Lízinggel kapcsolatos illetékváltozás

T. Szakértő!

A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni:
2009-ben építtetőtől új építésű ingatlant szándékoztunk vásárolni. El is készült az adásvételi szerződés, azonban a hitelfelvételi követelmények időközbeni változása miatt (férjem akkor még passzív BAR státuszú volt) elutasították igényünket. Ez a szerződés felbontásra került és ezzel egy napon lízingcég bevonásával lízingszerződéssel, lízingbevevőként jutottunk hozzá az ingatlanhoz. Idén áprilisban a lízingcégtől felhívták a férjemet mint lízingbevevőt, hogy fáradjon be hozzájuk mert adódott egy kis változás, ami nem lényeges és a szerződést nem befolyásolja, de alá kell írnia a papírokat. Ő bement és ott kiderült hogy a lízingcég törvényváltozásra hivatkozva aláíratott vele egy általuk előzetesen elkészített szerződést, miszerint férjem megvásárolja tőlük az ingatlant tulajdonjog fenntartással, más tekintetben a szerződés változatlan marad viszont a továbbiakban a férjem tulajdonos lett, így illetékfizetési kötelezettsége keletkezett. Kérdésem az lenne, hogy mivel arról nem tájékoztattak, hogy a változtatást pontosan melyik törvényre hivatkozva hajtották végre, így nem tudom hogy kötelező volt-e ez a változtatás ránk nézve, mert bár nem vagyok jogban járatos ember, de olyat még nem hallottam, hogy egy új törvény 2 évre visszamenő hatályú lenne. Elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy 2011-es törvényváltozás egy 2009-ben akkori feltételeknek megfelelően megkötött (a lízingszerződésnél a lízingbevevőnek a futamidő lejárta után, mikor a tulajdonába kerül az ingatlan keletkezik illetékfizetési kötelezettsége) és azóta is érvényben lévő szerződés felbontását illetve ilyen mértékű módosítását kötelezővé tenné. Tehát röviden összefoglalva a kérdésem az, hogy melyik az idevonatkozó törvény és hogy pontosan mit ír elő, kötelezi-e a lízingbevevőket a változtatásra vagy esetleg mint opciót lehetővé teszi ezt és hogy ennek függvényében a lízingég eljárása jogszerű volt-e velünk szemben?
Köszönöm válaszát előre is.
Andrea

Kedves Andrea!

Ingatlanlízing során felmerülő illetékfizetést érintő kérdésének megválaszolásában ingatlanjogi szakértő vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) illetékfőosztálya illetékes. Irodánk hiteltanácsadással foglalkozik, így jogi, illetve illetékkérdéseket érintő törvénymódosításokkal kapcsolatban nem tudunk Önnek pontos választ adni.
Javasoljuk, hogy forduljon a fent megjelölt illetékesek valamelyikéhez!

 Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x