget vehetek fel?
3, Mennyi egyéb költségekkel kell számolnom?

Köszönöm válaszukat!
Tisztelettel:
Krisztina

Kedves Krisztina!

Ausztriai jövedelemmel is vehető fel lakáshitel magyarországi lakás vásárlásához, így elvileg nincs akadálya a hitelfelvételnek. A hazai pénzintézetek jelenleg forint alapon kínálják lakásvásárlási hiteleket, s a havi törlesztő részletet is forintban kell teljesíteni.

1-2. Az önrész kérdését egyrészt törvényi előírás szabályozza. E szerint a lakáshitel a megvásárolni kívánt lakás forgalmi értékének maximum 80%-át teheti ki. 20% tehát a minimum önrész. Ez azonban nem automatikus, tehát nem jelenti azt, hogy minden egyes lakásvásárlás esetén elegendő a 20%-os saját erő.

Az, hogy mennyi az a maximális összeg, amit a bankok nyújtanak, függ magától a megvásárolandó lakástól is, annak értékétől, területi elhelyezkedésétől, állapotától, illetve a lakásvásárló jövedelmi helyzetétől. A jövedelemvizsgálat során a pénzintézetek nemcsak az igazolt munkabért veszik figyelembe, hanem kalkulálnak a háztartás rendszeres kiadásaival is. Ez alapján lesz meg tehát az ügyfélminősítés eredménye.

Továbbá a bankok meghatározták az ügyfélminősítéstől függő saját belső finanszírozási arányaikat, melyek nem haladhatják meg a 80%-ot, de annál kisebb mértékűek lehetnek. Mindezek alapján nem határozható meg csupán a megvenni kívánt lakás értékéből kiindulva az, hogy arra mekkora összeg vehető fel pontosan és ebből kifolyólag mennyi önrésszel kell rendelkezni.

Ami elmondható, hogy a vonatkozó jogszabály szerint 12,5 milliós lakásra legfeljebb 10 millió, a 8,9 millió forint értékű lakásra maximum 7.120.000 Ft összegű lakáshitel adható. A ténylegesen elérhető összeget Szakértőink fenti adatok ismeretében végzett előminősítést követően tudják kiszámolni. A személyre szóló, díjmentes kalkulációhoz kérjük adja meg a szükséges információkat lakáshitel kalkulátorunk eredményét követő adatlapunk kitöltésével!

3. Ami a hitelfelvételhez közvetlenül kapcsolódó költség, az az értékbecslés (kb. 30.000 Ft), a közjegyzői okiratba foglalás díja (hitelösszeg kb. 0,5%-a), a folyósítási jutalék (hitel kb. 1-2%-a), valamint a földhivatali díjak (20-25.000 Ft). Ezekre vonatkozóan azonban számos díjkedvezmény van érvényben. Egy-egy bankpartnerünk aktuális díjelengedési akciójáról szintén személyre szabott hitelajánlatukból tájékozódhat, ugyanakkor irodánk teljes körű hitelügyintézése díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése