Tisztelt Hölgyem/Uram!

Több kérdésem is lenne.
Három éve bérelt lakásban élünk, feleségem (59 éves), fiam (26) és én (56). Havi bérleti díjunk eddig 65 ezer forint volt, augusztustól 70 ezer lesz. A díjemelés apropóján gondolkodtam el, hogy talán lenne mód részletre lakást vásárolni, hiszen a három év alatt a bérbeadónak kifizettünk kb. 2,5 millió forintot, ami elég szép összeg, de emellett félretenni, takarékoskodni, lakásra gyűjteni nem tudunk. Viszont ezt a 70 ezret elő tudjuk teremteni, minthogy mindhárman jövedelemmel rendelkezünk. Feleségem és fiam is közalkalmazott, keresetük (nettó) 120 ezer, illetve 80 ezer forint. Én egy lapkiadónál dolgozom alkalmazottként, igaz, nagyon rövid ideje, április óta, a keresetem 270 ezer forint. Mellette másodállásban vállalkozói tevékenységet is végzek, aminek a változó havi bevétele ingadozó, éves átlagban mintegy nettó 50-60 ezer körüli összeg.

Van egy még 4 évig fizetendő személyi kölcsönünk, havi 39 ezer forintos fix törlesztőrészlettel. Önerőnk nincs. (Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy volt egy jelzáloghitelünk, 7 milliós felvett összeg után, japán jen alapú OTP-hitel, amelyet 2012. január végén, a kedvezményes törlesztési lehetőség idején visszafizettünk a banknak. Ebből származhat valamilyen összeg, de fogalmam sincs a nagyságáról, valószínűleg néhány százezer forint lesz.)

Tehát a kérdéseim:
Egy kb. 500 ezres családi összjövedelem mellett esetleg nincs arra mód, hogy önerő nélkül tudjunk lakást lízingelni?
Melyikünk nevén lenne érdemes bonyolítani az ügyletet? Bár a fiam a legfiatalabb, viszont ő keresi a legkevesebbet.

Várom szíves válaszukat.
Üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

A lakáslízing esetére szintén vonatkozik az a törvényi rendelkezés, miszerint a lízing összege a lízingelni kívánt lakás forgalmi értékének maximum 80%-áig terjedhet. Minimum 20% saját erőre tehát lízingügylet esetén is szükség van. Az önerő elvárást befolyásolja a lízingbevevők jövedelmi helyzetén kívül a célingatlan területi elhelyezkedése.

Ha valakinek nem áll rendelkezésre a lakáslízinghez, vagy lakásvásárlási hitelhez szükséges készpénz, akkor az önerő másik formája – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – plusz ingatlanfedezet bevonása is lehet. Nem feltétel, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan saját tulajdonú legyen.

Ha elküldi online ajánlatkérését, akkor Szakértőink előzetes kalkuláció alapján tájékoztatni tudják Önöket arról, hogy mennyi minimális önerőre lenne szükség a lakásszerzéshez akár lízing, akár hitel igénybevétele esetén! Amennyiben Önt a lapkiadónál már véglegesítették, nincs próbaidőn, úgy az Ön jövedelmével is lehet kalkulálni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése