Lízingpiac: Itt vannak az első negyedéves számok

A hazai lízingpiacról elmondható, hogy általában minden évben gyenge a kezdés, ám ilyen gyengén talán még sosem kezdődött az év: az első negyedévben csupán 70 milliárd forintot finanszíroztak. A Magyar Lízingszövetség véleménye szerint a korábbi visszaesés ezzel mérséklődni látszik, ám ez nem vigasz. A Lízingszövetség 2010. év végére várja a lízingpiac élénkülését.

Hazánkban, az első negyedévben sem a beruházási hajlandóság, sem a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet nem élénkült meg. Ennek oka, hogy nehezek a forráshoz jutási lehetőségek, még mindig nő a munkanélküliek száma, stagnálnak a munkabérek, továbbá még mindig alacsony a hitelfelvétel iránti kereslet. Mindezeknek köszönhetően a lízingpiacon továbbra is tart – ugyan csökkenő mértékben – a visszaesés.

A Lízingszövetség elnöke, Hordós Zoltán úgy véli, hogy legkorábban év végén, vagy jövő év elején várható a lízingpiac élénkülése. Jó hírt jelent azonban, hogy a gépjárművek finanszírozását illetően növekedett a lízingpiac részesedése. A teljes lízingpiacot nézve a lakossági ügyfelek aránya egy esztendő alatt 33,7 százalékról 20 százalékra mérséklődött.

A Lízingszövetség főtitkára, Lévai Gábor arról számolt be, hogy a kis- valamint a középvállalkozások részesedése növekedett, azonban a kis-és középvállalkozások finanszírozásának megkönnyítésre eddig csak apró lépések történtek: az Új Magyarország programjaiban és az Uniós pályázatokon jelenleg is csak korlátozott módon valósítható meg a lízing társfinanszírozás.

A jelentős visszaesések ellenére azonban csak néhány piaci szereplő vonult ki a magyar lízingpiacról, vagy annak bármely szegmenséből, csődre pedig nem volt példa egyik esetben sem.

A gépjármű finanszírozást illetően növekedett a lízingvállalatok súlya: az új kihelyezések 42,7 százalékkal mérséklődtek, míg az országos átlag szerint 55 százalékos a visszaesés. A kihelyezett összeg eléri a 38,5 milliárd forintot. Ez 38,6 százalékkal kevesebb az előző időszakhoz képest.

A lakásfinanszírozás értéke az idei év első három hónapjában 2,46 milliárd forintot tett ki, az ingatlanfinanszírozás esetében pedig ez 4,9 milliárd forint volt. A tavalyi év azonos időszakához képest ez 50, illetőleg 59 százalékos visszaesést jelent. A szerződések számának csökkenése az előbbinél 25, az utóbbinál pedig 59 százalékos volt.

A gépek és berendezések tekintetében a finanszírozás 2010 első három hónapjában 13,1 milliárd forint volt, ami 48,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A kategórián belül a legnagyobb visszaesést a mezőgazdasági gépek piaca szenvedte el, itt több mint 60 százalékkal mérséklődött a kihelyezés. Az építőipari gépek és berendezések piacán a visszaesés csak 33 százalékos volt. A szegmensben némileg mérséklődött az új kihelyezések részesedése: az egyéb gépeket illetően 86 százalékról 76 százalékra, építőipari és mezőgazdasági gépek tekintetében pedig 85 százalékról 80 százalékra. A mezőgazdasági gépeknél a lízingben történő kihelyezések 6,5 százalékról 50 százalékra növekedtek, egyéb gépek esetében pedig megkétszereződött, 30 százalékról 60 százalékra.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x