Magas finanszírozású lakáshitel

A hitelfeltételek pénzügyi válságot követő szigorítási hulláma a magas finanszírozású hiteltermékeket is érintette. A korábban magas finanszírozású hitelkonstrukciót nyújtó pénzintézetek vagy megszüntették e hitelterméküket, vagy magasabb kamatláb és járulékos költségek mellett nyújtják továbbra is.

Magas finanszírozású hiteltermék esetén a bank értékbecslője által megállapított hitelbiztosítéki érték 100 százaléka volt finanszírozható, azonban figyelembe kell venni e termék esetén is jogszabály által meghatározott finanszírozási arányt, vagyis azt, hogy a nyújtható hitel összege nem haladhatja meg a fedezet forgalmi értékének meghatározott százalékét.

A magas finanszírozású jelzáloghitel csak új lakóingatlan megvásárlásához vagy építéséhez volt igénybevehető, tehát sem bővítési, felújítási, korszerűsítési, sem szabad felhasználású jelzáloghitel esetén nem igényelhető.

Új lakásnak akkor minősül az ingatlan, ha az alábbi feltételek mindegyike együttesen teljesül:

1.A lakóingatlan tulajdoni lap szerinti megjelölése vásárlás esetén csak lakóház vagy lakás, építés esetén telek lehet.
2.Vállalkozó által épített lakóingatlan esetén új lakásnak minősül a lakóingatlan a használatba vételi engedély kiadását követő első vásárlásig. Ha a lakást a használatba vételi engedély kiadása előtt a vállalkozótól ingatlanforgalmazó vásárolja, akkor a második vásárlásig.
3.Magánszemély által épített lakóingatlan esetén új lakásnak minősül az ingatlan a használatba vételi engedély kiadását követő első vásárlásig.
4.A jogerős és végleges használatba vételi engedély és a végeleges adásvételi szerződés között maximum egy év telhet el. (Lakásvásárlás esetén értendő.)
5.A lakóingatlanba – jegyző által igazoltan – még nem történt lakcímbejelentés.
6.Az adásvételi szerződés tartalmazza, hogy a lakóingatlant az eladó továbbértékesítés céljából építette.
7.Építési hitel esetén a lakóingatlannak jogerős építési engedéllyel kell rendelkeznie, valamint az építési engedély kizárólag családi ház vagy lakás építésére szólhat.

A magas finanszírozású konstrukció csak jövedelemigazolás mellett nyújtható. A pozitív hitelbírálathoz szükséges, hogy az igénylők jövedelme fedezze a háztartás megélhetési költsége + meglévő hiteltörlesztések + felvenni kívánt hitel törlesztésének összegét.

A magas finanszírozású hitelkonstrukció havi törlesztő részleteiről érdeklődjön a Hitelnet irodáiban és Partnereinél, vagy honlapunkon keresztül kérjen személyre szóló díjmentes ajánlatot!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x