Tisztelt Hitelnet!

Feleségemmel és két fiúnkkal (3 és 5 évesek) szeretnénk végre saját otthont teremteni, és ehhez hitelen gondolkodtunk. Elsősorban az érdekelne, hogy a lakáshitel, vagy a lakáslízing éri meg jobban, ha fontosnak tartjuk, hogy minél kevesebb önerőt kelljen beleadnunk.

Lakáslízing esetében hogy működik ez az önerő kérdés?
Lehetséges úgy lízingelni, hogy fixen megállapított legyen minden hónapban a költség, és ne növekedjen az? Ez esetben van valamilyen kedvezményes lehetőség, ha két gyermekünk van, vagy a lakáshitel célszerűbb volna számunkra ilyen szempontból?
Szocpol és támogatott lakáshitel felvételével jobban járnánk, mint lakáslízinggel?

Nekem régóta folyamatos munkaviszonyom van, feleségemnek a gyes után új munkahelye lett, de már neki is megvan a mostani munkahelyén a féléves munkaviszonya. Háztartásuk havonta összesen körülbelül nettó 300 ezer forintból gazdálkodik. Hiteltörlesztésünk nincsen.

Várom válaszát.
Üdvözlettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

Lakáslízing esetén az önerő kérdés ugyanúgy működik, mint lakáshitelnél, vagyis a jogszabály által megengedett maximális finanszírozási arány - forint alapú konstrukciók esetén - egyaránt 80%. Tehát a lízingelt, illetve vásárolt lakás forgalmi értékének legfeljebb a 80%-a nyújtható, ami minimum 20%-os önerő elvárást jelent. A saját erő kérdés azonban nem ilyen egyszerű. A lakás értékének 80%-os finanszírozása nem automatikus. A lízingösszeg megállapításánál a bankok jövedelemvizsgálatot végeznek, illetve az sem mindegy, hogy a vásárolandó ingatlan új vagy használt és területileg hol található. Mindezek függvényében állapítható meg pontosan a maximális finanszírozási arány.

A havonta fizetendő törlesztés összege kamatperiódusonként, illetve referenciakamat alapú árazás esetén a referenciakamat változásával némileg emelkedhet vagy csökkenhet. Forint alapú finanszírozás lévén azonban az árfolyamkockázat kizárható.

Amennyiben használt lakás vásárlásán gondolkodnak, szocpolt akkor sem tudnak igénybe venni, ha nem a lakáslízing, hanem a lakáshitel mellett döntenek. Használt lakás vásárlásához ugyanis nem jár szocpol. Igényelhető azonban államilag támogatott lakáshitel, 5 éves kamattámogatással. A lakáslízing konstrukciók piaci kamatozással érhetők el.

Ha újépítésű lakóingatlant keresnek, akkor lakáshitel esetén lakásépítési támogatásra (szocpol) és állami kamattámogatású lakáshitelre egyaránt jogosultak lehetnek.

Javasoljuk, hogy online adatlapunk kitöltésével kérjék Szakértőink személyre szóló ajánlatát, melyben összehasonlítják az Önök igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lízing- és hiteltermékeket. Az ajánlatkérés díjmentes, s nagyban megkönnyíti döntésüket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím !
Saját tulajdonú lakásban lakunk, melynek értéke kb. 7 millió forint. 3300 Ft jelzálog van rajta. Egyéb hiteleink miatt szeretnénk még a lakás 80%-ig hitelt felvenni rá. (adósságrendezés miatt). Kevés a jövedelmünk, de kezest be tudnánk vonni. A lakáslízinget ajánlották nekünk. Mivel nem szeretnénk nagyobb bajba sodorni magunkat, kérjük Önöket, hogy segítsenek abban mi lenne a legjobb megoldás számunkra !
Köszönöm válaszukat !
Magdi